Artikel top billede

Sikkerhedsfolk i hårdt angreb mod HTTPS: Derfor er HTTPS alt for usikker

Den ekstremt udbredte protokol til sikre internet-tjenester, HTTPS, rummer en række alvorlige og grundlæggende sårbarheder, advarer sikkerhedsforskere.

En række sikkerhedsforskere angriber HTTPS-protokollen, der bruges til krypteret web-trafik - eksempelvis når nu går ind på netbanken, indberetter nye oplysninger til Skat eller handler i en online-butik.

Det er forskere fra universitetet i Amsterdam og i Delft, der står bag en længere rapport om HTTPS-markedet.

Her skriver de blandt andet, at HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) har udviklet sig til en de fakto standard for sikker web-browsing.

"På samme tid har meget omtalte sikkerhedsbrister - som DigiNotars databrud, Apples #gotofail og OpenSSL's Heartbleed - blottet systematiske sikkerheds-sårbarheder i HTTPS for et globalt publikum," skriver forskerne og nævner samtidig, at også Edward Snowdens afsløringer har påvist overvågnings-huller i HTTPS.

"HTTPS er kort fortalt en absolut kritisk, men grundlæggende fejlbehæftet teknologi til cybersikkerhed," står der i rapport.

Derfor er der klare problemer

HTTPS, der er HTTP-protokollen i forening med SSL/TLS, skal blandt andet hindre man-in-the-middle-angreb, men det er ikke første gang, at denne sikkerheds-model kritiseres.  

Det er allerede et par månederne siden, at forskerne fra Holland fremlagde deres resultater, men netop i disse dage kører debatten om HTTPS på flere forskellige sikkerheds-fora, blandt andet på bloggen hos den anerkendte sikkerhedsekspert og kryptograf Bruce Schneier.

Det skyldes ikke mindst, at sikkerhedsforskerne peger på, at det er i selve HTTPS-autentificerings-modellen, hvor bestemte virksomheder udsteder certifikater, at sikkerheden halter.

Her tænkes ikke mindst på de problemer, der har været hos hollandske DigiNotar, ligesom også virksomheder som Comodo og Verisign ifølge rapporten har oplevet databrud.

Fire grundlæggende problemer

Forskerne peger her på fire grunlæggende problemer ved det måde, HTTPS-markedet kører på i dag:

"Nylige databrud hos CA'er (certificate authority) har blottet adskillige systematiske sårbarbarheder og markeds-fejl, der stammer fra den nuværende autentificerings-model til HTTPS:"

"Sikkerheden i hele systemet rammes, hvis bare en af de hundredvis af CA'er kompromitteres ("det svageste led"); browserne kan ikke ikke tilbagekalde tilliden til store CA'er ("for stor til at fejle"), CA'er kan skjule sikkerheds-problemer ("asymmetrisk information"), og ultimativt rammes kunder og slutbrugere af ansvaret og skaderne ved sikkerheds-problemer ("negative eksterne virkninger").

Computerworld følger op på sagen senere med et interview med en dansk sikkerhedsforsker. 

Læs også:

Guide: Sådan gør du din hjemmeside sikker med HTTPS

Sådan kommer dit website sikkert til tops i Google-søgninger

Efter ny kritisk sårbarhed: Drop nu SSL
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Ny dansk Oracle-topchef vil sætte skub i den store cloud-udrulning: Vil have flere Oracle-kunder over på cloud
Cloud skal fylde en større del af forretningen hos Oracle Danmark. Ny landechef Marc Jardorf har som hovedprioritet at sikre, at flest mulige kunder kommer med over på den cloud-udrulning, der har præget den amerikanske it-gigant de senere år. " Vi har alle produkterne nu," siger han til Computerworld. Se hans plan her.
Computerworld
Apple præsenterer iPhone 13 og iPhone 13 Pro - se dem her
Snart kan du få fingre i den nye iPhone 13 og iPhone 13 Pro. Bliv klogere på de to helt nye iPhones her.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Så stor er risikoen i virkeligheden for ransomware
Traditionel risk management undervurderer reelt risikoen for ransomware med op til 30%, men nye metoder kan give den fornødne indsigt.