Artikel top billede

Microsoft smadrer gigantisk botnet

Microsoft og Symantec er gået sammen om at lukke et botnet med op til en million inficerede computere.

Nu har softwarefirmaerne Microsoft og Symantec fået ram på et af verdens største botnet, det såkaldte Bamital, der blev lukket ned i denne uge. Samtidig er der sendt automatiske beskeder til de inficerede computere med links til værktøjer, der kan bruges til at rense systemet. Det melder Reuters.

Det amerikanske politi har gennemført ransagninger sammen med teknikere fra de to selskaber i datacentre i New Jersey og Virginia, hvor man har beslaglagt én server og fået en anden server taget af nettet.

Det menes, at serverne er blevet brugt til at styre mellem 300.000 og en million inficerede computere i botnettet.

Bamital har blandt andet videreledt søgninger på de inficerede maskiner til bagmændenes egen side. Det betyder også, at det nu er umuligt at gennemføre internet-søgninger på de maskiner, der har været en del af botnettet.

Men Microsoft og Symantec har sørget for, at brugere med inficerede computere bliver videreledt til en side, der fortæller om problemet. Samtidig er der gratis værktøjer til at få ryddet op på computeren.

I beskeden hedder det: "Du har nået dette websted, fordi din computer sandsynligvis er inficeret med malware, der omdirigerer resultatet af dine søgeforespørgsler. Du vil modtage denne besked, indtil du fjerner malwaren fra din computer".

Den kriminelle bande, der har plantet Bamital malwaren, har også været i stand til at fjernstyre de inficerede computere og installere andre former for skadelig software.

Det er sjette gang, at Microsoft slår til mod et større botnet, men det er ikke set tidligere, at man også tilbyder gratis værktøjer og automatiske advarsler for at hjælpe brugerne.

Det anslås, at bagmændene har tjent mindst 5,5 mio. kr. om året på Bamital. En del af sporene fører til Rusland, men der er indtil videre ikke foretaget anholdelser i sagen.

Microsoft fortæller mere om Bamital i sin egen blog.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Drukner din sikkerhed i et hav af falske advarsler?

Der er et konstant våbenkapløb i gang mellem de værktøjer, din IT-sikkerhedsafdeling har til rådighed og et stigende antal komplekse og mangeartede cybertrusler. Men når sikkerhedsinfrastrukturen udbygges, stiger kompleksiteten og mængden af advarsler også. Hermed får du svært ved at skelne mellem et stort antal falsk positive og de få – men reelle og kritiske! – advarsler, du skal prioritere at håndtere. Bliv klogere på hvordan du håndtere det.

15. juni 2021 | Læs mere


Datadrevet forretning 2021: Sæt automatisering og data på den strategiske dagsorden

Ved at anvende data på den korrekte måde, kan du og din virksomhed for alvor sætte skub i konkurrencen. Der ligger en værdifuld viden om kunder, kundeadfærd, konkurrenter, markeder og meget andet i den data, der svæver rundt omkring os. Med den nyeste teknologi er det endda blevet nemmere at automatisere disse processer.

16. juni 2021 | Læs mere


Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Premium
Test: Duer Samsungs første Pro-pc'er til noget?
Samsung Galaxy Book Pro serien er et bevis på, at de etablerede pc-producenter får sig en formidabel udfordrer i den sydkoreanske supersværvægter.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Er de cyberkriminelle allerede trængt ind – uden at du har opdaget det?
Optimér din sikkerhed ved at kombinere indsatsen for at holde IT-kriminelle ude med en konstant antagelse om, at de muligvis allerede er trængt ind på dit netværk.