Artikel top billede

Denne sårbarhed i Intels processorer er guf for hackere

Forskere har opdaget en metode til at omgå Intels indbyggede hardware-beskyttelse. Det betyder øget risiko for malware-angreb, uanset hvilket styresystem du anvender.

En sårbarhed i Intels Haswell-processorer giver hackere mulighed for at komme udenom en af de vigtigste sikkerheds-foranstaltninger, der er indbygget i stort set alle operativsystemer.

Det gælder Mac OS, Windows, Linux såvel som Android og iOS.

Normalt opstår en sårbarhed ellers i de enkelte udgaver af styresystemerne.

Det er sikkerhedssystemet ASLR, der står for "adress space layout randomization" som er blevet kompromitteret. Teknologien afskærer forskellige processer, der køres i hukommelsen, så de bliver sværere at finde og angribe.

Fungerer ASLR-teknologien som den skal, går maskinen ned, hvis en virus forsøger at angribe processer i arbejdshukommelsen.

Det er selvfølgelig irriterende for brugeren, men hvis en angriber kan omgå systemet af denne vej, så kan det betyde, at en hacker får fuld kontrol over computeren.

Forskere fra State University of New York har nu fundet en måde at omgå ASLR, så de kan forudsige hvor i hukommelsen, processerne kører.

"ASLR er ofte den eneste barriere, der stopper angribere fra at udføre en lang række angreb. En sårbarhed, der gør det muligt at omgå ASLR, kan åbne døren til mange typer af angreb, som ellers ville være blevet stoppet," siger sikkerhedsforsker Nael Abu-Ghazaleh fra State University of New York til Ars Technica.

"Det viser også, hvor vigtigt det er, at dem, der designer processorer, er bevidste om sikkerheden," fortsætter han.

Alle styresystemer

Forskerne har testet sikkerhedshullet på en Linux-maskine med en Haswell-chip, men de mener, at samme angreb kan gennemføres på andre styresystemer som Windows eller Mac OS.

Der er alene testet på Haswell-processorer, så foreløbigt er det uklart, om sårbarheden findes i andre chip fra Intel.

I den rapport som forskerne har skrevet i forbindelse med opdagelsen, foreslår de flere software- og hardware-baserede løsninger, der kan mindske risikoen for denne type angreb.

Intel siger, at de er i gang med at granske materialet og undersøge sårbarhedens omfang.

Du kan læse hele rapporten og se, hvordan sårbarheden omgås her (PDF).

Læs også:
Afslører sårbarhed i Internet Explorer - men Microsoft vil ikke lukke den

Gammelt viruskneb fupper moderne netbrugere - stammer helt tilbage fra 1990'erne

Det skal du se efter: Seks tip til at opdage og undgå phishing

Intel lægger serier sammen: Hurtige og langsomme processorer kommer til at hedde det samme (her er tricket til stadig at se forskel)

Microsoft: Nye processorer vil alle kræve opgradering til Windows 10
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere