Vinderen er fundet:Her er Danmarks bedste CIO: Susanne Schustin fra Blue Water Shipping er Årets CIO 2023

Artikel top billede

Irland støtter Apple: Siger nej til EU's skattekrav mod Apple på 97 milliarder kroner

Irland forlanger med stort flertal i parlamentet, at EU annullerer krav om skattebetaling på 97 milliarder kroner til Apple, der med mangeårig særaftale med Irland stort set ikke har betalt skat.

Irland vil sammen med Apple forsøge at få EU til at annullere den gigantiske skatteregning, som EU med konkurrencekommissær Margrethe Vestager (R) har tildelt selskabet.

EU tildelte for få uger siden Apple et gigantisk skattesmæk på 97 milliarder kroner, da EU kendte Apples skatteaftale med Irland ulovlig.

Særaftalen med Apple indførte en skatteprocent i Irland for selskabet på blot 0,005 procent - altså at Apple skulle betale 50 kroner i skat for hver million tjente kroner.

Du kan læse mere om EU-afgørelsen her: Gigantisk skattesmæk til Apple for irsk skatteaftale - skal betale 97 milliarder kroner

Det ligger fast, efter det irske parlament, The Dail, til en ekstraordinært indkaldt afstemning onsdag aften stemte om, hvorvidt Irland skulle stille sig på Apples side i sagen.

36 parlamentsmedlemmer stemte imod, mens hele 93 stemte for.

Det betyder, at den irske regering nu skal anmode EU om at annullere bøden.

EU mener, at Irland ulovligt har favoriseret Apple fra 2003 til 2014 på en måde, der har skadet den fri konkurrence.

Kan skade Irlands omdømme

Ganske vist vil Irland kunne score et meget stort beløb i tabte skatteindtægter - helt op til 13 milliarder euro. At parlamentet alligevel har valgt at støtte Apple skyldes, at mange mener, at det vil skade Irlands omdømme som et land, hvor det kan betale sig at gøre forretninger.

I den lange debat op til afstemningen fremførte flere, at EU's afgørelse bygger på love og regler, der slet ikke var vedtaget, da Apple etablerede sig i Irland.

"Usikkerhed skræmmer investorer væk og forsinker investeringer," lød det fra Irlands minister for job, virksomheder og innovation, Mary Mitchell O'Connor, under debatten.

Irland har i mange år været kendt som et attraktivt land at placere hovedkvarter for selskabers europæiske forretninger, da skatteprocenten for virksomheder med base i landet er meget lav.

Det har betydet, at mange amerikanske it-virksomheder har placeret deres europæiske hovedkvarterer i landet - heriblandt Google, Dell, Airbnb, Dropbox, eBay, Facebook, LinkedIn, Oracle, PayPal, Twitter, Uber, Yahoo, Microsoft og altså Apple.

Eksempelvis bliver en meget stor del af Googles omsætning i Danmark faktureret ud fra Irland, hvilket gør, at selskabet undgår at betale dansk skat for en stor del af dets danske omsætning.

Det kan du læse mere om her: Apple, Google og Microsoft i skattely: Vi står i et moralsk dilemma

Apple beskæftiger omkring 6.000 medarbejdere i Irland, og selskabet har åbentlyst truet med at trække sig ud af Irland på grund af EU's fremfærd mod selskabet.

Apple-topchef Tim Cook har kaldt EU's bøde for skatteunddragelse for 'total political crap' med henvisning til, at både Apple og Irland har fulgt alle regler.

Læs også:

Efter EU's milliard-skattesmæk til Apple i Irland: Nu melder England sig 'open for business' med Apple

Efter EU-skattesmæk til Apple på 100 milliarder kroner: Her er fem mulige udfald af sagen

Apples Tim Cook reagerer på gigantisk skattesmæk fra EU: Her er brevet fra Apple-topchefen

USA i angreb på EU: Nallerne væk fra Apples skatte-milliarder




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere


NIS2 - Når ansvaret for cyberforsvaret lægges i hænderne på danske produktionsvirksomheder

I takt med at cybertruslen stiger og kravene til cybersikkerheden skærpes, når det nye NIS2-direktiv træder i kraft den 17. oktober 2024 bliver en endnu større del af det officielle ansvar for at beskytte den kritiske infrastruktur i Danmark lagt i hænderne på direktionen og bestyrelserne i private produktionsvirksomheder og ledelsen i offentlige organisationer og myndigheder.

14. juni 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Skab og dokumentér værdien af virksomhedens enterprise arkitektur

Vi går i dybden med, hvordan du kan optimerer driften af dit it-landskab præget af et godt mix af egne datacentre, hostede løsninger, API-integrationer og middleware – alt tilsat et stigende antal cloud-løsninger, som binder løsningerne sammen. Programmet for dagen afspejler den situation, virksomheder møder i bestræbelserne på at håndtere et it-landskab i forandring, hvor man skal have virksomhedens egen infrastruktur til at spille sammen med integration til cloudbaserede elementer.

15. juni 2023 | Læs mere