It-medie fik adgang til 4,6 millioner skannede nummerplader: Dette afslører data

Automatisk nummerpladeskanning kommer til Danmark i 2015. Det vil gøre vejene sikrere, men en udleveret database viser også, hvor tæt den enkelte bilist kan følges - over flere år.

Automatisk nummerpladescanning er ikke noget nyt. I USA har systemerne været i brug i flere år, og i Danmark fortalte Politiet i 2014 Computerworld, at man i løbet af 2015 håber at have et system parat til at installere i de danske patruljevogne.

Men i USA, hvor både overvågning og adgangen til indsigten til offentlige databaser er lidt mere intens, har det skabt den interessante situation, at it-mediet Ars Technica har fået udleveret en database med 4,6 millioner nummerplade-registreringer fra politiet i den californiske by Oakland.

Databasen rummer politiets registreringer, som indeholder nummerpladen, tidspunktet for scanningen og GPS-koordinatet - og med de oplysninger var det muligt for Ars Technica at danne et ret præcist billede af den enkelte bils - og førers -  bevægelser rundt i byen.

På den ene side er en databasen, som den Oaklands politi har opbygget, et værdifuldt værktøj, som i Danmark, i form af en massiv landsdækkende database, ville kunne forbinde registrerede indbrud i et område med bestemte bilers bevægelsesmønstre.

Er der for eksempel en stribe indbrud i udkanten af Fredericia og en anden stribe i Vejle 3 måneder senere, ville en bil, som dukker op begge steder i tidsrummet, være et naturligt sted at starte for enhver efterforsker.

For slet ikke at tale om alle de biler på vejene, som burde have været til syn, hvis ejer har mistet kortet eller blot har nok tidligere domme for spritkørsel til at retfærdiggøre et hurtigt lille rutinetjek. Datamængden udvikler hurtigt - og hvem har adgang?
På den anden side, så viser Oaklands eksempel også, hvordan noget, som starter som en oplagt kriminalpræventiv ide, kan udvikle sig.

Først og fremmest fordi mængden af data i overvågningssystemer hurtigt vokser. I Oakland, hvor der er blevet brugt 33 kameraer, har man skannet 1,1 million unikke nummerplader.

Det er i og for sig fint.

Men udfordringen er, at man har gemt de data. Og kombinerer man de unikke plader med både lokations-info fra GPS-koordinater og gemmer data over tid, så kommer pludselig 4,6 millioner skanninger - og dermed helt andre muligheder for visualisering og analyse af biler og føreres bevægelsesmønstre.

Ifølge Ars Technica er den allerstørste udfordring dog, at hverken politi eller politikere i Oakland har taget stilling til, hvor længe data skal opbevares, og hvem der reelt har adgang.

Så med offentlighedsloven i hånden fik Ars Technica samtlige data udleveret og visualiseret helt ned på den enkelte unikke nummerplades færden.

I Danmark håber politiet, at lignende systemer kommer i drift i løbet af 2015. Og mens den danske database højest sandsynligt ikke bliver offentligt tilgængelig, så viser Oakland-sagen, hvor meget og hvor detaljeret data om vores fysiske (bil-)færden, der hurtigt kan hobe sig op.

Og hvorfor debatten om, hvem der har adgang - og hvornår data forældes - er vigtig.

Læs også: Sådan overvåger dansk politi din nummerplade helt automatisk
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Tirsdag kårer Microsoft de bedste partnere i Danmark: Proactive og Delegate fører feltet an med flest nomineringer
Landets ypperste Microsoft-partnere bliver tirsdag hædret af Microsofts danske ledelse. 20 virksomheder har fået en indbydelse til det prestigefyldte arrangement. Her er et overblik over, hvem der er blevet nomineret.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
White paper
Gratis whitepaper: Hvad er EDI, og hvordan kan det styrke min forretning?
Overvejer du EDI, og ønsker du at undersøge, om EDI er den rette investering for din virksomhed? Har en af dine kunder eller leverandører for nyligt bedt dig om at udveksle elektroniske dokumenter (EDI)? Så hent dette whitepaper og få et overblik over, hvad EDI er, og hvilke fordele producenter og grossister som dig kan se frem til, når du investerer i EDI til din forretning.