Artikel top billede

Denne sårbarhed i Intels processorer er guf for hackere

Forskere har opdaget en metode til at omgå Intels indbyggede hardware-beskyttelse. Det betyder øget risiko for malware-angreb, uanset hvilket styresystem du anvender.

En sårbarhed i Intels Haswell-processorer giver hackere mulighed for at komme udenom en af de vigtigste sikkerheds-foranstaltninger, der er indbygget i stort set alle operativsystemer.

Det gælder Mac OS, Windows, Linux såvel som Android og iOS.

Normalt opstår en sårbarhed ellers i de enkelte udgaver af styresystemerne.

Det er sikkerhedssystemet ASLR, der står for "adress space layout randomization" som er blevet kompromitteret. Teknologien afskærer forskellige processer, der køres i hukommelsen, så de bliver sværere at finde og angribe.

Fungerer ASLR-teknologien som den skal, går maskinen ned, hvis en virus forsøger at angribe processer i arbejdshukommelsen.

Det er selvfølgelig irriterende for brugeren, men hvis en angriber kan omgå systemet af denne vej, så kan det betyde, at en hacker får fuld kontrol over computeren.

Forskere fra State University of New York har nu fundet en måde at omgå ASLR, så de kan forudsige hvor i hukommelsen, processerne kører.

"ASLR er ofte den eneste barriere, der stopper angribere fra at udføre en lang række angreb. En sårbarhed, der gør det muligt at omgå ASLR, kan åbne døren til mange typer af angreb, som ellers ville være blevet stoppet," siger sikkerhedsforsker Nael Abu-Ghazaleh fra State University of New York til Ars Technica.

"Det viser også, hvor vigtigt det er, at dem, der designer processorer, er bevidste om sikkerheden," fortsætter han.

Alle styresystemer

Forskerne har testet sikkerhedshullet på en Linux-maskine med en Haswell-chip, men de mener, at samme angreb kan gennemføres på andre styresystemer som Windows eller Mac OS.

Der er alene testet på Haswell-processorer, så foreløbigt er det uklart, om sårbarheden findes i andre chip fra Intel.

I den rapport som forskerne har skrevet i forbindelse med opdagelsen, foreslår de flere software- og hardware-baserede løsninger, der kan mindske risikoen for denne type angreb.

Intel siger, at de er i gang med at granske materialet og undersøge sårbarhedens omfang.

Du kan læse hele rapporten og se, hvordan sårbarheden omgås her (PDF).

Læs også:
Afslører sårbarhed i Internet Explorer - men Microsoft vil ikke lukke den

Gammelt viruskneb fupper moderne netbrugere - stammer helt tilbage fra 1990'erne

Det skal du se efter: Seks tip til at opdage og undgå phishing

Intel lægger serier sammen: Hurtige og langsomme processorer kommer til at hedde det samme (her er tricket til stadig at se forskel)

Microsoft: Nye processorer vil alle kræve opgradering til Windows 10
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere