Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Vild rekord: Apple har 1,7 billioner kroner kontant på bankbogen - hvad skal der ske med alle de penge?

Aldrig tidligere har et selskab haft så mange penge på bankbogen som Apple, hvis kontantbeholdning står til at runde 250 milliarder dollar - altså 1.701 milliarder kroner. Hvad vil Apple med alle de penge? Købe Netflix? Købe Tesla?

Apple har i årevis skovlet enorme mængder penge ind på selskabets bankbøger, og selskabet står nu til at sætte en opsigtsvækkende rekord.

Ifølge Wall Street Journal ventes Apple nemlig at offentliggøre i denneuge, at selskabet bankbeholdning har rundet 250 milliarder dollar.

Det gør i givet fald Apple til det selskab med flest penge på kistebunden nogensinde i verdenshistorien.

Wall Street Journal peger da også på, at Apples kontant-beholdning overgår værdien af den gigantiske supermarkedskæde Wal-Mart samt værdien af Procter & Gamble, der står bag Pantene, Ariel, Pampers, Gillette og flere andre verdensomspændende produkter.

Det betyder altså med andre ord, at Apple kan købe hele Wal-Mart kontant og stadig have nogle milliarder tilbage på kontoen.

Apple har ifølge avisen fordoblet sin kontantbeholdning på blot fire år. Alene i det sidste kvartal af 2016 proppede selskabet 3,6 millioner dollar - 25 millioner kroner - ind på bankbogen hver eneste time.

Det har dog ikke været nok til at slå en anden af Apples vilde pengerekorder - nemlig rekorden som det selskab, der nogensinde har tjent flest penge på tre måneder.

Den rekord satte Apple i sidste kvartal i 2015, hvilket du kan læse mere om her: Apple slår alle rekorder: Aldrig nogensinde har et firma tjent så mange penge på et enkelt kvartal].

Apple blev i 2015 desuden det første selskab nogensinde, der rundede en markedsværdi på 700 milliarder dollar, og siden er det buldret videre derudad.

Mere end 90 procent af Apples kontanter står på konti uden for hjemlandet USA.

Det har tidligere været fremme, at Apple er det selskab i USA - og efter alt at dømme i hele verden - der har flest penge placeret i skattely.

Det kan du læse mere om her: Rapport: Apple er største skatteunddrager i USA: Så mange penge gemmer selskabet i skattely

Samtidig har Apple en stor skattesag kørende i EU, hvor det hovedrige selskab gennem en årrække slap afsted med at betale 0,005 procent i skat, hvilket svarer til en flad 50'er for hver million kroner.

Det har fået EU til at kræve næsten 100 milliarder kroner retur i skat, hvilket Apple blankt har afvist.


Hvorfor?

Det er fortsat et åbent spørgsmål hvorfor Apple samler så store beløb sammen.

Kilder peger på, at den ekstreme opsparing bunder i hele Apple-kulturen, der blev skabt af Steve Jobs, som efter krisen 1990'erne var meget opsat på at oparbejde store kontant-reserver til krisetider.

Normalt vil selskaber enten udbetale i hvert fald en del af pengene til aktionærerne eller investere dem i yderligere vækst og sikring af selskabets fremtid via nye projekter og lignende.

Apple har med sine ganske få - men ekstremt succesrige og indbringende - produkter helt åbentlyst ikke vist nogen interesse i at buldre aggressivt ind på nye markeder via kæmpeopkøb.

Det vildeste, vi har set, har været opkøbet af Beats Electronics i 2014, som selskabet betalte tre milliarder dollar for.

Senest er Apple begyndt at bevæge sig over mod bil-markedet, men i forhold til selskabets finansielle muligheder, er det fortsat i et moderat tempo.

Ganske vist har topchef Tim Cook tidligere sagt, at Apple ikke vil afstå fra et opkøb på grund af størrelsen eller prisen. Men alligevel holder selskabet sig tilbage. Åbenbart har Apple endnu ikke fundet det område, der strategisk rammer plet for selskabets fremtidsplaner.

Hvorfor køber Apple ikke bare Netflix? Og Tesla? Og Disney?

Hvad skal Apple gøre med alle de mange penge? Giv dit besyv med i debatfeltet herunder.

Læs også:

Apple, Google og Microsoft i skattely: Vi står i et moralsk dilemma

Bør vi egentlig ikke droppe alle indkøb af Apples produkter, indtil Apple betaler sin enorme skatteregning?

Aktie-eksperter: Trump-effekten er skyld i Apple-aktiens himmelkurs - og den kan blive ved med at stige

Apples aktiekurs slår alle rekorder: Når højeste niveau nogensinde på forventning om nyt produkt

Tjener 935.000 kroner i minuttet: Så vanvittig er Apples økonomi

Apples pengetank er federe end nogensinde før - men hvad vil virksomheden bruge pengene på?

Her er Tim Cooks årsløn for 2015 - står til at lande enormt beløb i 2016

Apple griner hele vejen til banken: Tjente næsten alle pengene i den globale mobil-branche i tredje kvartal

I dag sidder Apple tungt på computer-tronen, men kunstig intelligens kan vende op og ned på det hele

Apples Tim Cook reagerer på gigantisk skattesmæk fra EU: Her er brevet fra Apple-topchefen

Apple, Google og Microsoft i skattely: Vi står i et moralsk dilemma.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Kombit har fundet leverandør til udbud på 120 millioner kroner: Her er vinderen af udbuddet om Nemrefusion 3.0
Der er nu fundet en vinder af udbuddet om Nemrefusion 3.0, der skal løses de samme opgaver, som den tidligere udgave systemet, men bliver mere moderne og brugervenlig.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Udnyt ressourcerne bedre og skru op for overskuddet
Spildt arbejde, ineffektive processer og ringe forretningsindsigt er blot tre tegn på ringe ressourceudnyttelse. I dette whitepaper får du viden om, hvordan du måler ressourceudnyttelsen – og bruger indsigten operationelt, taktisk og strategisk.