Artikel top billede

Virksomhederne bruger flere og flere penge på it-sikkerhed - men mange misforstår noget helt grundlæggende

Der spenderes svimlende summer på it-sikkerhed i erhvervslivet. Mange virksomheder begår dog den fejl, at de tror, at det nødvendigvis også medfører en bedre sikkerhed.

It-sikkerhed er et hot emne i mange virksomheder i disse år - og i deres it-budgetter. 

Analysefirmaet Gartner har vurderet, at der på globalt plan vil blive investeret 7,9 procent mere i it-sikkerhed i 2016 end sidste år, og at der fra 2015 til 2018 vil være tale om en stigning på 23,5 procent i de vesteuropæiske investeringer i it-sikkerhed.

Læs mere om det her

Man begår dog en helt grundlæggende fejl, hvis man dermed også antager, at de virksomheder, der har investeret de mange penge, per definition også har fået højnet sikkerheden.

Der er nemlig alt for mange virksomheder og organisationer, der begår den fejl at sætte lighedstegn mellem investeringer i it-sikkerhed og sikkerheds-modenhed, lyder det nu fra Gartner.

Læs også: Benhård kamp om det danske marked for it-sikkerhed: Her er den nye tendens

Analysefirmaet skriver, at organisationer i gennemsnit bruger 5,6 procent af it-budgettet på it-sikkerhed og risk management.

Det dækker dog over, at man nogle steder bruger blot en enkelt procent, mens andre er helt oppe på 13 procent af budgettet.

"Vores kunder vil gerne vide, om det, de investerer på it-sikkerhed, er det samme som hos andre i deres industri, i samme geografiske område eller virksomhedsstørrelse," lyder det fra Rob McMillan, der er research director i Gartner.

"Men generelle sammenligninger i hele industrier fortæller dig ikke meget som din sikkerheds-situation."

"Det kan være, at du investerer lige så meget som dem, du sammenligner med, men at du bruger pengene på de forkerte ting og er ekstremt sårbar," forklarer Gartner.

Samtidig er det de færreste virksomheder, der rent faktisk har et realistisk bud på, hvor mange penge der bruges på it-sikkerhed.

Det skyldes, at det dækker over udgifter til alt fra hardware, netværk, software, services, personale og forskellige andre områder og initiativer i organisationer.

Der skal fokus på andet og mere end ny teknologi

Uanset hvor mange penge, man bruger på it-sikkerhed, er det dog værd at bemærke særligt én konklusion fra Gartners side:

At en virksomhed, der bruger færre penge på it-sikkerhed end gennemsnittet, faktisk godt kan have en høj sikkerhed.

Denne type virksomheder beskrives som:

"Sikre organisationer, der har implementeret best practices for it-drift og sikkerhed, der reducerer den overordnede kompleksitet i it-infrastrukturen og arbejder med at reducere antallet af sikkerheds-sårbarheder."

Den generelle anbefaling fra Gartners side lyder, at virksomheder bør sætte mellem fire og syv procent af it-budgettet af til it-sikkerhed - jo mere modne systemer, man har, jo færre penge er der typisk behov for at bruge.

Læs også:

It-sikkerhed er en guldrandet forretning: Så mange penge skovler sikkerhedsbranchen ind

Benhård kamp om det danske marked for it-sikkerhed: Her er den nye tendens
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere