Artikel top billede

Foto: Dan Jensen. (Foto: Dan Jensen)

Regeringen vil fjerne forhadt bagatel-krav i ny udbudslov

Et udspil til ny dansk udbudslovgivning vil gøre det nemmere og billigere for især små it-virksomheder at sparke døren ind til det offentlige med deres produkter.

Der er grænser for, hvor små offentlige udbud skal være, før hele jurist-kavaleriet bliver blæst til undsætning.

Sådan er filosofien for regeringens kommende udbudslov, der lige nu er i høring, og som træder i kraft 1. september i 2015.

Konkret ønsker regeringen helt at afskaffe den såkaldte annonceringspligt, som er en dansk særlovgivning bygget på EU's udbudsdirektiv.

Annonceringspligten handler om, at offentlige myndigheder er forpligtede til at annoncere udbud mellem cirka en halv million og op til en million kroner for kommunale indkøb og halvanden million kroner, hvis der er tale om statslige eller regionale indkøb.

"Regelforenklingen skal gøre det nemmere at gennemføre mindre indkøb og dermed reducere transaktionsomkostningerne for både offentlige myndigheder og tilbudsgivere," lyder argumentet i regeringens udspil. 

Ændrer kontraktændringer

Udover opgøret med annonceringspligten arbejder regeringen i sit udspil med, i langt højere grad end i dag at give myndighederne og leverandørerne mulighed for (pris) forhandlinger og konkurrencepræget dialog.

For igennem samtale uden for de nuværende og rigide regler kan parterne bedre forstå hinandens ønsker og ydelser.

Det var eksempelvis konkurrencepræget dialog, der blev brugt i det store milliardudbud til Region H og Region Sjællands it-sundhedsplatform, hvilket du kan læse mere om her.

Derudover vil regeringen også tydeliggøre, hvad der sker, når en kontrakt skal ændres under aftalens løbetid.

"Lovforslaget giver større fleksibilitet til at foretage ændringer af en indgået kontrakt, og loven bidrager således til at skabe nye og bedre muligheder for kontraktparterne til at foretage nødvendige ændringer. Samtidig skaber loven klarhed om mulighederne for at foretage ændringer," lyder det i lov-udspillet. 

Glæde hos IT-Branchen

Den danske it-brancheforening IT-Branchen glæder sig over de nye initiativer til regelforenklinger og afskaffelse af annonceringspligten.

"Med afskaffelsen af annonceringspligten vil eksempelvis mindre virksomheder lettere kunne samhandle med det offentlige, uden at være tynget af et bureaukratisk udbuds åg," forklarer chefkonsulent i IT-Branchen, Bjørn Borre, i en pressemeddelelse.

Han hiver også tomlen op på grund af oplægget til mere dialog mellem de offentlige kunder og it-leverandørerne.

"De fleksible udbudsformer kan blive en kæmpe gevinst for både myndigheder og branche. Det kan åbne for flere løsninger, der rammer behovet i stedet for blot at opfylde formalia," lyder det fra Bjørn Borre i IT-Branchen.

Han understreger, at det nu er vigtigt at holde sig for øje, om den offentlige sektor så også rent faktisk tør tage de nye udbudsformer i brug.

Hvordan vælger man den rette outsourcing-leverandør?


Ny rapport: Forsinkelse er it-projekternes største problem




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere