Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Vild rekord: Apple har 1,7 billioner kroner kontant på bankbogen - hvad skal der ske med alle de penge?

Aldrig tidligere har et selskab haft så mange penge på bankbogen som Apple, hvis kontantbeholdning står til at runde 250 milliarder dollar - altså 1.701 milliarder kroner. Hvad vil Apple med alle de penge? Købe Netflix? Købe Tesla?

Apple har i årevis skovlet enorme mængder penge ind på selskabets bankbøger, og selskabet står nu til at sætte en opsigtsvækkende rekord.

Ifølge Wall Street Journal ventes Apple nemlig at offentliggøre i denneuge, at selskabet bankbeholdning har rundet 250 milliarder dollar.

Det gør i givet fald Apple til det selskab med flest penge på kistebunden nogensinde i verdenshistorien.

Wall Street Journal peger da også på, at Apples kontant-beholdning overgår værdien af den gigantiske supermarkedskæde Wal-Mart samt værdien af Procter & Gamble, der står bag Pantene, Ariel, Pampers, Gillette og flere andre verdensomspændende produkter.

Det betyder altså med andre ord, at Apple kan købe hele Wal-Mart kontant og stadig have nogle milliarder tilbage på kontoen.

Apple har ifølge avisen fordoblet sin kontantbeholdning på blot fire år. Alene i det sidste kvartal af 2016 proppede selskabet 3,6 millioner dollar - 25 millioner kroner - ind på bankbogen hver eneste time.

Det har dog ikke været nok til at slå en anden af Apples vilde pengerekorder - nemlig rekorden som det selskab, der nogensinde har tjent flest penge på tre måneder.

Den rekord satte Apple i sidste kvartal i 2015, hvilket du kan læse mere om her: Apple slår alle rekorder: Aldrig nogensinde har et firma tjent så mange penge på et enkelt kvartal].

Apple blev i 2015 desuden det første selskab nogensinde, der rundede en markedsværdi på 700 milliarder dollar, og siden er det buldret videre derudad.

Mere end 90 procent af Apples kontanter står på konti uden for hjemlandet USA.

Det har tidligere været fremme, at Apple er det selskab i USA - og efter alt at dømme i hele verden - der har flest penge placeret i skattely.

Det kan du læse mere om her: Rapport: Apple er største skatteunddrager i USA: Så mange penge gemmer selskabet i skattely

Samtidig har Apple en stor skattesag kørende i EU, hvor det hovedrige selskab gennem en årrække slap afsted med at betale 0,005 procent i skat, hvilket svarer til en flad 50'er for hver million kroner.

Det har fået EU til at kræve næsten 100 milliarder kroner retur i skat, hvilket Apple blankt har afvist.


Hvorfor?

Det er fortsat et åbent spørgsmål hvorfor Apple samler så store beløb sammen.

Kilder peger på, at den ekstreme opsparing bunder i hele Apple-kulturen, der blev skabt af Steve Jobs, som efter krisen 1990'erne var meget opsat på at oparbejde store kontant-reserver til krisetider.

Normalt vil selskaber enten udbetale i hvert fald en del af pengene til aktionærerne eller investere dem i yderligere vækst og sikring af selskabets fremtid via nye projekter og lignende.

Apple har med sine ganske få - men ekstremt succesrige og indbringende - produkter helt åbentlyst ikke vist nogen interesse i at buldre aggressivt ind på nye markeder via kæmpeopkøb.

Det vildeste, vi har set, har været opkøbet af Beats Electronics i 2014, som selskabet betalte tre milliarder dollar for.

Senest er Apple begyndt at bevæge sig over mod bil-markedet, men i forhold til selskabets finansielle muligheder, er det fortsat i et moderat tempo.

Ganske vist har topchef Tim Cook tidligere sagt, at Apple ikke vil afstå fra et opkøb på grund af størrelsen eller prisen. Men alligevel holder selskabet sig tilbage. Åbenbart har Apple endnu ikke fundet det område, der strategisk rammer plet for selskabets fremtidsplaner.

Hvorfor køber Apple ikke bare Netflix? Og Tesla? Og Disney?

Hvad skal Apple gøre med alle de mange penge? Giv dit besyv med i debatfeltet herunder.

Læs også:

Apple, Google og Microsoft i skattely: Vi står i et moralsk dilemma

Bør vi egentlig ikke droppe alle indkøb af Apples produkter, indtil Apple betaler sin enorme skatteregning?

Aktie-eksperter: Trump-effekten er skyld i Apple-aktiens himmelkurs - og den kan blive ved med at stige

Apples aktiekurs slår alle rekorder: Når højeste niveau nogensinde på forventning om nyt produkt

Tjener 935.000 kroner i minuttet: Så vanvittig er Apples økonomi

Apples pengetank er federe end nogensinde før - men hvad vil virksomheden bruge pengene på?

Her er Tim Cooks årsløn for 2015 - står til at lande enormt beløb i 2016

Apple griner hele vejen til banken: Tjente næsten alle pengene i den globale mobil-branche i tredje kvartal

I dag sidder Apple tungt på computer-tronen, men kunstig intelligens kan vende op og ned på det hele

Apples Tim Cook reagerer på gigantisk skattesmæk fra EU: Her er brevet fra Apple-topchefen

Apple, Google og Microsoft i skattely: Vi står i et moralsk dilemma.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere