Artikel top billede

465.000 pacemakere skal opdateres: Stod vidt åbne for hackere

Med almindeligt trådløst udstyr kan hackere ændre pacemakeres programmering på helt op til 15 meters afstand. Det sender nu næsten en halv million amerikanere til lægen efter en opdatering.

De amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, tilbagekalder nu næsten en halv million pacemakere. Det skriver Motherboard.

Pacemakerne er produceret af firmaet Abbott og tilbagekaldes fordi, i de amerikaske myndigheders øjne, udgør en reel risiko for patienterne.

Ikke fordi selve pacemakerne har problemer, men fordi hackere potentielt vil kunne manipulere pacemakerne og dermed skade patienterne.

Ifølge FDA's notater i sagen (læs dem her) har myndighederne modtaget oplysninger om sikkerhedsbristen og har selv efterfølgende bekræftet sårbarheden.

Ifølge FDA vil en eventuel hacker kunne ”ændre softwaren i de indopererede pacemakers og skade patienten ved at dræne pacemakerens batteri eller ændre på pacemakerens rytme”.

Det er tidligere blevet påstået, at ændringerne i softwaren kan foretages af personer, som er helt op til 15 meter væk.

Sårbarhed ikke udnyttet

De amerikanske myndigheder understreger dog, at de ikke har modtaget noget indikation af at sårbarheden er blevet udnyttet.

Firmaet bag, som plejede at hedde St. Jude Medical, har en nu en ny firmware parat som er blevet godkendt af FDA.

Patienter med de ramte pacemakere skal derfor møde op hos godkendte læger til en opdatering. Noget som sundhedsmyndighederne anslår, vil få maksimalt 0,003 procent af enhederne til at holde op med at virke.

Selve sikkerhedsbristen er ikke beskrevet nærmere i FDAs officielle meddelelse, men formuleringerne tyder dog på, at adgangen til at ændre i pacemakerne har været alt for åben.

Der er således tale om at andre ville kunne ændre pacemakeren med ”commercially available equipment”, altså udstyr som er frit tilgængelig i almindelige handel. Mens ændringer efter opdateringen kun vil kunne ske med autoriseret udstyr.

Dermed ser det også ud til at Abbott i udviklingen af pacemakerne har forbrudt sig mod de basale regler: Fordi noget er skjult er det ikke nødvendigvis sikkert.

Læs mere om de tre regler for sikkerhed i artiklen: Tre ting du skal lære af sikkerhedsproblemerne hos Tesla, Chrysler og Volkswagen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere