Artikel top billede

Regeringens 100 millioner kroner til it-sikkerhed er alt for lidt: "Jeg kunne godt tænke mig, at man satte en milliard kroner af til området"

Regeringen vil i finansloven sætte 100 millioner kroner af til en styrkelse af den digitale infrstruktur, men det forslår som skrædder i helvede. IT-Branchen kalder forslaget for "småpenge" og ønsker sig det tidobbelte.

Det er den tid på året. 

Det politiske slagsmål om næste års finanslov er ved at tage sin begyndelse og millioner og milliarder af kroner flyver til højre og venstre. 

Deriblandt har regeringen i sit forslag til finansloven for næste år smidt 100 millioner kroner fordelt over fire år efter en styrkelse af den digitale infrastruktur.

Det kan du læse mere om her: Nu skal den digitale infrastruktur topsikres: Regeringen klar med 100 millioner kroner
Det er dog ikke nær nok til for alvor at sikre kongeriget med udefrakommende digitale trusler. 

"100 millioner kroner vil måske række til at sikre den digitale infrastruktur på Færøerne, men så heller ikke meget mere," siger en bekymret Leif Jensen, der er nordisk direktør for sikkerhedsfirmaet Kaspersky, der leverer it-sikkerhedsløsninger.

"I stedet for at sminke den synkende skude, det offentligt digitale Danmark er lige nu med en awareness-kampagne overfor borgerne, så skulle man tage og behandle problemet med den seriøsitet, det fortjener, og begynde det rigtige sted.”

Ikke noget at juble over

Beløbet mødes med mere et anerkendende nik hos IT-Branchen, der dog heller ikke mener, at de 100 millioner kroner kan slå mange ringe i vandet.

"Man har prioriteret området og vist, at det har en vigtighed i kraft af, at det får de her 100 millioner kroner, men det er ikke noget, hvor man står og jubler i krogen og siger, at nu kommer der helt nye boller på suppen” siger Christian Wernberg-Tougaarg, der er formand for IT-Branchens it-sikkerhedsudvalg.

Han har svært ved at se regeringens ambitioner taget i betragtning, at milliarderne hænger løst i udspillet til den nye finanslov. 

“Det er en begyndelse, men man kan ikke sige, at det er særligt ambitiøst, når man tænker på, at man bruger uendeligt mange penge på at rette op på skattevæsenet,“ siger han. 

Læs mere om det her: Regeringen klar med milliardoprustning: Skattevæsenet får yderligere 5,5 milliarder de kommende år

Uddan befolkningen

Med 100 millioner kroner afsat i forslaget, er det med at være påpasselig med, hvordan pengene bruges.

Sådan lyder opfordringen fra brancheforeningen, der har svært ved at afkode regeringens plan. 

Læs mere om regeringens planer her: Nu skal den digitale infrastruktur topsikres: Regeringen klar med 100 millioner kroner

“Det positive er, at man har sat en ramme af i form af 100 millioner kroner. Problemet ligger i, at det ikke virker som om, at man har gjort sig nogle som helst tanker om, hvordan man har tænkt sig at udmønte de her penge,” siger Christian Wernberg-Tougaarg.

Hvor langt mener du, at man kan komme for 100 millioner kroner?

“Det kommer an på, hvad man bruger pengene til. Spreder man det tyndt ud, så vil det overhovedet ikke have nogen virkning, men hvis man vælger at bruge pengene til at lære os alle sammen at være borgere i et digitalt samfund, så kan det have stor effekt.” 

Pengene skal altså bruges på at uddanne befolkningen til at være digitale borgere i et digitalt samfund, mener IT-Branchen med udgangspunkt i de rapporter, der fastslår, at det oftest er mennesket, der begår de fejl, der leder til it-sikkerhedsmæsige brist.

"It-sikkerheden sejler rundt"

Det kan ikke blive til en opjustering af beskyttelsen af den digitale infrastruktur og en folkelig oplysningskampagne, hvis budgettet på de foreslåede 100 millioner kroner skal overholdes. 

“Jeg kunne godt tænke mig, at man satte en milliard kroner af til området. Det ville være den store drøm. Når man investerer i supercykelstier, så får man jo lige en milliard til det. Det er en infrastruktur, som man gerne vil have nyder fremme, mens it-sikkerhed sejler lidt rundt,“ siger Christian Wernberg-Tougaard.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2023

Vi skal finde Årets CIO 2023 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO og løfte arven efter Årets CIO 2022 Ann Fogelgren fra GN og de 16 andre, der løb med prisen før hende.

08. juni 2023 | Læs mere


B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere


NIS2 - Når ansvaret for cyberforsvaret lægges i hænderne på danske produktionsvirksomheder

I takt med at cybertruslen stiger og kravene til cybersikkerheden skærpes, når det nye NIS2-direktiv træder i kraft den 17. oktober 2024 bliver en endnu større del af det officielle ansvar for at beskytte den kritiske infrastruktur i Danmark lagt i hænderne på direktionen og bestyrelserne i private produktionsvirksomheder og ledelsen i offentlige organisationer og myndigheder.

14. juni 2023 | Læs mere