Artikel top billede

Microsoft smadrer gigantisk botnet

Microsoft og Symantec er gået sammen om at lukke et botnet med op til en million inficerede computere.

Nu har softwarefirmaerne Microsoft og Symantec fået ram på et af verdens største botnet, det såkaldte Bamital, der blev lukket ned i denne uge. Samtidig er der sendt automatiske beskeder til de inficerede computere med links til værktøjer, der kan bruges til at rense systemet. Det melder Reuters.

Det amerikanske politi har gennemført ransagninger sammen med teknikere fra de to selskaber i datacentre i New Jersey og Virginia, hvor man har beslaglagt én server og fået en anden server taget af nettet.

Det menes, at serverne er blevet brugt til at styre mellem 300.000 og en million inficerede computere i botnettet.

Bamital har blandt andet videreledt søgninger på de inficerede maskiner til bagmændenes egen side. Det betyder også, at det nu er umuligt at gennemføre internet-søgninger på de maskiner, der har været en del af botnettet.

Men Microsoft og Symantec har sørget for, at brugere med inficerede computere bliver videreledt til en side, der fortæller om problemet. Samtidig er der gratis værktøjer til at få ryddet op på computeren.

I beskeden hedder det: "Du har nået dette websted, fordi din computer sandsynligvis er inficeret med malware, der omdirigerer resultatet af dine søgeforespørgsler. Du vil modtage denne besked, indtil du fjerner malwaren fra din computer".

Den kriminelle bande, der har plantet Bamital malwaren, har også været i stand til at fjernstyre de inficerede computere og installere andre former for skadelig software.

Det er sjette gang, at Microsoft slår til mod et større botnet, men det er ikke set tidligere, at man også tilbyder gratis værktøjer og automatiske advarsler for at hjælpe brugerne.

Det anslås, at bagmændene har tjent mindst 5,5 mio. kr. om året på Bamital. En del af sporene fører til Rusland, men der er indtil videre ikke foretaget anholdelser i sagen.

Microsoft fortæller mere om Bamital i sin egen blog.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk effektivitet og bundlinje i ét hug

Fleksibilitet, valgfrihed og bæredygtighed er nogle af de områder, som vægtes særligt højt, især blandt de yngre generationer, når de skal vælge eller blive på en arbejdsplads. På eventet kan du få konkrete løsningsforslag til, hvordan du med en fleksibel IT-strategi og det frie IT-valg, kan give medarbejderne medbestemmelse omkring valg af digitalt arbejdsudstyr og samtidig være mere miljøbevidste i deres valg.

06. juni 2023 | Læs mere


Kom godt i gang og få det fulde udbytte med Dynamics 365 FO

Overvejelser, forberedelser og implementering. CGI's eksperter stiller skarp på Microsoft Dynamics 365 FO og merværdien ved samspillet med Azure og Power Platform.

06. juni 2023 | Læs mere


Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere