Artikel top billede

Tikkende sikkerhedsbombe: QuickTime-sårbarheder kan sprede sig som en steppebrand

To kritiske huller i QuickTime kan udnyttes til også at ramme uskyldige folk, der slet ikke har QuickTime installeret længere. Læs her, hvor du kan blive ramt - og hvordan du beskytter dig mod QuickTime-truslerne.

I slutningen af sidste uge advarede en række it-sikkerhedsselskaber og blandt andet det amerikanske Homeland Security om brugen af Apple-medieafspilleren QuickTime til Windows-computere.

Advarslen kom som følge af, at Apple har trukket sin support af QuickTime fra Windows-miljøet samtidig med, at der blev fundet to kritiske huller i QuickTime-programmet.

Det kan du læse mere om her: Alvorlige sårbarheder i omløb: Du bør omgående afinstallere Quicktime på din Windows-pc

Skyder med spredehagl

Selv hvis du følger anbefalingerne og får slettet QuickTime-applikationen på din Windows-computer, kan sårbarhederne dog stadig ramme dig.

Det skyldes ifølge it-sikkerhedsekspert Peter Kruse fra sikkerhedsselskabet CSIS Security, at du kan modtage mails fra kompromiterede QuickTime-brugeres mail-konti.

"De it-kriminelle har en tendens til at skyde med spredehagl, så det kan være, at sådan en mail indeholder links og vedhæftninger, der går efter et andet program som eksempelvis Adobe Reader," siger Peter Kruse.

Han peger i sit eksempel dermed på et af de programmer, som har haft flest sårbarheder i de senere år.

Det kan du læse mere om her: Ny undersøgelse udpeger de mest usikre programmer hos danske pc-brugere.

Indgår i en it-fødekæde

It-sikkerhedsekspert Jens Monrad fra FireEye er enig i betragtningen om, at Windows-brugere med den nu farlige QuickTime-applikation på computeren helt ubevidst kan være skyld i, at andre kan komme i it-fedtefadet.

"En kompromitteret computer kan jo bruges til de sædvanlige ting såsom at sende spam og links til andre brugere. Her kan opportunistiske afsendere udgive sig for at være Apple, der nu sender opdateringer til QuickTime. Den slags mails skal man ikke åbne," advarer Jens Monrad.

"På den måde indgår kompromitterede Windows-computere med QuickTime installeret i en slags it-fødekæde, som it-kriminelle kan benytte til også at ramme andre brugere," fortsætter han.

På den baggrund forventer både Peter Kruse og Jens Monrad, at vi i den kommende tid vil se en stigning i mails afsendt fra kompromitterede QuickTime-Windows-maskiner til sagesløse folk.

"Det er jo en af mange grunde til, at det er så vigtigt at få afinstalleret QuickTime på sin Windows-maskine, selvom det jo ikke er alle, der er klar over risikoen," lyder det fra Peter Kruse.

Han trækker referencer til Windows XP, som mange også brugte (og bruger) langt ud over den supportperiode, som leverandøren Microsoft sluttede den 8. april 2014.

Skal staten advare?

I dag vides det ikke, hvor mange Windows-computere, som anvender QuickTime - og hvor mange, der har fået programmet slettet fra deres maskine.

Et gratis gæt ligger oppe på millionvis af brugere, som fortsat har det nu farlige QuickTime-program liggende på deres Windows-pc'er.

"Vi skal altså have gjort noget ved dette her problem, og det kunne være, at staten skulle komme på banen med en advarsel, der også når de folk, der ikke læser Computerworld og den slags magasiner," siger Peter Kruse.

Computerworld har kontaktet Digitaliseringsstyrelsen under Finansministeriet for at høre, om der kommer en officiel advarsel fra staten omkring QuickTime på Windows-maskiner.

Tidligere har vi set statslige advarsler om eksempelvis brugen af Java og den allerførste version af Chrome-browseren tilbage i 2008.

Vi skal dog ikke forvente en advarsel denne gang, fremgår det af styrelsens svar til Computerworld:

"Digitaliseringsstyrelsen overvåger ikke generelt sårbarheder i software med henblik på at komme med anbefalinger som fx vedr. Quicktime," lyder det i et skriftligt svar fra Digitaliseringsstyrelsen som fortsætter:

"Såfremt der er tale om en sårbarhed, som er relevant for anvendelse af vores løsninger, kan vi i konkrete tilfælde komme med anbefalinger, som fx java-sårbarhed."

En anden dansk, statslig myndighed - DKCERT med ansvar for overvågning af Forskningsnettet - på sin hjemmeside anbefaler, at man afinstallerer QuickTime.

Læs også:

Selskab sender 651 millioner kroner direkte i hænderne på mail-svindlere




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere