Artikel top billede

HP' nye supercomputer: Et vandkølet kæmpemonster

Masser af vand inde i selve racket skal køle HP's nye supercomputer ned. Se her, hvordan HP's 'water wall' fungerer.

Efter længe at have stået på sidelinien til markedet for supercomputere buldrer Hewlett-Packard nu ind på markedet med selskabets nye vand-kølede kraft-monstre, som selskabet vil sælge under fællesbetegnelsen Apollo.

HP har stor erfaring på området, da selskabet tidligere har samlet mange forskellige supercomputere. Det er imidlertid første gang, at selskabet lancerer en decideret produktlinie på området, som kunder frit kan købe.

Der er godt med hestekræfter i de to forskellige Apollo-modeller, som HP har lanceret, nemlig den vandkølede Apollo 8000 og den luftkølede Apollo 6000.

Køling

Netop køling koster almindeligvis dyrt for ejere af supercomputere, da det kræver masser af energi at holde de mange summende servere fra at brænde for varme.

Man har i årevis eksperimenteret med at anvende forskellige former for kølevæske til supercomputerne (væske bærer varme væk mere effektivt end luft), men HP træder altså et skridt tilbage med indførelsen af et kølesystem baseret på helt almindeligt vand, der cirkuleres inde i selve supercomputeren.

HP kalder kølingsystemet til Apollo 8000 for 'water wall.' Her bliver vandet pumpet op og løber dernæst lodret ned i midten af server-racket som i et vandfald.

Samtidig bliver vandet cirkuleret i selve blade-serverne i lukkede rør, der er koblet til undersiden af hver CPU. Vandet transporteres væk via 'water wall'en'.

Plads til mange processorer

Vandkølingen gør, at der er plads til mange processorer på relativt begrænset plads i Apollo 8000.

Der er således plads til 144 servere i hver rack. Hver server er udstyret med dual-socket Xeon E5-processorer og otte InfiniBand-switche.

Det første Apollo 8000-system er blevet monteret i den amerikanske forsknings-institution National Renewable Energy Lab.

Denne supercomputer er i stand til at foretage 582 trillioner operationer per sekund (582 teraflops), men kan relativt nemt udbygges til 1,19 petaflops (1.190 teraflops).

Her er en video af, hvordan vandkølingen fungerer:




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere