Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Frygter bestikkelse: Statens It kulegraver alle sine Atea-kontrakter

Efter den store bestikkelsessag fik de gule breaking news-skilte til at blafre på landets net-aviser, er Statens It gået i gang med at gennemse alle sine kontrakter med Atea. Vi har en nul-gave-politik, lyder forklaringen.

Efter nyheden om en stor bestikkelsessag med fremtrædende embedsmænd og hjemlige it-selskaber i hovedrollerne brød mediemuren, er Statens IT begyndt at kulegrave alle sine kontrakter med Atea.

Det fortæller Michael Ørnø, der er direktør hos Statens It, efter Atea er nævnt som den ene af de to it-virksomheder, som er fedtet ind i bestikkelsessagen.

"Da vi i forgårs hørte nyheden om bestikkelsessagen, gik vi i gang med at lave en oversigt over alt, hvad vi har købt hos Atea siden oprettelsen af Statens It i 2010. Analysen skal give os svar på, hvad vi har købt, og hvordan vi har købt det," forklarer Michael Ørnø til Computerworld.

Svært at snyde

Indkøbene drejer sig mestendels af hardware fra it-virksomheden, som i forgårs fik besøg af lovens lange arm, der stod med en ransagningskendelse i hånden.

"Vi har nok købt omkring 12.000 pc'er hos Atea over de seneste år, som er købt gennem Statens Indkøbs e-auktion. Den slags foregår meget transparent med bud i realtid, så det er svært at snyde med den slags," siger Michael Ørnø.

På stående fod regner Michael Ørnø med, at Statens It i alt har købt hardware for godt 100 millioner kroner.

Den slags foregår ikke her

På trods af online-auktionerne holder det ikke Statens It fra en intern undersøgelse om, hvorvidt nogen medarbejdere har ladet sig smøre.

"Denne sag bliver formentlig en kæmpe-sag, så derfor har vi selv gået proaktivt til værks, fordi vi regner med, at nogen vil kontakte os og spørge om bestikkelse hos os," forklarer Michael Ørnø. 

Se indkøbslisten: Sådan bruger staten 3,8 milliarder it-kroner om året

Direktøren hos Statens it forklarer samtidig, at han ikke forventer, at der dukker nogen uldne sager op i analysen af organisationens indkøb hos Atea.

"Vi har en konstruktion via Finansministeriet, hvor vi i meget høj grad benytter de eksisterende indkøbsaftaler. Desuden har vi en nul-gave-politik, som vi er meget strikse med at overholde," lyder det fra Statens It-direktøren.

Som et eksempel på denne nul-gave-politik fremhæver han, at alle udlandsrejser og medfølgende ophold på billige hoteller bliver købt via statens indkøbsaftaler.

Gik med lille glorie

Også selvom it-leverandørerne skulle lokke med noget mere tiltrækkende tilbud.

"Sidste efterår havde jeg en personlig oplevelse, da jeg holdt foredrag om it-sikkerhed hos en revisor. Efterfølgende blev jeg tilbudt tre flasker vin for ulejligheden. Det måtte jo pænt afslå og gå derfra med en lille glorie om hovedet," smiler Michael Ørnø og fortsætter:

"På vej væk møder jeg en it-leverandør, som jeg aftaler et møde med. Hvis nu nogen havde opfattet, at jeg havde fået gaver fra nogen, så ville folk måske tale om, at der var gang i rødvinsklubben. Så hvis bare mistanken om gaver eller bestikkelse opstår, er den jo helt gal," forklarer Michael Ørnø.

Fair nul-tolerance

På den baggrund mener han, at nul-tolerancen over for gaver er ganske fair.

"Jeg har personligt ikke kendskab til, at nogen offentlige myndigheder eller embedsmænd skulle have modtaget bestikkelse," bedyrer han. 

Computerworld har også forsøgt at indhente kommentarer fra landets fire regioner - udover den bestikkelsesmistænkte Region Sjælland - samt fra Danmarks største kommuner og it-storforbrugeren Skat.

Vi ville meget gerne høre om, hvordan disse organisationer sikrer sig, at ingen it-virksomheder bestikker organisationens embedsmænd i håbet om at vinde fede, offentlige it-kontrakter.

Indtil videre er det kun Region Midtjylland, som er vendt tilbage på vores forespørgsel.

Læs også: 
Den store it-bestikkelses-sag: Problemet rækker langt dybere end bare Region Sjælland
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere