Artikel top billede

Microsoft slår alarm: Kritisk 0-dagssårbarhed i Windows bliver udnyttet netop nu

Microsoft forklarer, at et nyligt opdaget kritisk hul i Windows bliver udnyttet af berygtet russisk hackergruppe. Samtidig forklarer software-giganten, hvad der skal til, før Windows-brugerne kan komme i sikkerhed igen.

Den russiske hackergruppe Fancy Bear er i gang med malware-angreb funderet i den 0-dagssårbarhed, der er blevet fundet i de fleste versioner af Microsofts operativssystem Windows.

Samme hackergruppe menes også at stå bag hacket af Demokraternes mailservere, som har været lidt af en tikkende bombe for Hillary Clinton og hendes bestræbelser på at blive USA's næste præsident.

Det skriver it-mediet Ars Technica.

Du kan læse mere om 0-dagssårbarheden her, som også vedrører kritiske huller i Adobes Flash Player: Adobe udsender haste-opdatering

Målrettede angreb

Vicepræsident for Microsofts Windows og Device-gruppe, Terry Myerson, forklarer på Microsofts tech-blog, at der er en sikkerhedslap på vej til hullet i Windows.

Han siger samtidig, at alle bør opgradere til Windows 10 for at være på den sikre side, mens han henviser til Fancy Bear med andre navne som APT28 og Strontium i Microsoft-regi som bagmændene bag angrebene.

"For nyligt har gruppen ved navn STRONTIUM udført en mindre spear phishing-kampagne. Microsoft-kunder, der benytter Edge 10 på Windows 10's jubilæumsopdatering (udsendt i august, red.) er sikre fra de angreb, der er blevet observeret," skriver Terry Myerson.

"Angrebsbølgen, som oprindeligt blev identificeret af Googles trusselsanalysegruppe udnytter to 0-dagssårbaheder i Adobe Flash og i Windows-kernen til målrettet at ramme en bestemt gruppe af vores kunder," fortsætter han.

Microsofts chef for Windows-forretningen forklarer, at kunder med Windows Defender Advanced Threat Detection er i sikkerhed, da softwaren vil kunne opdage hackergruppens forsøg på angreb.

Skuffet over Google

Sikkerhedshullet i Windows har med Googles nylige afsløringer, som Terry Myerson referer til, fået en ekstra dimension.

For ganske opsigtsvækkende har Google fortalt om sikkerhedshullet på sin blog blot 10 dage efter, at Microsoft blev advaret om hullet.

Det kan du læse mere om her: Google sladrer om 0-dagssårbarhed i Windows: Hullet bliver aktivt udnyttet

Googles offentliggørelse af sikkerhedsbristen har givet Microsoft ganske kort tid til at lappe hullet, som Adobe allerede helt ekstraordinært har udsendt sikkerhedslap til.

Det kan du læse mere om her: Microsoft og Adobe haste-patcher kritiske sårbarheder

Terry Myerson forklarer på Microsoft-bloggen, at Microsoft arbejder sammen med en række industripartnere om at teste sikkerhedsopdatering, som formentlig kommer tirsdag den 8. november sammen med selskabets andre sikkerhedsopdateringer.

Selvom Microsoft arbejder sammen med Adobe og Google om at få stoppet sikkerhedshullet, tilbageholderholder Terry Myerson ikke sine følelser om Googles offentliggørelse af hullet.

"Googles beslutning om at offentliggøre disse sårbarheder før en sikkerhedslap er bredt tilgængelig og testet, er skuffende, og udsætter kunder for en øget risiko," lyder det på Microsoft-bloggen.

Læs også:
Efter haste-lapning af endnu en kritisk sårbarhed i Flash: Er det tid til at deaktivere Flash helt?

Mød de to russiske hackergrupper, der spreder skræk og rædsel i hele it-verdenen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere