Frygter bestikkelse: Statens It kulegraver alle sine Atea-kontrakter

Efter den store bestikkelsessag fik de gule breaking news-skilte til at blafre på landets net-aviser, er Statens It gået i gang med at gennemse alle sine kontrakter med Atea. Vi har en nul-gave-politik, lyder forklaringen.

Efter nyheden om en stor bestikkelsessag med fremtrædende embedsmænd og hjemlige it-selskaber i hovedrollerne brød mediemuren, er Statens IT begyndt at kulegrave alle sine kontrakter med Atea.

Det fortæller Michael Ørnø, der er direktør hos Statens It, efter Atea er nævnt som den ene af de to it-virksomheder, som er fedtet ind i bestikkelsessagen.

"Da vi i forgårs hørte nyheden om bestikkelsessagen, gik vi i gang med at lave en oversigt over alt, hvad vi har købt hos Atea siden oprettelsen af Statens It i 2010. Analysen skal give os svar på, hvad vi har købt, og hvordan vi har købt det," forklarer Michael Ørnø til Computerworld.

Svært at snyde
Indkøbene drejer sig mestendels af hardware fra it-virksomheden, som i forgårs fik besøg af lovens lange arm, der stod med en ransagningskendelse i hånden.

"Vi har nok købt omkring 12.000 pc'er hos Atea over de seneste år, som er købt gennem Statens Indkøbs e-auktion. Den slags foregår meget transparent med bud i realtid, så det er svært at snyde med den slags," siger Michael Ørnø.

På stående fod regner Michael Ørnø med, at Statens It i alt har købt hardware for godt 100 millioner kroner.

Den slags foregår ikke her
På trods af online-auktionerne holder det ikke Statens It fra en intern undersøgelse om, hvorvidt nogen medarbejdere har ladet sig smøre.

"Denne sag bliver formentlig en kæmpe-sag, så derfor har vi selv gået proaktivt til værks, fordi vi regner med, at nogen vil kontakte os og spørge om bestikkelse hos os," forklarer Michael Ørnø. 

Se indkøbslisten: Sådan bruger staten 3,8 milliarder it-kroner om året

Direktøren hos Statens it forklarer samtidig, at han ikke forventer, at der dukker nogen uldne sager op i analysen af organisationens indkøb hos Atea.

"Vi har en konstruktion via Finansministeriet, hvor vi i meget høj grad benytter de eksisterende indkøbsaftaler. Desuden har vi en nul-gave-politik, som vi er meget strikse med at overholde," lyder det fra Statens It-direktøren.

Som et eksempel på denne nul-gave-politik fremhæver han, at alle udlandsrejser og medfølgende ophold på billige hoteller bliver købt via statens indkøbsaftaler.

Gik med lille glorie
Også selvom it-leverandørerne skulle lokke med noget mere tiltrækkende tilbud.

"Sidste efterår havde jeg en personlig oplevelse, da jeg holdt foredrag om it-sikkerhed hos en revisor. Efterfølgende blev jeg tilbudt tre flasker vin for ulejligheden. Det måtte jo pænt afslå og gå derfra med en lille glorie om hovedet," smiler Michael Ørnø og fortsætter:

"På vej væk møder jeg en it-leverandør, som jeg aftaler et møde med. Hvis nu nogen havde opfattet, at jeg havde fået gaver fra nogen, så ville folk måske tale om, at der var gang i rødvinsklubben. Så hvis bare mistanken om gaver eller bestikkelse opstår, er den jo helt gal," forklarer Michael Ørnø.

Fair nul-tolerance
På den baggrund mener han, at nul-tolerancen over for gaver er ganske fair.

"Jeg har personligt ikke kendskab til, at nogen offentlige myndigheder eller embedsmænd skulle have modtaget bestikkelse," bedyrer han. 

Computerworld har også forsøgt at indhente kommentarer fra landets fire regioner - udover den bestikkelsesmistænkte Region Sjælland - samt fra Danmarks største kommuner og it-storforbrugeren Skat.

Vi ville meget gerne høre om, hvordan disse organisationer sikrer sig, at ingen it-virksomheder bestikker organisationens embedsmænd i håbet om at vinde fede, offentlige it-kontrakter.

Indtil videre er det kun Region Midtjylland, som er vendt tilbage på vores forespørgsel.

Læs også: 
Den store it-bestikkelses-sag: Problemet rækker langt dybere end bare Region Sjælland
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Inspiration til dit næste skridt med Microsoft Dynamics 365

Med Microsoft Dynamics 365 har Microsoft forsøgt at samle alle de grundlæggende funktioner, som en virksomhed har brug for, og de arbejder sammen ved hjælp af smarte virksomhedsapps og en fælles datamodel.

16. marts 2021 | Læs mere


Computerworld Digital Summit Days 2021: Sæt kursen med de rigtige it-beslutninger

Tre dage med unik viden og inspiration til din digitale organisation. Temaerne er digitalisering, it-sikkerhed og intelligent ERP. Du kan være med, når vi sætter ideerne, eksemplerne og de gode digitale erfaringer i centrum. Det sker gennem interaktive debatpaneler, konkrete erfaringer og oplagte keynotes.

23. marts 2021 | Læs mere


Premium
Coloplasts it-direktør: GDPR har givet de it-kriminelle et nyt værktøj til at angribe os
Interview: Det er ikke kun på plads og kapacitet, at sundhedssektoren lige nu er udfordret. De sikkerhedsansvarlige har også fået en del mere at se til gennem et kaotisk 2020. "Cyberkriminelle har opdaget, at der er en hel masse værdi i denne her datatype. Enten som afpresningsmulighed eller som viden, de kan udnytte til noget," siger CIO i Coloplast, René Rasmussen. Læs første artikel i serien om perspektiver fra sektoren, der er de it-kriminelles nye guldkalv
Computerworld
Apples næste MacOS rummer en potentiel bombe for udvalgte Mac-brugere
Brugere af Apples nyeste Macbooks og Macs kan opleve at visse apps ikke længere vil fungere i udvalgte regioner.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Infrastruktur: Byg et velfungerende Data Estate i otte trin
Mange virksomheder trækker på så mange og righoldige datakilder, at det bliver stadig sværere at holde rede på alle de informationer, man har. Samtidig lever et traditionelt data warehouse sjældent op til hverken de aktuelle eller – i særdeleshed – fremtidige krav fra forretningen. Løsningen er at udvide til en egentlig Data Estate; et stykke kritisk infrastruktur som gør det muligt at opbevare, organisere, konsolidere og analysere organisationens samlede datamængde. Denne hvidbog giver et samlet billede af, hvordan man gennem otte trin bevæger sig mod at implementere og drage nytte af en Data Estate. Samt hvordan du prioriterer indsatsen, så den giver størst værdi for forretningen.