Artikel top billede

Foto: Unsplash

Fagforeningerne skælder ud på muligheden for at få al løn udbetalt i aktier: Har de overhovedet forstået den nye tech-verden?

ComputerViews: Det er udtryk for en kulturkløft, når fagforeninger kritiserer et udspil, der giver iværksættere mulighed for at udbetale løn i aktier. For har man brug for en fagforening, når man selv er medejer af virksomheden?

ComputerViews: I dag er løn - og måske en bonusordning - den mest almindelige form for aflønning på det danske arbejdsmarked. 

Men gennem de seneste år er medarbejdere begyndt at stille nye krav. De vil have aktiekapital, og dermed del i den fremtidige værdiskabelse i virksomheden.

Det forsøger regeringen at efterkomme med sit nye erhvervs- og iværksætterudspil. 

I udspillet bliver det foreslået at hæve grænsen for tildeling af skattefri aktieaflønning fra 10 procent til 20 procent af medarbejderens løn. Samtidig vil regeringen også give mindre virksomheder mulighed for at udbetale hele medarbejderens løn som medarbejderaktier.

Muligheder som længe har været efterspurgt i det danske iværksættermiljø. 

Her har man længe beklaget sig over, at deres mulighed for at tiltrække den bedste arbejdskraft er hæmmet, fordi det i Danmark er dyrt og komplekst at lave aktieprogrammer.

Læs også: Dansk Erhverv klar med 130 nye it-forslag: Lavere aktieskat skal give kapital-boom til danske it-iværksættere

Facebooks børsnotering skabte boom i huspriserne

Hvis du er i tvivl om, hvor attraktive aktieprogrammer kan være, behøver du blot vende blikket mod Silicon Valley.

Hos eksempelvis Facebook blev mange ansatte med et slag gjort til millionærer, da virksomheden blev børsnoteret i 2012.

Effekten af børsnoteringen var så kraftig, at den efterfølgende kunne mærkes på huspriserne i nærheden af Facebooks hovedkvarter.

Samtidig har drømmen om at komme ombord på den næste store vækst-raket fået medarbejdere i Silicon Valley til at søge til de virksomheder, der har det største vækstpotentiale og som tilbyder de mest lukrative aktieprogrammer.

Men regeringens forslag har mødt kritik fra it-fagforeningerne Prosa og Sam-Data.

Prosa påpeger eksempelvis, at ikke alle har råd til at få deres løn udbetalt i aktier i stedet for kolde kontanter, mens Sam-Datas formand udtrykker en mere grundlæggende modstand mod aktieordninger.

Computerworld spurgte ham tidligere på ugen, om han også er modstander af aktieprogrammer i de situationer, hvor de tildeles som supplement til en god løn. 

"I det tilfælde synes vi stadigvæk, at det er en bedre ide, hvis medarbejderne får en endnu bedre løn i stedet for aktier," sagde han.

Læs også: Regeringen vil give it-virksomheder mulighed for kun at aflønne med aktier, men forslaget møder hård kritik fra Prosa

Iværksætter-kultur skaber kulturkløft

Det vi ser her her en klassisk kultur-kløft.

På den ene side har vi fagforeninger med rødder i industrisamfundet.

Og på den anden side den entreprenante iværksætterkultur, der ofte tiltrækker medarbejdere, som også selv er risikovillige, entreprenante og udstyret med it-kundskaber, der sætter dem i en særdeles priviligeret situation på arbejdsmarkedet. 

Iværksætterkulturen udfordrer helt grundlæggende det verdenssyn, der er rodfæstet i dele af fagbevægelsen.

I fagbevægelsen er man ofte tilbøjelig til at se et skarpt modsætningsforhold mellem arbejdsgiveren og arbejdstagerens interesser. 

De potientielle konflikter og modstridende interesser forsvinder naturligvis ikke som dug for solen, fordi medarbejderne får aktier. Men det skarpe modsætningsforhold udviskes, når medarbejderne ikke blot er lønslaver, men pludselig selv er medejere af virksomhederne.

Læs også: 
Skal din løn virkelig kunne udbetales i aktier? Ja, siger Tine Thygesen. Nej, siger fagforbund. Hvad mener du?

Danmark har alle muligheder for at blive en rede for store internationale it-virksomheder - men vi bliver nødt til at fjerne nogle barrierer først  




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere