Denne sårbarhed i Intels processorer er guf for hackere

Forskere har opdaget en metode til at omgå Intels indbyggede hardware-beskyttelse. Det betyder øget risiko for malware-angreb, uanset hvilket styresystem du anvender.

En sårbarhed i Intels Haswell-processorer giver hackere mulighed for at komme udenom en af de vigtigste sikkerheds-foranstaltninger, der er indbygget i stort set alle operativsystemer.

Det gælder Mac OS, Windows, Linux såvel som Android og iOS.

Normalt opstår en sårbarhed ellers i de enkelte udgaver af styresystemerne.

Det er sikkerhedssystemet ASLR, der står for "adress space layout randomization" som er blevet kompromitteret. Teknologien afskærer forskellige processer, der køres i hukommelsen, så de bliver sværere at finde og angribe.

Fungerer ASLR-teknologien som den skal, går maskinen ned, hvis en virus forsøger at angribe processer i arbejdshukommelsen.

Det er selvfølgelig irriterende for brugeren, men hvis en angriber kan omgå systemet af denne vej, så kan det betyde, at en hacker får fuld kontrol over computeren.

Forskere fra State University of New York har nu fundet en måde at omgå ASLR, så de kan forudsige hvor i hukommelsen, processerne kører.

"ASLR er ofte den eneste barriere, der stopper angribere fra at udføre en lang række angreb. En sårbarhed, der gør det muligt at omgå ASLR, kan åbne døren til mange typer af angreb, som ellers ville være blevet stoppet," siger sikkerhedsforsker Nael Abu-Ghazaleh fra State University of New York til Ars Technica.

"Det viser også, hvor vigtigt det er, at dem, der designer processorer, er bevidste om sikkerheden," fortsætter han.

Alle styresystemer
Forskerne har testet sikkerhedshullet på en Linux-maskine med en Haswell-chip, men de mener, at samme angreb kan gennemføres på andre styresystemer som Windows eller Mac OS.

Der er alene testet på Haswell-processorer, så foreløbigt er det uklart, om sårbarheden findes i andre chip fra Intel.

I den rapport som forskerne har skrevet i forbindelse med opdagelsen, foreslår de flere software- og hardware-baserede løsninger, der kan mindske risikoen for denne type angreb.

Intel siger, at de er i gang med at granske materialet og undersøge sårbarhedens omfang.

Du kan læse hele rapporten og se, hvordan sårbarheden omgås her (PDF).

Læs også:
Afslører sårbarhed i Internet Explorer - men Microsoft vil ikke lukke den

Gammelt viruskneb fupper moderne netbrugere - stammer helt tilbage fra 1990'erne

Det skal du se efter: Seks tip til at opdage og undgå phishing

Intel lægger serier sammen: Hurtige og langsomme processorer kommer til at hedde det samme (her er tricket til stadig at se forskel)

Microsoft: Nye processorer vil alle kræve opgradering til Windows 10
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2.0: Forretning, innovation og udvikling

På Digitaliseringsledelse kan du derfor en række førende danske CIOs der ærligt fortæller om deres overvejelser, strategier, organisationer og resultater. På dagen får du desuden mulighed for at netværke og reflektere over indholdet i en række korte intensive sessioner samt gå i dialog med dagens stærke oplægsholdere.

05. november 2020 | Læs mere


Dell Talk: Fremtidens arbejdsplads: Få fuld udbytte af medarbejdernes kompetencer og viden

Skal du have fuldt udbytte af medarbejderes kompetencer og den viden, som din organisation ligger inde med, kræver det de rigtige værktøjer, de rigtige processer og det rigtige mindset. I denne talk får du buddet på hvordan fremtidens arbejdsplads ser ud - og hvordan den lever op til kravene fra de dygtige, mobile og kritiske medarbejdere.

06. november 2020 | Læs mere


Premium
Test: Apples nye iPhone er bygget til fart og stil: Så gode er iPhone 12 og iPhone 12 Pro
Computerworld tester: IPhone 12 og iPhone 12 Pro er bygget til fart og til at se godt ud. Varen leveres stilsikkert, men noget er overset i farten.
Computerworld
Salling Group lukker stor online-satsning efter kun et år
Millionsatsningen Fillop lukker ved årets udgang. I stedet er supermarkeds-giganten Salling Group nu på vej med en række helt nye online-satsninger, der er affødt af coronakrisen.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan vinder du større anerkendelse for din sikkerhedsindsats
De fleste IT-sikkerhedsansvarlige oplever undertiden, at topledelsen ikke helt forstår og anerkender de kritiske cybersikkerhedsorienterede udfordringer, virksomheden skal håndtere. Ja, man fornemmer måske endda, at situationens alvor slet ikke trænger igennem på direktionsgangen.