Artikel top billede

Stortest: NAS-servere fra Synology, Qnap og Asustor

Glem cloud-tjenester som Dropbox, Netflix og Spotify et øjeblik. Med den rette NAS-server kan du opbygge din egen cloud og få adgang til den både i og uden for hjemmet - og dermed få fuld kontrol over dine data. Vi har undersøgt, hvad NAS-markedets luksusmodeller til privat brug og mindre virksomheder har at byde på. I denne test kigger vi nærmere på tre af dem.

Stadig flere brugere dropper den eksterne harddisk til fordel for at opbevare personlige filer på Dropbox og lignende tjenester, og musik- og video-streaming overtager langsomt den fysiske lagring af video- og lydfiler i mange digitale hjem, men der er også en tendens i den modsatte retning.

Frem for at tiltro en cloud-serviceudbyder deres dyrebare data, foretrækker nogle selv at have mest mulig kontrol.

Samtidig vil der nogle gange være tale om så mange gigabyte, at det ikke giver mening at synkronisere data online.

Så er det langt mere effektivt at have en "lokal cloud", hvor kun dit hjemmenetværk sætter hastighedsgrænsen, når du befinder dig inden for hjemmets fire vægge.

Derfor er NAS-serveren (Network Attached Storage, på dansk ‘netværkslagerenhed') fortsat højaktuel, og her kæmper producenter såsom Synology, QNAP, Asus-ejede Asustor, Thecus, Buffalo Technology, Seagate og Netgear for at vinde din gunst.

NAS-servere er meget mere end datalagring

Serverne, der både fås i varianter til privat og virksomhedsbrug i vidt forskellige prisklasser, kan i dag meget mere end at fungere som et sikkert og lettilgængeligt lager til dine filer.

De aktuelle modeller udfylder bl.a. også rollen som medieserver, og flere - lidt dyrere - modeller kan sågar smække mediecenter-softwaren XBMC direkte op på stuealteret.

Servere i de lavere prisklasser kan som minimum sende lyd og billede direkte til tv'er med såkaldt smart-tv-funktionalitet - og i nogle tilfælde også tablet-computere, smartphones, spillekonsoller m.m.

Serverne er, kort fortalt, i stand til at centralisere næsten enhver form for it i dit hjem, uanset om der er tale om printerstyring, iTunes-server, IP-overvågningskameraer eller noget helt fjerde.

Lækkerbisken til virksomheder

De dyrere modeller, som vi har inviteret til denne test, spiller desuden en dobbeltrolle, idet de ud over hjemmebrugere også går efter SOHO-markedet (Small Office/Home Office) med avancerede funktioner til virksomheder.

For mange virksomheder giver brugen af en NAS god mening målt på flere parametre.

Har din virksomhed allerede anskaffet en NAS, kan en ekstra NAS tilkøbes og placeres på en anden matrikel med henblik på backup - og dermed fungere som en slags "geo-redundans lite" til små penge.

Dertil er NAS-serveren attraktiv for mange virksomheder, da den kan udfylde rollen som print- og filserver til en meget overkommelig pris og samtidig tilbyde synkroniseringsfunktioner til centraliseret backup.

En anden væsentlig funktionalitet er virtualisering.

Den giver mulighed for at oprette virtuelle maskiner, som brugere kan logge på via en browser.

Administrativt og sikkerhedsmæssigt giver det rigtig god mening især på SMB-markedet.

Der er mindre vedligeholdelse, og der er tale om centraliserede systemer, hvor brugerne benytter det, man kalder "tynde klienter".

Nogle NAS-modeller er desuden certificeret til virtualisering med teknologier såsom Citrix, VMware og HyperV.

Det vil nok være et fåtal af virksomheder, der vælger at afvikle virtuelle servere fra en NAS, da den ofte ikke har de fornødne hestekræfter, men det kan være et nyttigt kort at have i hånden for virksomheder, der blot vil afprøve funktionaliteten uden at skulle gøre en ekstra investering.

Virtualisering kan desuden bruges til nødstilfælde: Hvis eksempelvis virksomhedens SAN (Storage Area Network - læs mere på Wikipedia) skulle gå ned, kan virksomheden starte de vigtigste systemer op på NAS-serveren, mens SAN'et repareres eller erstattes. Altså mindre nedetid for brugerne.

Opsummerende byder NAS-serverne på et væld af interessante funktioner, hvad enten de skal bruges til at fodre hjemmets enheder med digitalt indhold eller indgå i it-driften hos en mindre eller mellemstor virksomhed.

Testens 3 modeller

Testens kandidater hører til blandt toppen af markedet for private brugere og mindre virksomheder målt på funktionalitet.

Der er tale om en trio af modeller i prislejet fra 4.000 til godt 8.000 kroner - uden harddiske: 

Umiddelbart kunne en indvending lyde, at det ikke giver mening at sammenligne modeller med så stor spredning prismæssigt.

Vi har dog valgt at gøre det alligevel, da forbrugeren eller virksomheden oftest vil blive mødt med samme udfordring.

Samtidig er der en relativt stor paritet hvad angår funktionaliteten på tværs af de tre kandidater, så det skal blive spændende at se, hvorvidt man egentlig får mere ved at lægge et par tusinde ekstra på bordet.

1. Synology DS415+

Blot få skridt inde i konfigurationen står det klart, at Synology kan sit kram og stadig er lidt foran konkurrenterne hvad angår brugervenlighed.

Selve opsætningen var i fuld gang blot to minutter efter opstart, og efter godt 2½ time var vores RAID-konfiguration - baseret på fire velvoksne Western Digital Red-diske på hver seks terabyte - komplet.

NAS-serveren valgte selv Synologys egen Hybrid RAID-opsætning, der kan opfattes som en forbedret form for RAID 5, og vi kunne læse og skrive til drevet, selv mens filsystemet blev bygget op.

Brugergrænsefladen er intuitiv og på et, for det meste, overbevisende dansk - det er kort sagt et imponerende styresystem.

Den fysiske installation af vores diske gik som en leg - det er bogstaveligt talt "klik på og gå" - mens de øvrige NAS-servere kræver, at vi finder skruetrækkeren frem, hvilket i vores øjne burde være unødvendigt.

DS415+ har, som navnet antyder, plads til fire harddiske eller SSD-diske, både i 2,5- og 3,5-tommers format.

Med Intels nye Atom-processor, C2538 - udstyret med fire kerner og en taktfrekvens på 2,4 gigahertz - samt to gigabyte DDR3-hukommelse i tillæg er ydelsen fin til både krævende hjemmebrug såvel som en del af de funktioner, mindre eller mellemstore virksomheder efterspørger.

Samtidig er det målte strømforbrug knap 15 watt, når harddiskene går i standby, og knap 33 watt, når du overfører data fra eller til drevet.

Det er en yderst begrænset post i budgettet.

Kølingen varetages af to blæsere på bagsiden, der ikke gjorde meget væsen af sig i løbet af testperioden.

Bagsiden er i øvrigt bestykket med to USB 3.0-stik, eSATA, to RJ45-netstik, et Kensington-låsehul såvel som strømstikket.

Forsiden er udstyret med et USB-stik, så det er nemt at tage backup af data fra fx USB-nøgler og digitalkameraer.

USB 2.0 går an, men det havde pyntet med en opgradering til USB 3.0-standarden, der understøtter fire-fem gange højere overførselshastigheder.

Kræver smart-tv

Modsat QNAP og Asustor har Synology valgt at overlade mediecenter-funktionaliteten til en dedikeret enhed, du skal anskaffe dig separat, fx Raspberry PI, Chromecast eller en indbygget "smart-feature" i dit fladskærms-tv. NAS-serveren er altså ikke født med udgang til skærm (HDMI).

Til gengæld er prisen noget lavere end testens øvrige to kombattanter.

Har du allerede et smart-tv, kan du læne dig mageligt tilbage i sofaen og fx streame videoer fra DS415+ via DLNA-standarden eller ved at benytte en app som Plex e.l.

Det fungerede helt uproblematisk i vores test, selv om den indledende opsætning af Plex godt kan være en udfordring selv for mere rutinerede brugere.

Testens øvrige NAS-servere lokker med Chrome-browser, YouTube-app og andre herligheder direkte på fladskærmen, men for at udnytte det hele må du i givet fald leve med en NAS i stuen og de støjgener, det kan give.

Det er ikke nødvendigvis den ideelle løsning for alle, og samtidig kan den lavere pris give Synology førerpositionen hos de brugere, der enten ikke ønsker eller behøver de ekstra multimediefunktioner.

Det afhænger helt og holdent af netop dine præferencer og behov.

Samlet set har Synology leveret en fremragende NAS-server, der imponerer - lige fra "klik på og gå"-tilgangen til ydelse og daglig brug.

2. Asustor AS7004T

Asustor, der er et datterselskab af den taiwanske elektronikgigant Asus, har på ganske få år formået at fabrikere en NAS-platform, der efterhånden matcher alternativerne fra Synology og QNAP.

Med det mener vi, at brugergrænsefladen fortjener ros, selv om den endnu ikke er helt på niveau med Synology og QNAP, og at alle grundlæggende funktioner såvel som adskillige nyttige apps er på plads.

På underholdningsfronten er Asustor endda i front sammen med QNAP hvad angår funktionalitet. Det kommer vi nærmere ind på om et øjeblik.

Installationen af harddiske i dette NAS-monster kræver, at du finder skruetrækkeren frem.

Det er et af vores meget få kritikpunkter, for i det store hele er serveren nem at komme i gang med.

Det eneste andet konkrete kritikpunkt må være, at det krævede en opdatering af NAS-serverens firmware, før dansk var tilføjet til sprogmulighederne.

4K-video uden hakken

Lad det være sagt med det samme: Med Core i3 4330-processoren på 3,5 gigahertz og to gigabyte hukommelse kunne Asustors bæst af en NAS nok være under mistanke for identitetsforvirring, for er det i grunden en com

puter-konfiguration eller en NAS, vi har med at gøre? AS7004T er den kraftigste NAS, vi hidtil har lagt vores hænder på, og endda også en af de kraftigste modeller på markedet overhovedet i dette prisleje.

Som benchmark-resultaterne afslører, giver de mange hardware-hestekræfter primært mening for dig, hvis du er video-entusiast med smag for den smule 4K-indhold, der findes på markedet i dag, og det er alligevel nok et ret snævert udsnit af hjemmene, der indtil videre har udstyret stuen eller kontoret med 4K-skærm.

Det skader dog aldrig at være forberedt på fremtiden, og hvis du alligevel går med tanker om at købe et 4K tv, er Asustor AS7004T en yderst kompetent makker.

Til almindelig brug, hvor der eksempelvis sendes enkelte video-streams i 720p eller 1080p rundt til hjemmets enheder og flyttes rundt på filer, vil forskellen i ydelse ikke være markant nok til at retfærdiggøre merprisen på egen hånd.

NAS-serverens evne til at streame 4K-video direkte til tv'et uden at hakke i afspilningen er altså et af de mest slagkraftige argumenter for, at du skal overveje Asustor-modellen.

Modsat modellen fra Synology kan Asustors NAS-server omdannes til et standalone mediecenter, der via HDMI-kablet kobles direkte til fladskærmen.

Dernæst er det en smal sag at tilgå XBMC, YouTube og Google Chrome via Asustors portal, der fx også lader dig logge direkte ind på NAS-serveren i web-interfacet.

Mange vil dog nok møde deres første udfordring, når de sætter NAS-serveren til fladskærmen og tænder, for hvor er XBMC, når Asustors medieportal toner frem?

Svaret er, at softwaren først skal installeres, før du kan komme i gang (se evt. processen i Asustors video her).

Det er ikke videre intuitivt, og det illustrerer, at Asustor godt kan arbejde videre med brugervenligheden på mediecenterportalen, før det imponerer os for alvor.

Gør det selv-it-folk vil nok ikke brokke sig, men for alle andre er det et ekstra krumspring, der burde være unødvendigt - ikke mindst fordi markedets andre producenter lægger et stort arbejde i at levere NAS-servere, der er komplet driftsklare, så snart de tages ud af kassen.

XBMC fungerer dog fremragende på AS7004T, når det først er installeret og konfigureret.

Vi styrede NAS-serveren med mediecenter-tastaturet Logitech K830.

Et andet alternativ er at købe en særskilt fjernbetjening fra Asustor eller benytte Asustors fjernbetjenings-app, der fås til Android og iOS.

Vi afprøvede appen på en iPhone 5S, og det fungerede overraskende godt at navigere rundt med "musemarkøren" med en netværksforsinkelse, der var så lille, at den næsten ikke kunne mærkes i praksis.

Vi afspillede både almindelige 720- og 1080p-videoklip i forskellige formater helt uden problemer.

Det har ellers voldt problemer på visse ældre NAS-generationer, hvor hardwaren ikke helt kunne følge med, men denne models potente ydelse sikrer, at selv krævende 4K-videoklip (2160p) kan afspilles uden vrøvl.

Samtidig er det en fornøjelse at konstatere, at fremvisning af krævende videoklip via HDMI samtidig med streaming af video til hjemmets tv via netværket såvel som flere samtidige data-overførsler ikke gør NAS-serveren nævneværdigt langsommere og ej heller påvirker videoafspilningen.

AS7004T er altså også et godt valg til miljøer, hvor der er flere samtidige brugere.

I lighed med testkandidaten fra QNAP er Asustors AS7004T i stand til at konvertere videoformater i realtid, dvs. mens den afspilles. Funktionen kaldes video transcoding og gør det kort fortalt muligt at omsætte enhver videofil til et format og en kvalitet/båndbredde, som din afspiller (f.eks. Apple TV) eller dit smart-tv understøtter.

En vigtig funktion for det mere audiofile publikum, der er unik for Asustors NAS, er den optiske, digitale S/PDIF-udgang på NAS-serverens bagside. Fordelen ved en separat optisk lydudgang er, at du dermed kan bruge AS7004T som standalone lydafspiller med SoundsGood-app'en eller iTunes-server - læs evt. mere her.

Overordnet set har Asustor begået en glimrende, højtydende NAS-server, hvis pris muligvis er en smule for pebret til at falde i alles smag.

Stiller du ekstreme krav til ydelse og responstid, og har du allerede taget springet til 4K, så er AS7004T lige noget for dig. Og befinder du dig i den kategori, så er prisskiltet på 8.000 kroner måske ikke det, der får dig til at anlægge et nervøst smil.

Er du derimod ikke 4K-entusiast, men ønsker du stadig XBMC gennem HDMI-stikket, kan du med fordel overveje alternativet fra QNAP i stedet og spare knap 2.500 kr. Og vi har faktisk heller ikke oplevet problemer med afvikling af 4K-video på QNAP's NAS til trods for, at dens Celeron-processor på papiret ikke når Core i3-modellen til sokkeholderne.

3. QNAP TS-453 Pro-8G

TS-453 Pro-8G er en opgraderet særudgave af basismodellen TS-453 Pro, hvor hukommelsen er øget fra to til otte gigabyte DDR3L. Det giver ydelsesmæssigt overskud til afvikling af virtuelle maskiner, til at køre mediecentersoftwaren XBMC og til mange samtidige brugere. Det kommer vi mere ind på om lidt.

NAS-serverens ydre har et klassisk QNAP-design, hvor aluminium frem for plast er i højsædet.

Softwareopsætningen er ligetil - når altså først harddiskene er skruet i monteringsrammen, som efterfølgende installeres i NAS-serveren, og den halvsløve boot-proces er gennemført: Du kan enten benytte QNAP's applikation til at finde serverens IP-adresse på netværket og starte opsætningen, eller du kan følge vejledningen i den medfølgende manual og konfigurere serveren via den oplyste webadresse, der peger direkte ind på din NAS.

På forsiden byder TS-453 Pro-8G på ét USB 3.0-stik og et LCD-display, mens der på bagsiden foruden strømstik er fire gigabit netværksstik, to USB 3.0- og to USB 2.0-stik samt HDMI.

Hestekræfter med fordele

En Celeron-processor på 2,0 gigahertz med fire kerner, der i pressede situationer kan strække sig til hele 2,4 gigahertz, betyder, at denne NAS praktisk talt placerer sig relativt tæt på Asustor - selv om der er et stykke op til i3-processorens teoretiske formåen.

Vores testeksemplar er opgraderet til den maksimale hukommelsesmængde på otte gigabyte og er derfor prissat knap 1.200 kr. højere end basismodellen. Det er i vores øjne meget pebret for 6 GB ekstra hukommelse, og vi håber, at en prisreduktion snart kommer på tale, da det p.t. er noget mere attraktivt selv at foretage opgraderingen.

Med otte gigabyte hukommelse er der grobund for at afvikle virtuelle maskiner - til dette formål er to gigabyte lige i underkanten. Til en "komplet" virtuel Windows 7-installation er fire gigabyte eksempelvis tilrådeligt.

Virtualiseringsfunktionen understøtter kørsel af flere virtuelle maskiner samtidigt (QNAP anbefaler maks. to), uanset om de er baseret på Windows, Linux eller Unix. QNAP kalder funktionen Virtualization Station, og den kan være interessant for virksomheder med et fåtal af ansatte: I en nystartet virksomhed kan de ansatte fx bruge virtualiserede maskiner til installation af ukendte programmer uden at sætte it-sikkerheden over styr.

QNAP TS-453 Pro-8G er den eneste af testens tre kandidater, der tilbyder en programpakke/app, der gør det nemt og ligetil at virtualisere styresystemer.

Takket være den kraftfulde processor kan QNAP TS-453 Pro-8G - i lighed med Asustor AS7004T - konvertere HD-video i realtid - i langt de fleste tilfælde uden at tabe pusten fuldstændig, selv om processoren nogle gange belastes med 70-80 % og nogle gange sågar mere.

Vil du eksempelvis se en Blu-ray-film fra NAS-serveren på din fladskærm med Chromecast, kan du nemt skrue ned for kvaliteten i en app som fx Plex, så du undgår hakkende billedafvikling, fordi Chromecast-enheden og det trådløse netværk bliver flaskehalse. Det kan i nogle tilfælde volde besvær på Synologys model, da Atom-processoren ikke er skabt til løbende videokonvertering.

Software og apps

QNAP's styresystem, QTS, findes i skrivende stund i version 4.1.2, og det er et lækkert og brugervenligt styresystem, der er proppet med funktioner i lighed med testens øvrige konkurrenter.

Det er nemt at multitaske, og QNAP er med i front, når det gælder om at udbyde et økosystem af apps, der kan udvide NAS-serverens funktionalitet. Du kan se det fulde udbud af apps/plugins her.

Rollen som mediecenter

I lighed med Asustors NAS-server koblede vi ogs

å QNAP TS-453 Pro-8G direkte til fladskærmen og eksperimenterede med XBMC, og overordnet var det en god oplevelse. QNAP kunne dog med fordel fjerne nogle af de mere ligegyldige apps i form af dårlige discount-spil, der er placeret på mediecenter-portalen HD Station, som er QNAP's svar på Asustor Portal.

Vi deaktiverede dem efter kort tid i selskab med NAS-serveren. Samtidig står det klart for os, at det ikke er alle apps, der er optimeret lige meget til stuealteret rent visuelt - blandt andet Chrome-browseren og en særskilt browser, der bruges til at logge på NAS-serverens administrationsmodul fra fladskærmen, gør ikke nogen særlig god figur.

Der var også andre småproblemer.

Vi var bl.a. nødt til at installere en såkaldt codec-pakke, så QNAP TS-453 Pro-8G kunne håndtere og transcode flere videoformater.

Indledningsvis fejlede installationen gang på gang, men da vi havde fået fat i en opgradering til version 4.1.2 af styresystemet QTS, lykkedes det omsider.

Kort sagt er basisfunktionaliteten som mediecenter på plads, men det ville pynte med lidt finpudsning, så QNAPs NAS-server er 100 % klar til brug, så snart den tages ud af kassen.

Flot femtal til QNAP

Til trods for de få minusser er QNAP's TS-453 Pro-8G en gennemført NAS både for krævende hjemmebrugere og mindre virksomheder.

Prismæssigt lander den mellem de øvrige to testkandidater - og i vores overordnede vurdering ender den a point med Synology DS-415+.

QNAP-serveren vil ramme plet hos dem, der ønsker HDMI-stik med XBMC, løbende transcoding af video og professionelle funktioner såsom virtualisering.

Er der behov for sidstnævnte kaster det naturligt nok en højere pris af sig, og de to NAS-modeller har altså i allerhøjeste grad hver deres eksistensberettigelse.

Den noget høje pris på 8G-modellen betyder dog, at vi vil anbefale interesserede købere at anskaffe sig den almindelige TS-453 Pro - der koster knap 4.200 kr. - og selv opgradere hukommelsen.

4. Benchmarks

Vi har testet ydeevnen med en konfiguration bestående af et kabelbaseret gigabit-netværk, en stationær test-pc og testens tre NAS-servere.

Netgears router, AC2350, sikrer optimal gigabit-netværksydelse, mens lagerpladsen leveres af fire 3,5-tommers Western Digital Red-harddiske på hver seks terabyte (modelnummer WD60EFRX), der er beregnet specifikt til brug i NAS-servere, og blandt andet er godkendt til 24/7-brug.

I en RAID 5-konfiguration giver det os en effektiv kapacitet på godt 16 terabyte, da redundansen i RAID 5, der gør det muligt at undgå datatab, hvis en enkelt harddisk skulle gå i stykker, samtidig har den bivirkning, at vi må nøjes med godt 75 procent effektiv lagerkapacitet.

Vores stationære testmaskine er desuden baseret på følgende hardware:

 • Processor: Intel Core i7-4790K
 • RAM: 2x Kingston HyperX Beast HX324C11T3K2/16 DDR3-2400 (32GB)
 • Bundkort: Asus Sabertooth Z97 MARK 2
 • Primært lager: Samsung 850 EVO SSD 500 GB
 • Styresystem: Windows 7 Ultimate x64 Service Pack 1
 • Grafik: MSI R290X Gaming OC 4G
 • Strømforsyning: Fractal Design Edison M 750W
 • Kabinet: Fractal Design Define R5
 • Processorkøler: Fractal Design S36
Vores benchmark-målinger er foretaget vha. det i Windows indbyggede værktøj til filadministration, Microsoft Robocopy.

Vi kopierede hhv. en stor ISO-fil på 8,74 gigabyte samt en mappe med små filer af varierende størrelse på i alt 1 gigabyte til og fra serverne.

Alle test er foretaget tre gange, og resultaterne herunder gennemsnitsværdierne.

Vi har ikke tweaket og tunet netværksindstillingerne og eksempelvis eksperimenteret med de såkaldte Jumbo Frames eller iSCSI-tilslutninger, som har potentialet til at sparke ydelsen yderligere i vejret i visse scenarier.

Nedenstående resultater er altså, hvad du vil kunne forvente dig som standard med et lignende hjemmenetværk:

Benchmark-resultaterne herover viser desværre ikke det fulde billede, for alle testkandidater har kræfter nok til at presse en gigabit-netværksforbindelse til det yderste.

Vi kunne have tilkoblet to netværkskabler til hver NAS og fået LAN-kablerne til at samarbejde i såkaldt Link Aggregation-tilstand med en maksimal teoretisk båndbredde på to gigabit per sekund.

På QNAP's server er det endda muligt at lægge beslag på hele fire LAN-forbindelser og opnå en teoretisk båndbredde på hele fire gigabit per sekund.

Det ville have sat yderligere skub i de i forvejen hurtige overførsler.

Til gengæld stiller det krav om en betydeligt dyrere router, der primært vil være henvendt til erhvervsmarkedet.

For at presse hver enkelt NAS-server yderligere kunne vi også have tilkoblet flere computere til hver af dem og målt hastigheden til og fra hver enkelt maskine ved adskillige simultane overførsler.

NAS-servere er dog netop designet til at kunne håndtere flere samtidige brugere, QNAP påstår eksempelvis, at den samlede læse- og skrive-hastighed i begge tilfælde lyder på hele 420 megabyte per sekund, hvis fire computere presser NAS-serveren til det yderste på samme tid - under optimale forudsætninger. 

Om sådanne resultater kan genskabes hos almindelige brugere er uvist, men dataoverførselshastighederne bør under alle omstændigheder ikke blive en hæmsko for de fleste lige foreløbig.

5. Konklusion

Konkurrencen er tæt i den øverste del af markedet hos de mest erfarne NAS-serverproducenter, og det er derfor på marginalerne, at vinderen skal findes.

Overordnet har NAS-serverne i vores test tilkæmpet sig følgende vurderinger:

 • Synology DS415+: 5/6
 • Asustor AS7004T: 4/6
 • QNAP TS-453 Pro-8G: 5/6
Alle tre NAS-servere er i sig selv glimrende, men hvilken, du bør vælge, afhænger af, hvad du har brug for.

Asustor-serveren er prissat lidt for højt til, at den i sidste ende kan bide skeer med alternativerne fra QNAP og Synology hvad angår pris/ydelse.

Til gengæld er det den kraftigste NAS i testen, så hvis pengene sidder løst på dig, og du for alt i verden ikke vil løbe tør for kræfter, er det Asustor AS7004T, du bør vælge.

Sagen er en anden, når vi tager i betragtning, hvad man får for pengene: Celeron-processoren i QNAP's NAS klarer i vid udstrækning opgaven glimrende, også når 4K-video skal fordøjes, og hvis du slet ikke har brug for transcoding-funktionalitet, får du virkelig meget for pengene hos Synology DS415+, der samtidig er den mest brugervenlige NAS i testen, takket være sin eminent overskuelige brugergrænseflade.

QNAP TS-453 Pro-8G er til gengæld værd at overveje frem for de to andre, hvis du ud over multimediefunktionalitet sætter pris på virksomhedsfunktioner - et punkt hvor QNAP har investeret meget markant i softwareudviklingen de senere år.

Virtualization Station er et eksempel på de unikke virksomhedsfunktioner, som QNAP har i ærmet.

Spørgsmålet er naturligvis, om QNAP kan have funktionen i fred, og hvornår konkurrenterne lancerer noget tilsvarende i en kommende firmwareopgradering.

De tre NAS-servere spænder vidt prismæssigt - fra omkring 4.000 og op til det dobbelte.

Harddiskene skal købes separat, og det er ensbetydende med en mærkbar meromkostning, hvis kapaciteten skal være i den høje ende.

Regn med cirka 8.000 kroner for harddisken alene, hvis kapaciteten skal være den samme som i denne test.

De mange integrationsmuligheder og funktioner samt smartphone- og tablet-apps, der udvider brugsmulighederne, er dog med til at gøre NAS-serverne meget attraktive.

De samler så meget i én brugervenlig pakke, at det er svært ikke at lade sig friste.

Dedikeret mediecenter-funktionalitet hos Asustor og QNAP fungerede i praksis godt og stabilt, og det vil for storforbrugere af digitalt multimedieindhold i og uden for hjemmet give god mening at gøre en strømbesparende NAS til mediecenter - frem for en decideret computer, der forbruger væsentligt mere strøm.

På grund af deres størrelse og støjniveau er ingen af disse NAS-enheder dog ideelle som deciderede mediecentre til stuen.

Testen er udarbejdet til Computerworld af TechZen.dk. Se mere indhold fra TechZen her.


Loading ikon