Artikel top billede

Dansk stor-region efter nedbrud: Derfor gik it-systemerne i sort

Interview: Region Nord har fået systemerne på benene igen efter formiddagens total-nedbrud. Se her, hvad der ifølge it-chef Claus Wegener Kofoed gik galt.

Opdateret 14:50: Region efter kæmpenedbrud: Vi har fundet synderen.

Region Nord har efter morgenens totalnedbrud igen fået regionens sygehus-systemer på benene.

Nedbruddet ramte regionen klokken 03.45 i nat, da overvågnings-alarmen gik, hvorefter fejlsøgningen straks gik i gang.

"Vi lokaliserede fejlen en time senere - altså klokken kvart i fem i nat," siger regionens it-chef, Claus Wegener Kofoed, til Computerworld.

Han blev vækket i nat - eller 'aktiveret,' som han kalder det - og dernæst fik han regionens allerede planlagte nødprocedurer i gang.

"Det er jo nogle timer med høj intensitet," siger Claus Wegener Kofoed.

Nedbruddet skyldtes, at systemet ikke kunne få fat i fire redundante core-switche, hvilket fik hele netværket til at gå i sort.

Det en fejl, der ifølge Claus Wegener Kofoed 'heldigvis' er meget sjælden.

"Switchene var blevet overbelastet af det, som vi kalder en pakkestorm eller en multicast, der kom buldrende som en tsunami. Det skete på et splitsekund, og det gik så hurtigt, at ingen kunne nå at reagere," siger Claus Wegener Kofoed.

Normalt har regionen ifølge ham en oppetid på 99,9699 procent.

"Vi har jo overvågning døgnet rundt, og systemet er bygget, så det selv vil lukke bestemte processer ned, hvis netværkstrafikken stiger med X procent," siger han.

Det nåede systemet bare ikke at gøre i nat, fordi pakketstormen pludselig og uden varsel opstod og overbelastede systemet med meget stor kraft.

Da netværket røg, blev forbindelsen til regionens EPJ samtidig afbrudt.

Det varede indtil klokken 09.50 i formiddags, hvor netværket igen var på benene.

Opdateret 14:50: Region efter kæmpenedbrud: Vi har fundet synderen.

Synderen skal findes

"Vi fik fjernet de netværks-segmenter, der forårsagede nedbrudet, og klokken 09.50 fik vi re-etableret core-netværket. Vi har enkelte lokale switche, der skal genstartes manuelt, men de er sekundære. Lige nu er vi ude af incidenten og  godt i gang i problem mode," siger Claus Wegener Kofoed.

Regionens it-folk ved nemlig endnu ikke, hvordan pakkestormen kunne opstå, eller hvor den er kommet fra. Og det skal opklares.

"Ingen af vores it-folk går hjem, før vi har fundet årsagen. Og jeg tror heller ikke, at nogen har lyst til at gå hjem, før det er sket," siger Claus Wegener Kofoed.

Han peger på, at pakkestormen kan have været udløst af en hardware- eller softwarefejl i en switch eller et andet element i netværket.

Synderen skal findes

"Men vi ved endnu ikke hvad, hvor eller hvorfor det her netværkselement så bare ikke har lukket ned for sig selv. Nu skal vi have fundet synderen, og vi skal have kigget på hele netværksstrukturen, så vi kan undgå, at det sker igen," siger han.

Det sker i samarbejde med hardware-producenten Cisco og regionens netværks-leverandør Axcess. Begge selskaber er blevet hidkaldt og har folk på sagen.

Det er altid kritisk, når en regions sygehuse mister forbindelsen til dets EPJ-system, der indeholder data over samtlige patienter.

Opdateret 14:50: Region efter kæmpenedbrud: Vi har fundet synderen.

Alle beredskaber fungerede

Ifølge Claus Wegener Kofoed fungerede regionens nødberedskab og interne processer imidlertid til punkt og prikke, og ingen patienter har været i fare på noget tidspunkt, siger han.

"Det indgår i vores nødberedskab, at vi begynder med at printe alt ud, som sygehusene skal bruge i de første timer, og det bliver så kørt ud til dem, inden vi begynder reetableringen. Vi er meget opmærksomme på kommunikationen med sygehusene og ledelsen, når sådan noget sker. Alting har fungeret, som det skulle, " siger Claus Wegener Kofoed.

Læs også:

Dansk stor-region i sort: Alle systemer er nede

Stort nedbrud igen: Så ofte har dansk sundheds-system været nede på ni måneder

Region efter total-nedbrud af EPJ-systemet: Det kan ske igen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere