Artikel top billede

Her er seks gratis alternativer til dødsdømte Windows XP

Skal du have udskiftet din slidte Windows XP uden sikkerhedsopdateringer? Her er en stribe fine, gratis alternativer.

Om en uge kommer den allersidste sikkerhedsopdatering til det 13 år gamle Windows XP-styresystem.

Derefter er de millionvis af XP-brugere i verden og hundredetusindvis i Danmark på egen hånd.

Hvis du sidder med en Windows XP-maskine, er der ud over opgraderinger til nyere Microsoft-styresystemer som Windows 7 og 8 også muligheden for at kaste dig over diverse open source Linux-distributioner.

For her er der ifølge Keld Simonsen,formand for Klid, en forening for professionelle Linux-interessenter i Danmark, rigtig mange fordele. 

"For det første er systemerne gratis, de er nemmere at vedligeholde og ved opdateringer kan du opdatere alle programmer på én gang frem hver applikation hver for sig," forklarer Keld Simonsen.

Ingen kigger med

Han påpeger desuden, at der i open source-software sjældent er bagdøre til efterretningstjenester som amerikanske NSA.

Det skyldes, at den åbne kildekode i løbet af sin levetid har mange øjne på sig, og det derfor er svært at skjule en bagdør i koden.

Til sidst er der den store fordel, at der følger en masse programmel med, når man installerer en Linux-distribution, hvilket blandt andet tæller en kontorpakke (LibreOffice), browser (Firefox) og ofte brugte programmer som en PDF-reader.

De syv alternativer

Computerworld har bedt Keld Simonsen om at udpege en god håndfuld Linux-distributioner, som vil være fuldfede alternativer til Windows XP.

I første omgang udelader han en af de mest populære open source-operativsystemer, Ubuntu, hvilket skyldes de seneste versioner, som han ikke er helt tilfreds med.

"Brugergrænsefladen er blevet meget mobil-agtig. Derfor vil jeg heller ikke umiddelbart anbefale det til Windows XP-brugerne, som er vant til at arbejde med en start-knap og en menu", forklarer han.

Her er de seks Windows XP-alternativer

Samtidig fremhæver Keld Simonsen, at det første bud på listen, Linux Mint, bygger på Ubuntu, og den er forbedret med en række drivere til blandt andet video og trådløst net. 

Han siger, at hvis man har én gigabyte RAM på sin Windows XP-maskine eller mere (kan kontrolleres ved at klikke på Start - Min computer/denne computer - Egenskaber - Hardware) kan man sagtens køre med de nyeste udgaver af Linux-distributionerne.

Forslagene fra Keld Simonsen lyder her på Linux Mint, Opensuse og PCLinuxOS, som han anbefaler bliver installeret i en 32-bit version.

Hvis man derimod kun har 512 megabyte RAM på maskinen, lyder rådet igen på Linux Mint i Xfce-miljøet, Zorin OS samt Lubuntu, PCLinuxOS og Rosa - alle i LXDE-skrivebordsmiljøet.

Drivere følger med

Keld Simonsen lover, at arbejdet i et Linux-miljø er noget nemmere end for et årti siden, hvor man kunne risikere at skulle kode en printdriver, hvis man ønskede sine skriftlige guldkorn printet ud.

"Drivere bliver i langt de fleste tilfælde præinstalleret på maskinen med styresystemet, og hvis det ikke sker, kan man jo bruge den hjemmeside, der hedder g-o-o-g-l-e-dot-d-k," fortæller Keld Simonsen.

Han forklarer, at det i de fleste tilfælde ikke er nødvendigt at gå ud på nettet for at hente drivere, selvom han selv for to års tid siden skulle hente en lettere eksotisk tv-driver.

"Det betød, at jeg måtte modificere Linux-kernen lidt, men det skal almindelige mennesker jo ikke i gang med," lyder det fra Keld Simonsen.

Hvis man henter en Linux-distribution og savner Windows-udseendet alt for meget, er det muligt at køre med virtuelle Windows-miljøer, hvor Keld Simonsen anbefaler Windows-emulatoren Wine, som allerede findes i Linux's pakkehåndtering. 

Såfremt du kaster dig ud i at prøve Linux, kan du hente hjælp på brugerfora som Linuxin.dk og Klid.dk.

Hvis du har erfaring med Linux-installationer og -brug, er du meget velkommen til at byde ind med brugbare sites i kommentarfeltet under denne artikel.

Læs også: 
Her er de 10 mest populære Linux-udgaver

Derfor kan firmware være en tikkende bombe for dig

Magtskifte: Dette styresystem har erobret tronen fra Windows
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2021: Sæt automatisering og data på den strategiske dagsorden

Ved at anvende data på den korrekte måde, kan du og din virksomhed for alvor sætte skub i konkurrencen. Der ligger en værdifuld viden om kunder, kundeadfærd, konkurrenter, markeder og meget andet i den data, der svæver rundt omkring os. Med den nyeste teknologi er det endda blevet nemmere at automatisere disse processer.

16. juni 2021 | Læs mere


Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


Premium
Pär Fors stempler ind som ny CEO hos NNIT: Her er hans første store opgaver som topchef
Mandag rykkede Pär Fors ind på hjørnekontoret hos NNIT. Efter 14 år med Per Kogut ved roret har den 55-årige svensker nu taget over. Med en masse international erfaring i rygsækken skal han nu tage konsulenthuset til næste niveau. "Når man er ny som mig, så kan man stille dumme spørgsmål. Det er en god mulighed, der ikke bør gå til spilde," siger han til Computerworld.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.