Artikel top billede

Ny rapport: Forsinkelse er it-projekternes største problem

Det halter med tidsplanerne, når der projekteres it. Bedre udbudsrammer skal give it til tiden, siger IT-Branchen.

It-projektrådet er nedsat med henblik på at styrke professionaliseringen af statens it-projekter, og hvert halve år udsendes en rapport om rigets tilstand.

Rapporten for første halvår 2014 er nu blevet offentliggjort af rådet. Du kan læse hele rapporten her.

Siden 1. januar 2011 her rådet set på 45 forskellige offentlige it-projekter, der er blevet risikovurderet. 26 er fortsat i gang, og de repræsenterer en samlet værdi på 1,3 milliarder af statens investeringskroner.

Et af de problemer, som It-projektrådet kan konstatere, er, at mange af projekterne er ramt af forsinkelser.

"Det synes lige nu at være den største udfordring for mange af de igangværende projekter," vurderer It-projektrådet i rapporten.

Syv af de 26 it-projekter forventer ikke at kunne holde tidsplanen. To projekter var også forsinkede ved sidste status, og fem er altså nytilkommet.

"Det er ærgerligt med forsinkede it-projekter for gevinsterne er ofte store, når it-projekterne kommer i mål. Det er den offentlige tingslysning et godt eksempel på," siger Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation i IT-Branchen, om situationen.

To indsatsområder

Tidsfaktoren skal ifølge it-projektrådet løses ved to indsatsområder.

"Projekter skal afgrænses ved at minimere omfang og kompleksitet med fokus på de forretningsmæssige mål, og de statslige it-projekter skal gennemføres med fælles metoder og kvalificerede ressourcer. It-projektrådet vil have øget fokus på realistiske tidsplaner, styring af tid og levering til aftalt tid."

En af de typiske kilder til forsinkelse er, at anskaffelsesfasen bliver trukket i langdrag.

Denne fase indeholder både specificering af projektet og et eventuelt EU-udbud. Et sådan udbud tager mindst seks måneder, skriver rådet.

"Blandt projekterne i statusrapporten tegner der sig et klart billede af, at projekter, der indeholder et EU-udbud, hyppigere overskrider tidsplanen for anskaffelsesfasen end dem, der ikke indeholder et udbud. De projekter, der rummer et EU-udbud, og som bliver forsinkede i anskaffelsesfasen, overskrider gennemsnitlig tidsplanen for fasen med 89 procent."

Ny udbudslov

Det er ærgerligt, mener IT-Branchen, som opfordrer til at der skabes bedre rammer for de offentlige udbud.

"Vi ser ofte, at vi ikke får det bedste ud af it-projekterne, fordi rammerne for udbud ikke er god nok i Danmark. Der er hurtigst muligt brug for en ny udbudslov," siger Mette Lundberg, direktør for Politik & Kommunikation i IT-Branchen.

Og hun konkretiserer:

"Reglerne for udbud skal give bedre mulighed for at skabe en bedre løbende dialog mellem det offentlige og it-leverandørerne. Det vil give bedre it-projekter. Vi skal have fjernet de juridiske barrierer, der bremser dialog ved køb af it-løsninger," siger hun.

På baggrund af forsinkelserne har It-projektrådet sat øget fokus på området i projektgennemførelsen.

Rådet overvejer eksempelvis en ændret model for projektopfølgning, hvor tidsplanen først lægges fast efter gennemførelsen af udbud.

"En særlig problemstilling er, at udbud generelt varer meget længere end planlagt, og de projekter, der går i udbud, typisk har flere måneders overskridelser af tidsplanen. Rådet kan konstatere, at varigheden af udbuddene er kraftigt undervurderet af myndighederne," konkluderes det i rapporten.

Ved afslutningen af alle risikovurderinger sender It-projektrådet et brev til det ansvarlige direktionsmedlem for projektet.
Brevet indeholder rådets samlede vurdering af projektets risikoprofil samt en række konkrete anbefalinger, der har til formål at nedbringe risici.

Læs også:
Store it-projekter: Sådan styrer du dem sikkert i mål

Løbsk it-projekt har kostet Proactive 40 millioner kroner: Her gik det galt
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Ny dansk Oracle-topchef vil sætte skub i den store cloud-udrulning: Vil have flere Oracle-kunder over på cloud
Cloud skal fylde en større del af forretningen hos Oracle Danmark. Ny landechef Marc Jardorf har som hovedprioritet at sikre, at flest mulige kunder kommer med over på den cloud-udrulning, der har præget den amerikanske it-gigant de senere år. " Vi har alle produkterne nu," siger han til Computerworld. Se hans plan her.
Computerworld
Apple præsenterer iPhone 13 og iPhone 13 Pro - se dem her
Snart kan du få fingre i den nye iPhone 13 og iPhone 13 Pro. Bliv klogere på de to helt nye iPhones her.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Hvad koster det egentlig…? Tag overblikket tilbage over dine omkostninger i skyen
Mange organisationer arbejder på tværs af flere cloudplatforme – men er udfordret af, at det kan være næsten umuligt at vide, hvad man betaler for og hvorfor.