Artikel top billede

Foto: Toyota. (Foto: Hasselblad H2 /)

Softwarefejl sender to millioner biler på værksted

En softwarefejl betyder, at der kan opstå motorproblemer under kørsel. I danmark skal 300 bilejere softwareopdateres.

Det er ikke kun Microsoft, der udsender opdateringer i øjeblikket.

Det gør bilproducenten Toyota også.

En softwarefejl i tredje generation af Toytas hybridbil Prius betyder nemlig, at der kan opstå problemer med motoren under kørsel.

"Den software, der anvendes af bilens computer, er blandt andet med til at styre en inverter-enhed, og det er her, problemet kan opstå," fortæller pressechef Anders Tystrup, Toyota Danmark.

Den elektroniske enhed er med til at give power til hybridsystemet. Virker den ikke efter hensigten, nedsættes bilens hastighed.

"I de tilfælde, hvor der er fejl i softwaren, kan der gøres skade på denne enhed, hvilket betyder, at bilen slår over i fejlsikret tilstand. Her nedsættes hastigheden til maksimalt 70 kilometer i timen. Desuden tændes advarselslamperne i bilens betjeningspanel," uddyber han.

Hvis chaufføren ignorerer advarslerne, kan bilen gå helt i stå.

"I yderste konsekvens vil bilens hybridsystem lukke ned, og bilen vil standse. Men det er ikke sådan, at bilen pludselig slukker. Det er en blød overgang."
 
Ingen hjemmeopdatering
Hvordan retter I softwarefejlen?

"Der bliver redigeret i koden, og så bliver bilernes computer opdateret på et Toyota-værksted," fortæller Anders Tystrup.

"På værkstedet bliver bilen sluttet til en computer, der overfører den nye software. Helt i stil med en almindelig opdatering. Af sikkerhedsmæssige årsager vil vi gerne have folk ind på Toyota-værksteder, så den rigtige opdatering bliver installeret. "

Så man skal ikke selv lige logge på Toyotas webside og hente opdateringen?

"Nej, nej! Der er vi ikke endnu, men jeg skal da ikke udelukke, at det bliver sådan engang. Men sikkerheden er meget vigtig i en bil, og derfor skal der autoriseret personale ind over. Konsekvenserne er trods alt større bag et bilrat end bag skærmen ved en computer."

Bilfirmaet har indkaldt 1,9 millioner biler til kontrol i hele verden, og heraf kører de 300 på danske veje.

"Det er ikke alle biler, der er ramt af softwarefejlen, men vi vil gerne være sikre, og derfor indkalder vi dette antal."

Softwareopdateringen tager omkring en halv time.

Læs også:
It-mandens næste projekt: Sådan bygger du din egen open source-elbil

De selvkørende biler rykker mod Danmark

Test: Tesla S er køreglæde og gadget i en fantastisk pakke




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere