Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Hackere snyder antivirusprogrammer på stribe: Spreder malware med Word-dokumenter uden makroer

Russiske statshackere spreder malware med Word-dokumenter uden makroer. Og angrebet snyder sikkerhedssoftware fra en lang række producenter.

Du kan ikke længere sikre dig mod malware-inficerede Word-dokumenter ved at slå makroer fra.

Opfindsomme hackere er nemlig begyndt at udnytte en funktion i Microsofts Office-produkter til at sprede malware uden makroer, og dermed bemærkes angrebene ikke af brugerens sikkerhedssoftware.

Det drejer sig om funktionen Dynamic Data Exchange (DDE), hvis formål er at lade flere applikationer udveksle data.

Fordi der ikke er makroer i spil, præsenterer Office heller ikke brugeren for nogen sikkerhedsadvarsel, og i stedet bliver man mødt med et skærmbillede som dette, hvis man klikker på det malware-inficerede Word-dokument.

Når en bruger klikker “ja” til ovenstående præsenteres dette.

Når der er klikket ja på andet skærmbillede, kan der køres kode i Microsoft Word uden brug af makroer - og for eksempel installeres og afvikles malware.

Gruppen Fancy Bear, der blandt andet menes at have kompromitteret det danske forsvar, har for nylig brugt metoden til at sprede skadelig kode ved at sende inficerede word-filer til sine ofre.

Sikkerhedssoftware opdager ingenting

Sikkerhedsfirmaet Sensepost har gennemgået angrebet trin for trin og har blandt andet undersøgt, hvordan sikkerhedsprodukter reagerer, når man misbruger DDE-funktionen.

Og i det amerikanske firmas forsøg, reagerer de slet ikke.

Sensepost har anmeldt problemet til Microsoft, men der er ikke umiddelbart nogen patch på vej. Da Dynamic Data Exchange er en funktion og ikke en fejl, mener Microsoft ikke, at der er noget at reparere.

Men efter rapporter om at Fancy Bear udnytter DDE, har Microsoft dog udsendt en vejledning til, hvordan man beskytter sig bedst muligt ved at justere på indstillingerne i Windows.

Der er dog tale om dybtliggende indstillinger, og man kan blive nødt til at geninstallere styresystemet, hvis man gør noget forkert.

Det letteste er derfor at forholde sig skeptisk, hvis man bliver mødt med et skærmbillede, man ikke har set før, eller bliver bedt om at køre en applikation, der ikke giver mening, når man forsøger at åbne et dokument.

Du kan finde Microsofts vejledning her.

Læs også: Ny ondsindet Word-fil på spil - kan ramme både Windows og Mac med malware




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere