Thomas Madsen-Mygdal (tv), stifter af blandt andet Twentythree og formand for den netop afholdte Techfestival i København og Umbraco-stifter Niels Hartvig (th). Foto: Lars Jacobsen

Kendte it-danskere: Offentlige it-udbud skaber ingenting og sender milliarder af kroner til de forkerte firmaer

Reportage: Det offentlige bruger milliarder på it-udvikling. Men pengene er i værste fald med til at finansiere udviklere i udlandet, siger to danske succes-iværksættere. De opfordrer i stedet til at opgør med de store offentlige udbud.

Det offentlige bruger 21.000 millioner kroner på it-udvikling. Men pengene bruges visionsløst på centralisering, som i værste fald med til at finansierer udviklere i udlandet på bekostning af danske vækstvirksomheder.

Det var budskabet fra Umbraco-stifter Niels Hartvig og Thomas Madsen-Mygdal, stifter af blandt andet Twentythree og formand for den netop afholdte Techfestival i København, da de to succesfulde it-folk talte på IT-Branchens Lederdøgn 2017, som netop er blevet afviklet.

De to garvede it-folk er langt fra imponerede over den retning, som de offentlige it-investeringer har taget i de seneste 10 år.

Opfordrer til opgør
De opfordrer derfor til et opgør, hvor it-investeringerne i den offentlige sektor anvendes til vækst i danske virksomheder og til reel forandring i stedet for blot at stræbe efter besparelser gennem digitalisering af det eksisterende:

”Vi har sejret fuldstændigt i de første 10 år af digitaliseringen. Det er derfor, at vi har en styrelse, som hedder Digitaliseringsstyrelsen. Men det dækker ofte over, at man tager det eksisterende og så sætter man digitalt på det – og så har man en ny løsning, hvor brevene kommer som PDF'er i stedet for som fysisk brev,” forklarede Thomas Madsen-Mygdal til Computerworld efter oplægget.

”Men man kan spørge, hvad visionen er for det her? Man har jo blandt andet lagt byrden over på borgerne. Nu får man et eller andet brev uden personlig afsender, og hvor man ikke kan trykke reply noget sted for at svare.”

De store udbud centraliserer ideer og lukker døren for mindre virksomheder
Det er dog især de store centrale offentlige udbud, som de to it-iværksættere ser som et problem:

”Når det kommer til de store udbud, så er der bare en kæmpe disconnect mellem de penge, som det offentlige bruger på it – og så de mennesker, som rent faktisk sidder med hænderne nede i bolledejen”, siger Niels Hartvig til Computerworld.

Han tilføjer, at det offentlige i højere grad burde skabe forbindelser sammen med danske vækstvirksomheder.

Det er noget, som klummeskribent Mogens Nørgaard har argumenteret for i en nylig klumme på Computerworld, som du kan læse her. Nørgaard: Stop snakken om 'opgavetyveri': Her er den fantastiske og rigtige løsning - nogle hundreder vilde, unge komplet med store skærme og coladåser.

”Lige nu er der ingen nye løsninger eller nye virksomheder, som er involveret i det offentlige forbrug. Du kan måske højest finde 0,1 procent. Det betyder, at det offentlige fueler [finansierer, red.] programmører, som sidder i Dehli eller alle mulige andre steder. Det fueler overhovedet ikke, at vi bygger danske vækstvirksomheder,” konstaterer Madsen-Mygdal over for Computerworld.

”I de værste tilfælde flyver man eksperter fra de syv store techvirksomheder ind og holder foredrag og bliver helt benovet over det,” supplerer Niels Hartvig fra Umbraco.

Kun plads til én løsning 
For Niels Hartvig handler det også om, at centraliseringen af opgaver reelt betyder, at der kun er plads til én løsning i Danmark:

”Det betyder også, at vi ikke skaber produkter. Hvert enkelt offentligt udbud ender med at være et meget stort centralt projekt. Der er ingen planer om at produktificere, og der er ingen motivation for dem, som vinder udbuddet til at skabe produkter,” forklarer han.

Han henviser til, at man med mindre centralisering og flere konkurrerende løsninger kunne skabe reelle produkter i flere firmaer - og det ville vel at mærke være produkter, der måske ville kunne eksporteres.

Ifølge Thomas Madsen-Mygdal er ensretningen af løsninger dog ikke alene et it- og erhvervsmæssigt problem. For som han ser det, så betyder de centrale løsninger også, at nye ideer aldrig prøves af:

”Det er hele den monokultur, som det offentliges centralisering giver. En digital platform for kommunikation mellem skole og hjem er jo udtryk for hele den pædagogik, som skolen har. Det kan man ikke putte ind i en eller anden national monolit. Hvad hvis der lige pludseligt kom en ny retning inden for skole-hjem-samarbejdet ud af en anden løsning? Det kommer der ikke nu, det er umuligt, når der nu kun er ét system på området,” siger Thomas Madsen-Mygdal

Læs også: Ny rapport slår fast: Dyre og bøvlede it-udbud skræmmer danske it-virksomheder vækComputerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Digital transformation tvinger organisationer til at nå deres digitale mål på nye måder
Allerede for to år siden hævdede nordiske virksomheder, at virksomhedernes konkurrenceevne og sågar overlevelse var afhængig af en vellykket digitalisering. De var klar, fulde af håb og på vej mod det digitale paradis. Hvordan gik det så? Hvor er de nu? For at finde ud af det, interviewede DigiPlex og Norstat 377 forretningsledere og IT-beslutningstagere fra organisationer fordelt over hele Danmark, Sverige og Norge om deres digitaliseringsfremskridt, om hvordan de har håndteret pandemien, og om hvordan IT understøtter eller står i vejen for indfrielsen af deres bæredygtighedsmål. DigiPlex kan nu dele en rapport med resultaterne fra undersøgelsen samt tanker om, hvordan man håndterer dem. De deler også nogle nyttige tips til, hvordan man skaber en pålidelig infrastruktur, der kan tilskynde til og understøtte ambitioner i den digitale økonomi. Læs mere i rapporten Nordic Data Center Trends 2020: Riding out the Storm.