Er advarslerne om mobilvirus fis i en hornlygte?

Antivirusproducenterne advarer om bål og brand, hvis du ikke beskytter din telefon med antivirus, men det er kun den ene del af sandheden. For der er meget delte meninger om trusselsniveauet.

Der har været råbt "ulven kommer!" i mange år om skadelige programmer til mobiltelefoner.

Men hvor bliver ulven af?

Sikkerhedsbranchen advarer konstant om malware og sikkerhedsproblemer på din smartphone, men hvor kan man finde én, der har oplevet problemet på nærmeste hold?

På Computerworld har vi forgæves forsøgt at finde et helt konkret eksempel fra kongeriget, men uden succes.

Vi har ellers skrevet en del om, at der er trusler.

Antivirus-producenterne er da heller ikke blege for at advare og tordne om, at alskens ondskab vil ramme dig og din smarte mobiltelefon, hvis du ikke beskytter den med et lag kode, der kan holde malware fra døren.

"Sidste år forudsagde vi, at mængden af malware ville stige til 125.000, men faktisk steg den til 350.000," sagde Raimund Genes, der er teknologidirektør hos Trend Micro, om malware til mobiler i 2013.

Mængden af malware på Android er ifølge sikkerheds-leverandøren steget hurtigere i løbet af tre år, end hvad der var tilfældet med den pc-baserede malware i løbet af de første 14 år.

Der bliver altså raslet med sablerne for at skubbe til vores utryghed.

Roooolig nu
Der er dog også flere, der maner til besindighed i forbindelse med sikkerhedsproblemer på telefonen.

Eksempelvis vurderer non-profit-organisationen AV-Comparatives, der har specialiseret sig i test af sikkerhedsprodukter, truslen i Europa som meget lille.

Det har selskabet gjort i forbindelse med en stor test af antivirus-produkter til Android-platformen.

For at være på den sikre side anbefaler organisationen dog, at man bruger sikkerhedsprodukter til telefonen, men siger i samme åndedrag, at det faktisk er langt vigtigere at tænke på data-genskabelse i forbindelse med tyveri eller tab af telefonen.

Det er en langt større trussel, vurderes det fra denne kant.

Andre går endnu hårdere til værks i kritikken:

"En traditionel virus er en mulighed på din smartphone, men der er store barrierer for at sprede ondsindet kode fra telefon til telefon. En virus, der kan afvikles på en telefon, kan ikke på magisk vis sprede sig til andre enheder."

Sådan langede Chris DiBona, der er Googles open-source programs manager, ud efter sikkerhedsbranchen i dette blog-indlæg.

Han hævdede, at sikkerhedsrapporter fra antivirusproducenterne overdriver truslen fra den mobile malware, og at der slet ikke er brug for antivirussoftware på mobil-styresystemer som Android, iOS og BlackBerry.

Den vurdering følges op med følgende svada:

"Antivirus-leverandørerne spiller på frygt i et forsøg på at sælge unødvendig sikkerhedssoftware til Android, RIM og iOS. De er charlataner og svindlere. Hvis du arbejder for en virksomhed, der sælger virusbeskyttelse, burde du skamme dig."

Læs også: McAfee advarer igen: Derfor er Android farlig

Selv om Chris DiBona er spundet ind i Googles virksomhedsfilosofi med dertilhørende begejstring for Android, kan han måske have en pointe om, at sikkerhedsbranchen blæser problemerne op. 

Det mener eksempelvis lektor ved DTU Compute Christian Damsgaard Jensen, der maner til besindighed:

"Jeg vil selvfølgelig anbefale, at man installerer antivirus på sin mobil, men jeg tror dog ikke, at det er en nødvendighed i dag. Angreb mod smartphones er endnu ikke så udbredt. Vi skal nok et til to år ud i fremtiden, før vi for alvor ser behovet for at beskytte sig," siger han til Jyllands-Posten.

Han peger dog på, at iOS- og Android-styresystemerne begynder at blive angrebet af malware, der findes i eksempelvis spil og apps.

Vi har tidligere spurgt dig, om du er ligeglad med antivirus på din mobil.

Det er du ikke.

34 procent (356 har stemt) siger, at de rent faktisk har installeret et antivirusprogram på telefonen. 63 procent har ikke, og de sidste to procent ved det ikke med sikkerhed.

Tal fra analysehuset IDC viser dog, at samlet set er kun fem ud af 100 mobile enheder forsynet med antivirus, men altså uden de store konsekvenser. Vi har set fire tilfælde
Vi har forsøgt at finde statistik over danske mobiltelefoner, der har været ramt af virus, men både politiet, Danmarks Statistik, IDC og DK-Cert melder pas i den forbindelse.

IDC har et samlet tal for tablets eller smartphones, der er inficeret med malware. Her har én procent af virksomhederne i Danmark betydelig erfaring med problemet og kan oplyse, at de har haft tilfælde med tab af data eller økonomisk tab.

Tallene fortæller dog ikke, om problemerne er opstået på en smartphone eller på en tablet.

Teleudbyderen Telmore fortæller, at selskabet har set virus på telefoner, men også, at det er meget få, som har været udsat for det.

"Telmore har indtil dags dato haft fire konstaterede eksempler på dette. De mest udsatte telefoner er telefoner med følgende styresystemer: Symbian S60 og S80, samt Windows Mobile, men alle modeller kan i princippet blive ramt af en virus," skriver Telmore om mobilsikkerhed.

"Fælles for alle vira er, at du ikke "bare" kan få en virus på telefonen. Du skal selv gøre noget aktivt for at installere den på din telefon."

Ifølge Telmore er virus på mobiltelefon stadig meget sjældent og antallet af kunder, som har været berørt, kan stadig tælles på én hånd.

Med et opdateret styresystem og sund fornuft kan man altså føle sig rimelig sikker.

Det er i følge dst.dk 73 procent af danskerne, der har en smartphone.

Hvad skal du gøre?
Ifølge eksperterne er risikoen for sikkerhedsproblemer på din telefon altså meget lille.

Spørger man sikkerhedsbranchen, er der større problemer, og denne side af bordet kan altid sidde tilbage og sige "hvad sagde jeg", hvis det går galt.

Derfor skal du selvfølgelig have et antivirusprogram på din telefon. Alle andre råd vil være dårlige.

To argumenter for at anvende antivirus på telefonen er, at det faktisk kan gøres gratis og uden de store konsekvenser for strømforbruget. Så på den måde er det en win-win-situation.

Det kan du læse mere om i denne artikel: Her dræber vi to myter om antivirus på telefonen

DK-Cert har også lavet en oversigt, der viser hvilke gratisprogrammer der beskytter mod angreb på mobile enheder såsom smartphones, laptops og tavlecomputere.

Generelt anbefaler sikkerhedseksperter sund fornuft, hvilket omfatter, at man kun downloader fra anerkendte app-butikker.

De officielle app-butikker anses som sikre på vores breddegrader. Du må altså ikke hente programmer direkte fra telefonen eller din computer.

Du skal også være påpasselig med programmer, der efterspørger unødvendige rettigheder i forhold til dine informationer og data, når de installeres.

Sidst men ikke mindst skal du opdatere din telefon med de nyeste software-versioner.

Har du og din telefon været ramt, så skriv endelig til os eller del oplevelsen i debatfeltet.

Læs også:
Sådan får du nemt markant bedre sikkerhed på din mobil

Her dræber vi to myter om antivirus på telefonen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Inspiration til dit næste skridt med Microsoft Dynamics 365

Med Microsoft Dynamics 365 har Microsoft forsøgt at samle alle de grundlæggende funktioner, som en virksomhed har brug for, og de arbejder sammen ved hjælp af smarte virksomhedsapps og en fælles datamodel.

16. marts 2021 | Læs mere


Computerworld Digital Summit Days 2021: Sæt kursen med de rigtige it-beslutninger

Tre dage med unik viden og inspiration til din digitale organisation. Temaerne er digitalisering, it-sikkerhed og intelligent ERP. Du kan være med, når vi sætter ideerne, eksemplerne og de gode digitale erfaringer i centrum. Det sker gennem interaktive debatpaneler, konkrete erfaringer og oplagte keynotes.

23. marts 2021 | Læs mere


Premium
Coloplasts it-direktør: GDPR har givet de it-kriminelle et nyt værktøj til at angribe os
Interview: Det er ikke kun på plads og kapacitet, at sundhedssektoren lige nu er udfordret. De sikkerhedsansvarlige har også fået en del mere at se til gennem et kaotisk 2020. "Cyberkriminelle har opdaget, at der er en hel masse værdi i denne her datatype. Enten som afpresningsmulighed eller som viden, de kan udnytte til noget," siger CIO i Coloplast, René Rasmussen. Læs første artikel i serien om perspektiver fra sektoren, der er de it-kriminelles nye guldkalv
Computerworld
Bill Gates har en løsning: Sådan undgår vi klimakatastrofen
Klumme: Bill Gates vil gerne redde verden. Intet mindre. Og som alle store it-folk regner han baglæns. Politikerne er mest optaget af, hvad der kan lade sig gøre, og hvad de kan skabe flertal for. Men Bill Gates har set på klimakatastrofen, og hans budskab er klart.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
IDC – styrken af en hybrid cloud strategi
Cloud computing er blevet en integreret del af forretningsstrategi og it-arkitektur for mange virksomheder i løbet af det sidste årti. Brugen af cloud er blevet udbredt, fordi virksomheder vil indføre nye forretningsmodeller, udtrække værdifuld indsigt fra enorme datamængder, håndtere krævende arbejdsbelastninger, levere nye produkter hurtigere og opnå konkurrencemæssige fordele. Men cloudadoption har også introduceret nye udfordringer. Denne undersøgelse af virksomhedens it-kunder fremhæver de største udfordringer med offentlig cloud.