Opkøbsbølge i den danske hostingbranche er godt nyt for kunderne

Klumme: Det går stærkt i den danske hostingbranche, hvor mange selskaber har skiftet ejer inden for det seneste år. Hvad sker der i branchen lige nu? Det får du en forklaring på her.

Ketchupeffekt?

På lidt over et år er en pæn del at de veletablerede danske hostingvirksomheder blevet købt af kapitalfonde eller større it-koncerner, udenlandske såvel som danske.

I de fleste tilfælde har man ikke nøjedes med at købe en enkelt virksomhed, men har købt to eller tre. Af handler kan blandt andet nævnes:

• Den britiske kapitalfond HG Capital købte og fusionerede efterfølgende de to BFIH-medlemmer Zitcom A/S og A/S Scannet i slutningen af 2015

• BFIH-medlemmet Systemhosting A/S blev købt af Columbus IT i februar 2016

• Den nordiske kapitalfond Adelis Equity Partners købte i juni 2016 de to BFIH-medlemmer IT Relation og Frontdata. Desuden blev DSI-Next købt som led i fusionen. I starten af 2017 annoncerede det fusionerede selskab desuden at have købt Softcom Solutions A/S

• BFIH-medlem FrontSafe A/S blev i juni 2016 købt af amerikanske J2 Global

• Benelux-baserede Intelligent købte i december 2016 via datterselskabet Sentia henholdsvis BFIH-medlemmet Jaynet og Solido og fusionerede de to virksomheder til hvad der fremover vil være Sentia i Danmark. Samtidig købte Intelligent via datterselskabet Combell, BFIH-medlemmet DanDomain A/S. Opkøbene skal ses som grundlag for en videre nordisk ekspansion

• Danske MajInvest annoncerede i januar 2017 købet af BFIH-medlemmet TDC Hosting
Konsolidering ventet længe

Åbenbart tid til at handle
Opkøb og konsolidering i hostingbranchen har været ventet af mange i en del år. En del mindre hostingselskaber er gennem årene blevet købt op af de større konkurrenter.

Men det virker som om, at den konkurrenceprægede salgsproces, der kørte, da britiske HG Capital opkøbte Zitcom og Scannet ved juletid 2015, kom til at virke som en mindre ketchup-effekt.

Interesserede investorer blev opmærksomme på, at de ikke var alene med deres interesse, og at det nu var tid til at handle, hvis man ikke ville risikere at gå tomhændet hjem.

Sælgers marked
Lad det være sagt med det samme: Ligesom de fleste andre, kender jeg ikke de prismæssige detaljer i handlerne.

Men jeg sidder med et klart billede af, at der har været rift om de attraktive hostingselskaber.

Jeg drøftede det med Jakob Sand, der er chef for BDO's Corporate Finance afdeling, der sagde "Ja - det er korrekt, at der helt generelt er tryk på kedlerne i øjeblikket - ikke mindst når det gælder attraktive velpositionerede virksomheder i it-branchen. Vi har set EBITDA-multiplerne på virksomheder kravle op stille og roligt i de seneste 18 måneder og er nu ofte et godt stykke over gennemsnittet for teknologibranchen. Det nærmer sig niveauerne fra før finanskrisen i 2008. Alligevel vil jeg ikke kalde det overophedet. Snarere en villighed til at betale en korrekt pris for kvalitet"

Hosting - en lækkerbisken for investorer
Timingen var god, og det var varen tilsyneladende også.

Set med investorens øjne er der potentiale i sunde og veldrevne forretninger med dokumenteret styr på processer - blandt andet udtrykt i BFIH's Hostingcertifikat.

Læg dertil, at disse virksomheder opererer i et fortsat ekspanderende marked for it-sourcing, specielt blandt SMV'er. Dem er der som bekendt mange af i Danmark.

Endelig har det nok også spillet en rolle, at de mellemstore hostingselskaber er stærkt positioneret med den direkte BtB kundekontakt, der er essentiel for rådgivning om og indsalg af et stadig stigende antal hybride cloud løsninger.

Løsninger, hvor hosteren i stigende grad fungerer som leverandør af egnes og andres ydelser, og dermed tager ansvaret for en samlet og integreret løsning.

Øget kapital og netværk til hostingvirksomhederne
Men hvad med hostingvirksomhederne? Hvorfor har de valgt at sælge lovende og lukrative forretninger?

Det er der ikke ét entydigt svar på, men flere forhold har spillet ind:

Salget har givet øget adgang til kapital, dvs. mulighed for at foretage investeringer, herunder i en fortsat forventet konsolidering. Salget giver mulighed for stordriftsfordele, blandt andet i forbindelse med håndtering af de stadigt stigende krav inden for blandt andet cybersikkerhed og håndtering af persondata.

Det er også værd at bemærke, at ejere eller repræsentanter fra ledelsen i de sælgende virksomheder ofte indgår med en form for ejerskab i de nye selskaber, der bliver skabt.

Styrket dansk hostingbranche
Som brancheforening for hostingvirksomheder, som er berørt af konsolideringen, følger BFIH naturligvis udviklingen nøje.

Det er vores indtryk, at den danske hostingbranche samlet set styrkes som konsekvens af konsolideringerne.

Det er godt for vores medlemmer, og det er ikke mindst godt for danske købere af it-hosting og cloudydelser, at der også fremover vil være et bredt og lokalt funderet udbud af kvalitetshosting.

Læs også:

Outsourcing-kunder og -leverandører taler forbi hinanden: Her går det galt - og så rammer alle problemerne


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2.0: Forretning, innovation og udvikling

På Digitaliseringsledelse kan du derfor en række førende danske CIOs der ærligt fortæller om deres overvejelser, strategier, organisationer og resultater. På dagen får du desuden mulighed for at netværke og reflektere over indholdet i en række korte intensive sessioner samt gå i dialog med dagens stærke oplægsholdere.

05. november 2020 | Læs mere


Premium
Knowit overtager konsulenthuset Creuna: 80 danske Creuna-medarbejdere følger med i købet
Konsulenthuset Knowit køber Creuna, der i de senere år har landet dundrende underskud. Ambitionen er nu at blive Nordens førende leverandør af datadrevet CX. 80 danske Creuna-medarbejdere følger med i købet.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Styrk brugeroplevelse, produktivitet og medarbejdertilfredshed
Brugervenlige og velfungerende IT-løsninger og -enheder er en af de vigtigste forudsætninger for medarbejdernes produktivitet – men også for at øge deres tilfredshed med arbejdspladsen. Det gælder uanset, om de arbejder fra kontoret eller fra hjemmet. Omvendt ses rigide, topstyrede processer og besværlige systemer som en af de største hindringer for at kunne yde sit optimale. Der er med kort sagt vægtige argumenter for at tage temperaturen på virksomhedens tilgang til brugervenlighed og undersøge, hvordan man kan gøre medarbejdernes hverdag lidt lettere. Det får du mere viden om i denne hvidbog, der også rummer en række konkrete og virkelighedsnære problemscenarier – samt konkrete bud på, hvordan man i hvert enkelt tilfælde kan afhjælpe dem.