Artikel top billede

(Foto: Copyright (2007) Craig Jewell / Craig Jewell)

Vildt 5G-ræs er gået i gang: Så mange penge investeres der nu i 5G-teknologi

Intervesteringerne i 5G er nu for alvor ved at få fart på. Teknologi-investeringerne kan dog ikke løse den største udfordring: Business casen i 5G.

Når den nye netværksteknologi 5G om nogle år går live som kommercielle netværk, er der allerede blevet investeret enorme milliardbeløb i at udvikle, teste og udrulle 5G i alt fra sendemaster til smartphones.

Med andre ord er eksempelvis den 5G-licensauktion, vi kommer til at opleve næste år her i Danmark, blot toppen af isbjerget, når det kommer til de investeringer, der foretages inden for 5G.

Allerede nu investeres der store beløb fra ikke mindst netværksgiganterne i 5G-teknologi.

En rapport fra IHS konkluderer, at der i de kommende år på globalt plan samlet vil blive investeret omkring 200 milliarder dollars om året i netværk og applikationer på 5G-området.

I samme rapport forventer analytikerne også store økonomiske genvinster af 5G i fremtiden, og man kan blandt andet læse, at der i 2035 vil være blevet skabt 22 millioner nye jobs på verdensplan med udgangspunkt i 5G.

500 millioner abonnementer

For nylig kunne vi her på Computerworld fortælle, at Ericsson forventer, at der vil være mere end 500 millioner 5G-abonnementer allerede i 2022.

Læs mere her: 5G-nedtur truer: Vesteuropa og Danmark kan blive tabere i 5G-kapløbet

Det vil i sagens natur forudsætte, der er 5G-netværk på plads, og at det er en teknologi, der understøttes i et vist antal smartphones på markedet.

Det er derfor, at både netværksselskaber, chip- og smartphone-producenter samt mange andre it-virksomheder allerede nu er i fuld gang med investeringerne.

Eksempelvis kan ZDNet fortælle, at kinesiske ZTE alene i år investerer 295 millioner dollars i 5G-forskning og -udvikling, knap to milliarder danske kroner, og at 3.000 medarbejdere arbejder i selskabet arbejder med 5G.

Og ZTE er ikke alene om at være i fuld gang med 5G-arbejdet - også en anden kinesisk netværksgigant, Huawei, investerer milliarder i at opbygge en 5G-forretning.

Det kniber med business casen

I rapporten fra Ericsson kan man dog også læse, at Vesteuropa - og herunder altså Danmark - i 2022 vil have 90 procent af alle mobilabonnementer på det velkendte LTE-netværk, mens kun fem procent vil være på 5G.

I Nordamerika ventes det, at hele 25 procent af mobilabonnementerne vil køre på 5G-nettet i 2022, og i Asien-Stillehavet vil det være 10 procent, der anvender 5G.

Samtidig er der flere gange blevet sat spørgsmål ved, om business casen i at investere i 5G holder for de danske teleselskaber.

Danske teleselskaber advarer: 5G kan blive rigtigt dyrt i Danmark - kan vi overhovedet tjene penge på det?

For nylig udtalte Jakob Willer, direktør i brancheforeningen Teleindustrien, at selskaberne i branchen er bekymrede for, at de ikke få forrentet de store investeringer i 5G, der er nødvendige.

"Det her kan blive rigtig dyrt med alle omkostningerne, der er med både at købe frekvenstilladelser og investere i nyt udstyr og så selve udrulningen," sagde han til Computerworld.

"Det er noget, selskaberne ser med bekymring på, når de sammenholder det med, hvad de nye forretningsmuligheder er," sagde Jakob Willer.

Læs også:

Danske teleselskaber advarer: 5G kan blive rigtigt dyrt i Danmark - kan vi overhovedet tjene penge på det?

Masser af hype om det nye 5G - men teleindustrien har altså en ganske alvorlig udfordring

5G-nedtur truer: Vesteuropa og Danmark kan blive tabere i 5G-kapløbet

Super-teknologien 5G vil (sikkert) forandre alt - vi mangler de geniale idéer og gyldne business cases

4G/5G-bredbånd versus fiber og turbo-kabler: Nu får vi et seriøst slagsmål om de danske bredbåndskunder

TDC er i fuld gang med at teste 5G i Danmark: Det kan du vente dig af 5G




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere