Tidligere Atea-chef indrømmer: Har haft masser af offentlige top-folk med til luksus-middage på dyre restauranter

Dyre luksusmiddage i mange tusinde kroners-klassen var slet ikke usædvanlige i Atea. Topfolk fra blandt andet Skat, Udenrigsministeriet, Statens IT og Domstolsstyrelsen har deltaget i de dyre middage, lyder det fra tidligere topchef, der netop er blevet afhørt i Retten i Glostrup.

Det var slet ikke usædvanligt, at Atea havde topfolk fra offentlige instanser med ude til dyre restaurantbesøg i luksus-klassen.

Sådan lød det fra tidligere topchef i Atea, Peter Trans, der torsdag formiddag blev afhørt i Retten i Glostrup, hvor han sammen med seks andre personer er tiltalt for forskellige grader af bestikkelse i den store Atea-bestikkelsessag.

Konkret drejer afhøringen sig om en middag på den københavnske luksus-restaurant The Paul, som Peter Trans ‘elskede at spise på,’ som han siger.

Den pågældende middag kostede knap 20.000 kroner.

Mange middage i samme kaliber
Ifølge Peter Trans har han spist mange middage i samme kaliber - det vil sige i luksus-klassen på ‘restauranter af samme art’ - med mange andre offentlige kunder.

Peter Trans peger da også på, at det var ‘helt almindeligt’ at invitere forretningsforbindelser - også fra det offentlige - ud til de dyre middage.

De har blandt andre talt topfolk fra offentlige organisationer som Kriminalforsorgen, Udenrigsministeriet, Statens IT, Skat og Domstolsstyrelsen, fortæller den tidligere direktør.

Peter Trans nævner også middage med folk fra Post Danmark, DSB og Dong [nu Ørsted, red].

“Det er os, der inviterer, og det er os der er værter, så det er os, der betaler. Det er ikke problematisk, at vinen koster mere end tusinde kroner per flasken,” lød det fra Peter Trans i forbindelse med The Paul-besøget.

'Fuldstændigt almindelige'
Den tidligere direktør pegede på, at de dyre middage er ‘fuldstændigt almindelige i dansk forretningskultur.’

“Det har været brugt i årtier. Der er tusindvis af den her slags sammenkomster. Der er intet unormalt i det. Det er en måde til at få forretningen mellem to virksomheder til at fungere bedre. Det er bringe sin ægtefælle med er en tillidserklæring, og det er en måde at få samarbejdet til at glide bedre på,” sagde Peter Trans.

Ifølge ham er der ‘på ingen måde’ tale om en gave.

“Alle ved, at de er på arbejde i den her situation. Der er er både faglig og social snak,” lød det fra Peter Trans.

Også den tidligere salgschef i Atea, Per Juul Andersen, erkendte i retten, at han havde været på dyre restaurant-besøg med offentlige kunder.

"Jeg har været på restuarant med offentlige kunder, som ikke har været billige," sagde han.

Mange andre
Oplysningerne fra de to afhørte i vidneskranken viser altså, at mange andre end de hovedtiltalte tidligere topfolk fra Region Sjælland har deltaget i dyre luksusmiddage betalt og inviteret af Atea.

De er tiltalt for at have modtaget bestikkelse i forbindelse med deres forretningsforhold med Atea.

Herhjemme må offentligt ansatte ellers kun modtage småting fra deres leverandører - som eksempelvis en æske chokolade eller lignende.

Tidligere på året er en hel række indkøbsansvarlige i en række offentlige myndigheder blevet dømt for at have modtage bestikkelse i forskelligt omfang fra Atea.

De har eksempelvis modtaget computere, mobiltelefoner eller rabat på disse i forbindelse med indkøb hos Atea. En række af disse er blevet dømt. Det gælder blandt andre tidligere ansatte i Københavns Kommune, DSB og Udenrigsministeriet-

Atea har selv betegnet fremgangsmåden som ‘smørelse.’

Det kan du læse mere om her: Atea-mail afslører: Har på en måned foræret Apple-produkter for 76.000 kroner til offentligt ansatte som 'smørelse'

Dommene har vakt nogen bestyrtelse i det offentlige, hvor det åbenlyst er kommet bag på flere, at der kan fældes dom på de pågældende grundlag.

Det kan du læse mere om her: Tidligere indkøbschef i DSB om dom i bestikkelsesag: "Hvis man ryger i fængsel for at have modtaget iPads, er der mange i det offentlige, der bør være bekymrede.”

Læs også:

Den store it-bestikkelses-sag: Problemet rækker langt dybere end bare Region Sjælland.

ComputerViews: Atea-bestikkelsessagen peger mod en betændt kultur

Bestikkelsessagen: Så hård en straf risikerer de sigtede it-folkYtringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Danmarks Statistik skifter fra Oracle og SAS Institute til open source-platforme for at spare på licensbetalinger: "Vi ser et teknologi-landskab, hvor nogle af de store spillere er ved at blive overhalet af nye letvægtsprodukter"
Interview: For at nedbringe udgifterne til de årlige licensbetalinger mindsker Danmarks Statistik forbruget af kerner hos Oracle og SAS Institute for i stedet at bruge open source-platforme. "Vi har haft sindssygt gode resultater med at introducere dem. På de åbne platforme kan vi bygge en del mere selv," siger CIO Annie Stahel. Se platformene her.
Computerworld
NemID ramt af nedbrud
Det er ikke muligt at logge på med NemID i øjeblikket. Nets bekræfter, at der er driftsproblemer. (Opdateret).
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Når du skal designe, udvikle og implementere dokumenter i Dynamics 365
I dette whitepaper får du et overblik over de forskellige muligheder, der findes, når du skal designe, udvikle og implementere eksterne ERP-dokumenter i Dynamics 365 for Finance and Operations. I dokumentet kan du blandt andet se en sammenligning mellem Lasernet og en række andre løsninger. Bag whitepaperet står Tabellae, der over de seneste ni år har arbejdet med mere end 500 ERP-projekter og som har stor indsigt i Lasernet Output Management-systemet fra Formpipe Software.