Artikel top billede

(Foto: Maksim Kabakou / Maksim Kabakou)

Datatilsynet revser offentligt it-system: Skolelevers CPR-numre lå frit tilgængelige

Datatilsynet retter kritik mod et offentligt it-system til erhvervsskoler. Elevers CPR-numre lå frit tilgængelige i et åbent system.

Sikkerheden i det offentlige it-system Easy-P, der bruges til erhvervsskoler, er så dårlig, at det er i strid med persondataloven.

Det konkluderer Datatilsynet i en ny afgørelse.

Easy-P bruges til at håndtere praktikperioder på erhvervsskoler, og helt tilbage i august 2015 modtog
Datatilsynet den første klage over systemets håndtering af personfølsomme oplysninger.

Klagen gik blandt andet på, at elevernes CPR-numre lå frit tilgængelige i systemet, som man kunne få adgang til blot ved at logge på erhvervsskolens åbne netværk.

Derudover har det været muligt at skaffe sig adgang til de fleste funktioner i systemet blot ved at slette ordet "secure" fra adressestien.

Herefter var der blandt andet adgang til funktionen "CPR-søgning", som i sig selv kritiseres af Datatilsynet, fordi søge-resultaterne ikke kun omfattede erhvervsskoleleverne.

Styrelse skal stramme op

Det har taget Datatilsynet halvandet års tid at behandle sagen, men nu lyder den endelige konklusion altså, at Styrelsen for IT og Læring, STIL, der har udviklet systemet, har gjort det i strid med persondataloven.

Tilsynet lægger følgende punkter til grund for afgørelsen:

• at det har været muligt at tilgå oplysninger om personnumre på en side i EASY-P benævnt "Værktøjssiden", blot man havde adgang fra K's uddannelsesinstitutions åbne trådløse netværk - dette kan bl.a. tilgås udenfor skolen på kommunale stier,

• at det endvidere var muligt at tilgå størstedelen af
funktionaliteten i EASY-P blot ved at fjerne "secure" fra adressestien på en side for brugergodkendelse, hvorefter der var adgang til systemet,

• at der bl.a. indgik et menupunkt benævnt "CPR-Søgning", som tillod indtastning af et givent personnummer, hvorefter man som svar fik personens navn, samt

• at CPR-søgningen ikke var begrænset til elever på erhvervsskoler.

Styrelsen for IT og Læring skal senest 19.maj svare Datatilsynet på, hvordan man har styrket sikkerheden i EASY-P-systemet.

Systemet bliver i øvrigt lukket ned fra sommeren 2018.

Læs også: Sådan blev 900.000 CPR-numre blottet på nettet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk effektivitet og bundlinje i ét hug

Fleksibilitet, valgfrihed og bæredygtighed er nogle af de områder, som vægtes særligt højt, især blandt de yngre generationer, når de skal vælge eller blive på en arbejdsplads. På eventet kan du få konkrete løsningsforslag til, hvordan du med en fleksibel IT-strategi og det frie IT-valg, kan give medarbejderne medbestemmelse omkring valg af digitalt arbejdsudstyr og samtidig være mere miljøbevidste i deres valg.

06. juni 2023 | Læs mere


Kom godt i gang og få det fulde udbytte med Dynamics 365 FO

Overvejelser, forberedelser og implementering. CGI's eksperter stiller skarp på Microsoft Dynamics 365 FO og merværdien ved samspillet med Azure og Power Platform.

06. juni 2023 | Læs mere


Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere