Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

HP' nye supercomputer: Et vandkølet kæmpemonster

Masser af vand inde i selve racket skal køle HP's nye supercomputer ned. Se her, hvordan HP's 'water wall' fungerer.

Efter længe at have stået på sidelinien til markedet for supercomputere buldrer Hewlett-Packard nu ind på markedet med selskabets nye vand-kølede kraft-monstre, som selskabet vil sælge under fællesbetegnelsen Apollo.

HP har stor erfaring på området, da selskabet tidligere har samlet mange forskellige supercomputere. Det er imidlertid første gang, at selskabet lancerer en decideret produktlinie på området, som kunder frit kan købe.

Der er godt med hestekræfter i de to forskellige Apollo-modeller, som HP har lanceret, nemlig den vandkølede Apollo 8000 og den luftkølede Apollo 6000.

Køling

Netop køling koster almindeligvis dyrt for ejere af supercomputere, da det kræver masser af energi at holde de mange summende servere fra at brænde for varme.

Man har i årevis eksperimenteret med at anvende forskellige former for kølevæske til supercomputerne (væske bærer varme væk mere effektivt end luft), men HP træder altså et skridt tilbage med indførelsen af et kølesystem baseret på helt almindeligt vand, der cirkuleres inde i selve supercomputeren.

HP kalder kølingsystemet til Apollo 8000 for 'water wall.' Her bliver vandet pumpet op og løber dernæst lodret ned i midten af server-racket som i et vandfald.

Samtidig bliver vandet cirkuleret i selve blade-serverne i lukkede rør, der er koblet til undersiden af hver CPU. Vandet transporteres væk via 'water wall'en'.

Plads til mange processorer

Vandkølingen gør, at der er plads til mange processorer på relativt begrænset plads i Apollo 8000.

Der er således plads til 144 servere i hver rack. Hver server er udstyret med dual-socket Xeon E5-processorer og otte InfiniBand-switche.

Det første Apollo 8000-system er blevet monteret i den amerikanske forsknings-institution National Renewable Energy Lab.

Denne supercomputer er i stand til at foretage 582 trillioner operationer per sekund (582 teraflops), men kan relativt nemt udbygges til 1,19 petaflops (1.190 teraflops).

Her er en video af, hvordan vandkølingen fungerer:




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere