Artikel top billede

Erhvervsstyrelsen fastslår: TDC har lov til konstant at logge din smartphone

En ny afgørelse fra Erhvervsstyrelsen fastslår, at TDC - og andre teleselskaber - har lov til konstant at logge lokationsdata, når mobiltelefoner sender datatrafik.

Teleselskaber må gerne udføre logning af sine kunders færden, hver eneste gang mobiltelefonen sender og modtager data fra en sendemast.


Det konkluderer Erhvervsstyrelsen i en afgørelse på baggrund af en klage fra datalog og internetaktivist Christian Panton, der i februar 2016 rejste en tilsynssag hos Erhvervsstyrelsen, om hvorvidt TDC måtte logge lokaliseringsdata for MMS og anden mobildatatrafik.

Du kan læse afgørelsen her: (PDF)

Det er et krav jævnfør logningsbekendtgørelsen, at alle teleselskaber skal registrere og opbevare lokationsdata på tale-, SMS-, og MMS-trafik i et år.

Men Christian Panton dokumenterede sidste år sammen med Ingeniøren, at TDC-kunder konstant får deres færden registreret, når telefonen går på en sendemast.

Dette mente Christian Panton ikke var i overensstemmelse med udbudsbekendtgørelsen.

Den kræver, at al trafik- og lokaliseringsdata anonymiseres eller slettes, med mindre det hører under logningsreglerne, hvilket mobiltrafik ikke gør.

Umuligt at skille ad

Erhvervsstyrelsen kommer dog frem til, at TDC og andre teleselskaber ikke behøver at slette eller anonymisere lokationsdata registeret via mobildatatrafik.

Teleselskaberne har oplyst, at det ikke er teknisk muligt at opdele lokationsdataene fra de MMS-trafik og så lokationsdata fra mobildatatrafik generelt.

"De tre øvrige danske mobiloperatører har oplyst, at den tekniske indretning af deres systemer på samme måde som hos TDC indebærer, at der ikke kan ske en adskillelse af lokaliseringsdata for MMS og lokaliseringsdata for anden mobildatatrafik. Der er således ikke tale om et særligt forhold hos TDC," skriver Erhvervsstyrelsen i afgørelsen.

Teleoperatørenes brancheorganisation, Teleindustrien, oplyser desuden Erhvervsstyrelsen, at det vil koste et to-cifret millionbeløb og tage over et år at implementere, hvis teleselskaberne skal kunne adskille MMS-data fra anden mobildata.

Derfor konkluderer Erhvervsstyrelsen, at TDC som udgangspunkt ikke kan skille mobiltrafikdata og MMS-trafik fra hinanden, uden at det vil resultere i betydelige omkostninger.

Erhvervsstyrelsen henviser også til justitsministeriet, som oplyser, at ministeriet i øjeblikket arbejder på et nyt lovforslag.

Lovforslaget forventes at blive fremsat for folketinget i 2017-18.

Derfor vil det ikke give mening at kræve en ændring i logningen hos TDC på nuværende tidspunkt.

Læs også: Logning: Løbet er kørt forlængst - 'de' ved allerede alt om dig
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere