Artikel top billede

(Foto: Lars Sundström / Lars Sundström)

Erhvervsstyrelsen fastslår: TDC har lov til konstant at logge din smartphone

En ny afgørelse fra Erhvervsstyrelsen fastslår, at TDC - og andre teleselskaber - har lov til konstant at logge lokationsdata, når mobiltelefoner sender datatrafik.

Teleselskaber må gerne udføre logning af sine kunders færden, hver eneste gang mobiltelefonen sender og modtager data fra en sendemast.


Det konkluderer Erhvervsstyrelsen i en afgørelse på baggrund af en klage fra datalog og internetaktivist Christian Panton, der i februar 2016 rejste en tilsynssag hos Erhvervsstyrelsen, om hvorvidt TDC måtte logge lokaliseringsdata for MMS og anden mobildatatrafik.

Du kan læse afgørelsen her: (PDF)

Det er et krav jævnfør logningsbekendtgørelsen, at alle teleselskaber skal registrere og opbevare lokationsdata på tale-, SMS-, og MMS-trafik i et år.

Men Christian Panton dokumenterede sidste år sammen med Ingeniøren, at TDC-kunder konstant får deres færden registreret, når telefonen går på en sendemast.

Dette mente Christian Panton ikke var i overensstemmelse med udbudsbekendtgørelsen.

Den kræver, at al trafik- og lokaliseringsdata anonymiseres eller slettes, med mindre det hører under logningsreglerne, hvilket mobiltrafik ikke gør.

Umuligt at skille ad

Erhvervsstyrelsen kommer dog frem til, at TDC og andre teleselskaber ikke behøver at slette eller anonymisere lokationsdata registeret via mobildatatrafik.

Teleselskaberne har oplyst, at det ikke er teknisk muligt at opdele lokationsdataene fra de MMS-trafik og så lokationsdata fra mobildatatrafik generelt.

"De tre øvrige danske mobiloperatører har oplyst, at den tekniske indretning af deres systemer på samme måde som hos TDC indebærer, at der ikke kan ske en adskillelse af lokaliseringsdata for MMS og lokaliseringsdata for anden mobildatatrafik. Der er således ikke tale om et særligt forhold hos TDC," skriver Erhvervsstyrelsen i afgørelsen.

Teleoperatørenes brancheorganisation, Teleindustrien, oplyser desuden Erhvervsstyrelsen, at det vil koste et to-cifret millionbeløb og tage over et år at implementere, hvis teleselskaberne skal kunne adskille MMS-data fra anden mobildata.

Derfor konkluderer Erhvervsstyrelsen, at TDC som udgangspunkt ikke kan skille mobiltrafikdata og MMS-trafik fra hinanden, uden at det vil resultere i betydelige omkostninger.

Erhvervsstyrelsen henviser også til justitsministeriet, som oplyser, at ministeriet i øjeblikket arbejder på et nyt lovforslag.

Lovforslaget forventes at blive fremsat for folketinget i 2017-18.

Derfor vil det ikke give mening at kræve en ændring i logningen hos TDC på nuværende tidspunkt.

Læs også: Logning: Løbet er kørt forlængst - 'de' ved allerede alt om dig
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2023

Vi skal finde Årets CIO 2023 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO og løfte arven efter Årets CIO 2022 Ann Fogelgren fra GN og de 16 andre, der løb med prisen før hende.

08. juni 2023 | Læs mere


B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere


NIS2 - Når ansvaret for cyberforsvaret lægges i hænderne på danske produktionsvirksomheder

I takt med at cybertruslen stiger og kravene til cybersikkerheden skærpes, når det nye NIS2-direktiv træder i kraft den 17. oktober 2024 bliver en endnu større del af det officielle ansvar for at beskytte den kritiske infrastruktur i Danmark lagt i hænderne på direktionen og bestyrelserne i private produktionsvirksomheder og ledelsen i offentlige organisationer og myndigheder.

14. juni 2023 | Læs mere