Artikel top billede

Foto: Toyota. (Foto: Hasselblad H2 /)

Softwarefejl sender to millioner biler på værksted

En softwarefejl betyder, at der kan opstå motorproblemer under kørsel. I danmark skal 300 bilejere softwareopdateres.

Det er ikke kun Microsoft, der udsender opdateringer i øjeblikket.

Det gør bilproducenten Toyota også.

En softwarefejl i tredje generation af Toytas hybridbil Prius betyder nemlig, at der kan opstå problemer med motoren under kørsel.

"Den software, der anvendes af bilens computer, er blandt andet med til at styre en inverter-enhed, og det er her, problemet kan opstå," fortæller pressechef Anders Tystrup, Toyota Danmark.

Den elektroniske enhed er med til at give power til hybridsystemet. Virker den ikke efter hensigten, nedsættes bilens hastighed.

"I de tilfælde, hvor der er fejl i softwaren, kan der gøres skade på denne enhed, hvilket betyder, at bilen slår over i fejlsikret tilstand. Her nedsættes hastigheden til maksimalt 70 kilometer i timen. Desuden tændes advarselslamperne i bilens betjeningspanel," uddyber han.

Hvis chaufføren ignorerer advarslerne, kan bilen gå helt i stå.

"I yderste konsekvens vil bilens hybridsystem lukke ned, og bilen vil standse. Men det er ikke sådan, at bilen pludselig slukker. Det er en blød overgang."
 
Ingen hjemmeopdatering
Hvordan retter I softwarefejlen?

"Der bliver redigeret i koden, og så bliver bilernes computer opdateret på et Toyota-værksted," fortæller Anders Tystrup.

"På værkstedet bliver bilen sluttet til en computer, der overfører den nye software. Helt i stil med en almindelig opdatering. Af sikkerhedsmæssige årsager vil vi gerne have folk ind på Toyota-værksteder, så den rigtige opdatering bliver installeret. "

Så man skal ikke selv lige logge på Toyotas webside og hente opdateringen?

"Nej, nej! Der er vi ikke endnu, men jeg skal da ikke udelukke, at det bliver sådan engang. Men sikkerheden er meget vigtig i en bil, og derfor skal der autoriseret personale ind over. Konsekvenserne er trods alt større bag et bilrat end bag skærmen ved en computer."

Bilfirmaet har indkaldt 1,9 millioner biler til kontrol i hele verden, og heraf kører de 300 på danske veje.

"Det er ikke alle biler, der er ramt af softwarefejlen, men vi vil gerne være sikre, og derfor indkalder vi dette antal."

Softwareopdateringen tager omkring en halv time.

Læs også:
It-mandens næste projekt: Sådan bygger du din egen open source-elbil

De selvkørende biler rykker mod Danmark

Test: Tesla S er køreglæde og gadget i en fantastisk pakke
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere