Opkøbsbølge i den danske hostingbranche er godt nyt for kunderne

Klumme: Det går stærkt i den danske hostingbranche, hvor mange selskaber har skiftet ejer inden for det seneste år. Hvad sker der i branchen lige nu? Det får du en forklaring på her.

Ketchupeffekt?

På lidt over et år er en pæn del at de veletablerede danske hostingvirksomheder blevet købt af kapitalfonde eller større it-koncerner, udenlandske såvel som danske.

I de fleste tilfælde har man ikke nøjedes med at købe en enkelt virksomhed, men har købt to eller tre. Af handler kan blandt andet nævnes:

• Den britiske kapitalfond HG Capital købte og fusionerede efterfølgende de to BFIH-medlemmer Zitcom A/S og A/S Scannet i slutningen af 2015

• BFIH-medlemmet Systemhosting A/S blev købt af Columbus IT i februar 2016

• Den nordiske kapitalfond Adelis Equity Partners købte i juni 2016 de to BFIH-medlemmer IT Relation og Frontdata. Desuden blev DSI-Next købt som led i fusionen. I starten af 2017 annoncerede det fusionerede selskab desuden at have købt Softcom Solutions A/S

• BFIH-medlem FrontSafe A/S blev i juni 2016 købt af amerikanske J2 Global

• Benelux-baserede Intelligent købte i december 2016 via datterselskabet Sentia henholdsvis BFIH-medlemmet Jaynet og Solido og fusionerede de to virksomheder til hvad der fremover vil være Sentia i Danmark. Samtidig købte Intelligent via datterselskabet Combell, BFIH-medlemmet DanDomain A/S. Opkøbene skal ses som grundlag for en videre nordisk ekspansion

• Danske MajInvest annoncerede i januar 2017 købet af BFIH-medlemmet TDC Hosting
Konsolidering ventet længe

Åbenbart tid til at handle
Opkøb og konsolidering i hostingbranchen har været ventet af mange i en del år. En del mindre hostingselskaber er gennem årene blevet købt op af de større konkurrenter.

Men det virker som om, at den konkurrenceprægede salgsproces, der kørte, da britiske HG Capital opkøbte Zitcom og Scannet ved juletid 2015, kom til at virke som en mindre ketchup-effekt.

Interesserede investorer blev opmærksomme på, at de ikke var alene med deres interesse, og at det nu var tid til at handle, hvis man ikke ville risikere at gå tomhændet hjem.

Sælgers marked
Lad det være sagt med det samme: Ligesom de fleste andre, kender jeg ikke de prismæssige detaljer i handlerne.

Men jeg sidder med et klart billede af, at der har været rift om de attraktive hostingselskaber.

Jeg drøftede det med Jakob Sand, der er chef for BDO's Corporate Finance afdeling, der sagde "Ja - det er korrekt, at der helt generelt er tryk på kedlerne i øjeblikket - ikke mindst når det gælder attraktive velpositionerede virksomheder i it-branchen. Vi har set EBITDA-multiplerne på virksomheder kravle op stille og roligt i de seneste 18 måneder og er nu ofte et godt stykke over gennemsnittet for teknologibranchen. Det nærmer sig niveauerne fra før finanskrisen i 2008. Alligevel vil jeg ikke kalde det overophedet. Snarere en villighed til at betale en korrekt pris for kvalitet"

Hosting - en lækkerbisken for investorer
Timingen var god, og det var varen tilsyneladende også.

Set med investorens øjne er der potentiale i sunde og veldrevne forretninger med dokumenteret styr på processer - blandt andet udtrykt i BFIH's Hostingcertifikat.

Læg dertil, at disse virksomheder opererer i et fortsat ekspanderende marked for it-sourcing, specielt blandt SMV'er. Dem er der som bekendt mange af i Danmark.

Endelig har det nok også spillet en rolle, at de mellemstore hostingselskaber er stærkt positioneret med den direkte BtB kundekontakt, der er essentiel for rådgivning om og indsalg af et stadig stigende antal hybride cloud løsninger.

Løsninger, hvor hosteren i stigende grad fungerer som leverandør af egnes og andres ydelser, og dermed tager ansvaret for en samlet og integreret løsning.

Øget kapital og netværk til hostingvirksomhederne
Men hvad med hostingvirksomhederne? Hvorfor har de valgt at sælge lovende og lukrative forretninger?

Det er der ikke ét entydigt svar på, men flere forhold har spillet ind:

Salget har givet øget adgang til kapital, dvs. mulighed for at foretage investeringer, herunder i en fortsat forventet konsolidering. Salget giver mulighed for stordriftsfordele, blandt andet i forbindelse med håndtering af de stadigt stigende krav inden for blandt andet cybersikkerhed og håndtering af persondata.

Det er også værd at bemærke, at ejere eller repræsentanter fra ledelsen i de sælgende virksomheder ofte indgår med en form for ejerskab i de nye selskaber, der bliver skabt.

Styrket dansk hostingbranche
Som brancheforening for hostingvirksomheder, som er berørt af konsolideringen, følger BFIH naturligvis udviklingen nøje.

Det er vores indtryk, at den danske hostingbranche samlet set styrkes som konsekvens af konsolideringerne.

Det er godt for vores medlemmer, og det er ikke mindst godt for danske købere af it-hosting og cloudydelser, at der også fremover vil være et bredt og lokalt funderet udbud af kvalitetshosting.

Læs også:

Outsourcing-kunder og -leverandører taler forbi hinanden: Her går det galt - og så rammer alle problemerne


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
ED A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Business Tech Event: Kunstig intelligens som konkurrenceparameter - fra teknologi til etik

Kunstig intelligens og machine learning åbner op for utallige nye muligheder for virksomheder, borgere og samfund – men hvordan udnytter man teknologien til at skabe konkurrence fordele, og hvordan sikrer man sig, at teknologien udnyttes etisk ansvarligt? Hør blandt andet hvordan Vestas arbejder med kunstig intelligence.

25. august 2020 | Læs mere


Introduktion til AI – kom rigtigt fra start og drag fordel af kunstig intelligens

På dette digitale HowTo seminar får du en stribe eksempler på, hvordan AI kan hjælpe dig med at løse opgaver og skabe indsigt i din forretning. Tilmeld dig og få inspiration til at komme i gang med AI baseret på konkrete input og erfaringer.

27. august 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
"Jeg vil selv bestemme, om jeg skal ansætte fem bestemte medarbejdere, eller om mine medarbejdere skal løbe nøgne rundt om bygningen for at nå målsætningerne"
"Jeg vil selv bestemme, om jeg skal ansætte fem bestemte medarbejdere, eller om mine medarbejdere skal løbe nøgen rundt om bygningen for at nå målsætningerne."
Computerworld
Trump kræver pludselig ‘en masse penge’ for at godkende Microsofts køb af TikTok
Præsident Donald Trump siger, at USA skal have ‘en masse penge’, hvis Microsoft skal have grønt lys til at købe kinesiske TikTok. Kina truer med at svare igen.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Cisco Webex: Giv medarbejderne fleksible arbejdsforhold med et højteknologisk og sikkert webbaseret online-mødesystem
Corona-krisen har for alvor gjort fleksible arbejdsforhold til dagligdag, og for mange virksomheder bliver det også en del af fremtiden. En vigtig del af den udvikling er sikre og effektive samarbejdssystemer, så medarbejdere kan holde møder med hinanden, kunder, leverandører og andre samarbejdspartnere i høj kvalitet. I dette whitepaper fra Netteam får du indsigt i Cisco Webex, som er et webbaseret online mødesystem. Det er en sikker og brugervenlig løsning, der integrerer både audio, video og webkonferencer. Et enkelt tryk på knappen og du er i gang med et møde, hvor du kan se, høre, skrive på whiteboard og dele dokumenter med andre mødedeltagere. Det hele er beskyttet af Cisco Talos sikkerhedsintelligens, som er markedets stærkeste beskyttelse mod cyberangreb.