Artikel top billede

Her er verdens mest innovative it-virksomheder - som også kan tænke i forretningsmodeller

Disse virksomheder er bedst i verden til at kombinere innovativ teknologi med en effektiv forretningsmodel.

Vi ser i disse år den store digitale transformation tage fat for alvor: Industrier og markeder kappes om at indsamle, læse og udnytte data bedst muligt til at forstå og servicere brugere og kunder.

Nogen mener, at den digitale transformation står til at blive så skelsættende for vores måde at drive forretning og produktion på, som det var tilfældet, da (damp)-motoren i løbet af få år erstattede heste-kræfter som drivkraft eller da masseproduktionen afløste håndbyggede produkter.

Først og fremmest kræver denne kappestrid dyb forståelse for både forretning og teknologi.

Og det er noget, der kræver innovation.

Verdens bedste

Det verdensberømte teknologi-universitet MIT (Massachussets Institute of Technology) har udarbejdet en liste over de 50 selskaber, der i verden er bedst til at kombinere innovativ teknologi med en effektiv forretningsmodel.

Ikke mindst det sidste - den effektive forretningsmodel - er uhyre vigtig, lyder det fra MIT.

For gennem årene har vi set mange fantastiske innovationer, som er floppet, fordi der ikke har været formuleret en forretningsmodel. Det har kostet produktivitet og fremgang.

"Virkeligheden er, at de nye digitale teknologier - selv så imponerende teknologier som kunstig intelligens - ikke af sig selv vil kunne genoplive økonomien eller løse problemerne med klima-ændringerne," skriver MIT.

Problemet er ifølge universitetet, at der i innovations-kredse ofte slet ikke er interesse for de kommercielle sider af sagen.

Allerede i 2010 skrev Intel-medstifter Andy Grove et essay, hvor han pegede på, at Silicon Valley var stoppet med at producere de ting, der blev opfundet.

Du kan læse dette essay her.

Både innovation og forretning

For de 50 virksomheder på listen forholder det sig anderledes: De er i stand til tænke innovativt både når det gælder teknologi og forretningsmodeller.

På den måde kan det (måske) blive muligt både at opfinde nye spændende ting og skabe vækst og økonomisk fremgang og produktion.

Her kommer de 10 bedste i verden:

1: Amazon (USA)
Førstepladsen skyldes ikke mindst lanceringen af Alexa Voice Service, som Computerworld testede fornylig.

Læs mere om det her: Test: Amazon Alexa er en nem genvej til det smarte hjem, du drømmer om

2: Baidu (Kina)
Kinas største søgemaskine-selskab har kastet sig for omfattende udviklingsarbejde inden for blandt selvkørende biler samt tale-genkendelse under navnet Deep Speech 2.

3: Illumina (USA)
Selskabet arbejder med DNA-forskning og står blandt andet bag selskabet Grail, der arbejder på at udvikle en ny form for blod-analyse, der kan føre til afsløring af forskellige kræftformer.

4: Tesla Motors (USA)
Selskabet kommer på listen ikke mindst på grund af selskabets Autopilot-teknologi, der integrerer feedback fra kameraer, radar, sensorer og GPS, ligesom selskabet har lanceret Model 3 til en pris, hvor mange brugere kan være med.

5: Aquion Energy (USA)
Aquion Energy arbejder på at udvikle en ny type batteri-system, der er baseret på ikke-giftige materialer og energi fra sol, vind eller andre vedvarende kilder.

6: Mobileye (Israel)
Mobileye har haft enorm succes med selskabets såkalte machine vision-systemer og bevægelsessensorer, som man bilselskaber har kastet sig over.

Selskabet arbejder tæt sammen med blandt andre Audi, BMW, Nissan, Tesla, VW og Volvo.

7: 23andMe (USA)
Dette selskab forsøger med sin teknologi at få kunderne til at dele deres data med sundhedssektorens forskere.

Indtil videre har selskabet indsamlet DNA fra mere end en million mennesker.

8: Alphabet (Google, USA)
MIT belønner Google-ejeren, det hovedrige Alphabet, for dets initativer inden for udvikling af kunstig intelligens og selvkørende biler.

9: Spark Therapeutics (USA)
Selskabet arbejder på en løsning, der skal kunne fjerne genetisk betingede sygdomme.

10: Huawei (Kina)
Mobil-producenten Huawei får ros for selskabets innovative investeringer.

Der er ingen danske virksomheder med på listen, hvis eneste europæiske selskaber er fra Storbritannien, Tyskland og Schweiz.

Det drejer sig om britiske Oxford Nanopore (nummer 22), tyske Sonnen (nummer 28), britiske Improbable (nummer 29), tyske Bosch (nummer 33), schweiziske Nestlé (nummer 36), britiske TransferWise (39)

Du finder hele listen fra MIT Technology Review her: 50 smartest companies 2016.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere