Artikel top billede

(Foto: Mikael Rieck)

Han er den bedste i Danmark: Morten Gade Christensen er Årets CIO 2016

Årets CIO 2016: Morten Gade Christensen, CIO i Energinet.dk, er netop blevet kåret til Danmarks bedste it-chef lige nu. Se her, hvad der gør ham til den bedste CIO herhjemme - og en tand bedre end alle de andre.

Danmarks bedste CIO hedder Morten Gade Christensen, CIO i Energinet.dk.

Han modtog den ærefulde titel torsdag aften til et stort anlagt arrangement på Sølyst i Klampenborg nord for København, hvor han under overværelse af nogle af de tungeste it-personligheder i Danmark kunne kvittere for udnævnelsen.

Her ser du et billede af Sølyst.

Morten Gade Christensens vinder titlen i et tæt opløb med en lille håndfuld af de bedste CIO'er i Danmark.

De fem CIO'er, der har været nominerede, tilhører en særdeles eksklusiv skare af fremtids-orienterede CIO'er, der om nogen forstår og arbejder efter, at forretning og it i dag er så indbyrdes afhængige af hinanden, at de reelt er to sider af samme sag.

Du kan se de fem nominerede i på billedet her:

"Vi er glade for, at I tør stikke hovederne frem og sige: "Jeg er faktisk god til mit job," sagde Charlotte Poulsen, IDC, da hun bød velkommen til de fem kandidater.

Se alle billederne fra kåringen her: Galleri: Tag med til kåringen af Årets CIO 2016.

Hun pegede på, at det er en stor bedrift overhovedet at blive udvalgt til at blive en af de fem nominerede ud af de omkring 50 it-chefer, der er blevet indstillet til titlen.

For første gang nogensinde er to af de fem nominerede kandidater kvinder, nemlig Pernille Geneser fra Bestseller og Lone Bundgaard fra Coloplast.

Men faktisk har der været mange flere kvindelige kandidater med i opløbet.

Se alle billederne fra kåringen her: Galleri: Tag med til kåringen af Årets CIO 2016.

"Da vi havde barberet feltet ned til 10 kandidater, var halvdelen faktisk kvinder," sagde Charlotte Poulsen.

For de fem nominerede gælder det, at de har alle har fokus på strategisk ledelse og forretningsinnovation.

Under juryens arbejde med at gennemgå de nomineredes kandidaturer, har det stået klart, at det for de fem CIO'er gælder, at deres 'kunder' ikke længere er HR-, marketing- eller andre afdelinger internt i huset, som det ellers har været tilfældet i årevis for it-chefer.

"Men nu ser vi, at kunden er....kunden. Altså el-forbrugeren, kunden, der køber tøj eller stomi-poser, nyheder eller varer i Matas," sagde Charlotte Poulsen.

Computerworlds chefredaktør, Lars Jacobsen, pegede på, at de fem CIO'er alle har evnen til at omstille sig.

Tidligere har det handlet om at indstille sig efter forretningen, nu handler det om kunderejsen, lød det fra ham.

"Det er 'tough,' at vi igen skal til at lære et andet sprog nu, hvor vi lige havde lært at tale med forretningen. Og nu skal vi til at tale kundens sprog," sagde han.

Se alle billederne fra kåringen her: Galleri: Tag med til kåringen af Årets CIO 2016.

"Det er I [de fem nominerede CIO'er, red] de dygtigste til," sagde Lars Jacobsen.

Computerworld har tradition for at interviewe de fem bedste CIO'er på scenen under den årlige kåring, og sådan gik det også i år.

Mageligt placeret i klassisk tungt møblement kunne de fem nominerede fortælle om de it-projekter, som de forventer vil lægge beslag på deres fokus og tid i den kommende tid.

Fælles for alle var, at it-projekterne har brugeren i fokus.

For det er jo brugeren, der nu er it-afdelingens direkte kunde - og ofte i individualiseret grad, hvor virksomheden ikke længere arbejder med segmenteringer og målgrupper, men hvor den enkelte brugers individuelle behov er i centrum.

De nye datamuligheder tegner nemlig en verden, hvor man som virksomhed i stigende omfang får mulighed for at levere produkter, som man på baggrund af målinger nøjagtigt kan se passer til brugeren.

At valget falder på netop Morten Gade Christensen, skyldes, at han 'mestrer stabilitet og innovation på et komplekst og reguleret område, hvor klippestabil sdrift har betydning for hele Danmark,' som det hedder i juryens begrundelse.

Det er noget, der kan tjene som forbillede for rigtigt mange it-ledere.

For Danmarks fem bedste CIO'er ligger det i kortene, at alt er afhængigt af deres indsats: Intet fungerer uden it, da (næsten) alt kører digitalt.

Hertil kommer, at organisationerne er afhængige af, at der hele tiden udvikles og tænkes nye og stedse mere effektive måder at udnytte de digitale muligheder på.

Erhvervslivets måde at fungere på ændrer sig meget hastigt i disse år, og udviklingen er drevet frem af data - indsamling, analyse og digitalisering af processer.

Forstår man ikke at indrette virksomheden efter fuld udnyttelse af de muligheder, der ligger i digitaliseringen, er det højst sandsynligt, at man inden for nogle ganske få år vil blive kørt bag ad dansen.

It-systemer, it-arkitekturer, processer, bemanding, sourcing-strategier og medarbejder-sammensætning skal gentænkes igen og igen, hvis man skal holde trit med den digitalt-drevne automatiserings-bølge, der i disse år skyller ind over os.

CIO'erne er nødt til at være en del af denne nødvendige disruption i organisationerne - og måske endda i mange tilfælde stå i spidsen for den.

Og det kan de fem nominerede CIO'er - og Morten Gade Christensen kan det i særdeleshed.

De fem nominerede it-chefer er alle blevet æltet godt igennem i en ganske omfattende procedure med både interviews og skriftlige fremlæggelser samt grundig inddragelse af deres egne chefer.

Det har givet et samlet billede af CIO'er med fingeren på pulsen - og med indsigter, som vi alle kan lære noget af.

Du kan læse stort interview med Morten Gade Christensen og hans syn på it-afdelingen her: "Jeg har ansvaret for Danmarks mest kritiske infrastruktur. At der er lys i lampen, er min license to operate"

11. gang vi kårer

Det er 11. gang, at Computerworld i samarbejde med IDC kårer Årets CIO.

Se alle billederne fra kåringen her: Galleri: Tag med til kåringen af Årets CIO 2016.

Her har du juryens begrundelse for at kåre Morten Gade Christensen som Årets CIO 2016:

Begrundelse

"Morten Gade er Årets CIO 2016 fordi han tænker stort og han arbejder for at forandre verden.

Morten går foran og mestrer stabilitet og innovation på et komplekst og reguleret område, hvor klippestabil drift har betydning for hele Danmark.

Morten har med sit arbejde hos Energinet.dk vist at han har modet til at omstille og udvide IT's ressortområde, sætte en ny standard for åbenhed inden for driftsikkerhed og være med til at placere Danmarks elforsyning som en af de mest avancerede i verden.

Det er en underdrivelse at sige, at Morten brænder for en sikker og fuldt digitaliseret energiforsyning.

I hans optik skal Danmark være førende globalt, når det kommer til smarte løsninger inden for energiforsyning.

Og det er meget sigende, at når man taler med Morten, så har han nærmest kun et skuldertræk til overs for det faktum, at han 1. april i år lancerede et system, som knytter 130 energiselskaber sammen med danske elkunderne og som omsætter for 36 milliarder kroner.

Morten er allerede videre. Videre til hvordan realtime-data fra el-måleren kan bruges til at lave samme data-drevne kambriske eksplosion, som telebranchen har været ude for.

Videre for at sikre at borgere, som berøres af energiforsyningen kan se ændringerne med virtual reality-briller, mens planerne stadig er på tegnebordet og at elmaster kan inspiceres med droner og eventuelle skader registreres med automatiseret software.

Og videre for at sikre, at digitaliseringen i sidste ende kommer forbrugerne til gode.

Det er et imponerende drive. En stærk vision. Og det skarpt eksekveret. Og det er blandt andet derfor at Morten Gade er Årets CIO 2016."

Se alle billederne fra kåringen her: Galleri: Tag med til kåringen af Årets CIO 2016.