Artikel top billede

465.000 pacemakere skal opdateres: Stod vidt åbne for hackere

Med almindeligt trådløst udstyr kan hackere ændre pacemakeres programmering på helt op til 15 meters afstand. Det sender nu næsten en halv million amerikanere til lægen efter en opdatering.

De amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, tilbagekalder nu næsten en halv million pacemakere. Det skriver Motherboard.

Pacemakerne er produceret af firmaet Abbott og tilbagekaldes fordi, i de amerikaske myndigheders øjne, udgør en reel risiko for patienterne.

Ikke fordi selve pacemakerne har problemer, men fordi hackere potentielt vil kunne manipulere pacemakerne og dermed skade patienterne.

Ifølge FDA's notater i sagen (læs dem her) har myndighederne modtaget oplysninger om sikkerhedsbristen og har selv efterfølgende bekræftet sårbarheden.

Ifølge FDA vil en eventuel hacker kunne ”ændre softwaren i de indopererede pacemakers og skade patienten ved at dræne pacemakerens batteri eller ændre på pacemakerens rytme”.

Det er tidligere blevet påstået, at ændringerne i softwaren kan foretages af personer, som er helt op til 15 meter væk.

Sårbarhed ikke udnyttet

De amerikanske myndigheder understreger dog, at de ikke har modtaget noget indikation af at sårbarheden er blevet udnyttet.

Firmaet bag, som plejede at hedde St. Jude Medical, har en nu en ny firmware parat som er blevet godkendt af FDA.

Patienter med de ramte pacemakere skal derfor møde op hos godkendte læger til en opdatering. Noget som sundhedsmyndighederne anslår, vil få maksimalt 0,003 procent af enhederne til at holde op med at virke.

Selve sikkerhedsbristen er ikke beskrevet nærmere i FDAs officielle meddelelse, men formuleringerne tyder dog på, at adgangen til at ændre i pacemakerne har været alt for åben.

Der er således tale om at andre ville kunne ændre pacemakeren med ”commercially available equipment”, altså udstyr som er frit tilgængelig i almindelige handel. Mens ændringer efter opdateringen kun vil kunne ske med autoriseret udstyr.

Dermed ser det også ud til at Abbott i udviklingen af pacemakerne har forbrudt sig mod de basale regler: Fordi noget er skjult er det ikke nødvendigvis sikkert.

Læs mere om de tre regler for sikkerhed i artiklen: Tre ting du skal lære af sikkerhedsproblemerne hos Tesla, Chrysler og Volkswagen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere