Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Tidligere Atea-chef indrømmer: Har haft masser af offentlige top-folk med til luksus-middage på dyre restauranter

Dyre luksusmiddage i mange tusinde kroners-klassen var slet ikke usædvanlige i Atea. Topfolk fra blandt andet Skat, Udenrigsministeriet, Statens IT og Domstolsstyrelsen har deltaget i de dyre middage, lyder det fra tidligere topchef, der netop er blevet afhørt i Retten i Glostrup.

Det var slet ikke usædvanligt, at Atea havde topfolk fra offentlige instanser med ude til dyre restaurantbesøg i luksus-klassen.

Sådan lød det fra tidligere topchef i Atea, Peter Trans, der torsdag formiddag blev afhørt i Retten i Glostrup, hvor han sammen med seks andre personer er tiltalt for forskellige grader af bestikkelse i den store Atea-bestikkelsessag.

Konkret drejer afhøringen sig om en middag på den københavnske luksus-restaurant The Paul, som Peter Trans ‘elskede at spise på,’ som han siger.

Den pågældende middag kostede knap 20.000 kroner.

Mange middage i samme kaliber

Ifølge Peter Trans har han spist mange middage i samme kaliber - det vil sige i luksus-klassen på ‘restauranter af samme art’ - med mange andre offentlige kunder.

Peter Trans peger da også på, at det var ‘helt almindeligt’ at invitere forretningsforbindelser - også fra det offentlige - ud til de dyre middage.

De har blandt andre talt topfolk fra offentlige organisationer som Kriminalforsorgen, Udenrigsministeriet, Statens IT, Skat og Domstolsstyrelsen, fortæller den tidligere direktør.

Peter Trans nævner også middage med folk fra Post Danmark, DSB og Dong [nu Ørsted, red].

“Det er os, der inviterer, og det er os der er værter, så det er os, der betaler. Det er ikke problematisk, at vinen koster mere end tusinde kroner per flasken,” lød det fra Peter Trans i forbindelse med The Paul-besøget.

'Fuldstændigt almindelige'

Den tidligere direktør pegede på, at de dyre middage er ‘fuldstændigt almindelige i dansk forretningskultur.’

“Det har været brugt i årtier. Der er tusindvis af den her slags sammenkomster. Der er intet unormalt i det. Det er en måde til at få forretningen mellem to virksomheder til at fungere bedre. Det er bringe sin ægtefælle med er en tillidserklæring, og det er en måde at få samarbejdet til at glide bedre på,” sagde Peter Trans.

Ifølge ham er der ‘på ingen måde’ tale om en gave.

“Alle ved, at de er på arbejde i den her situation. Der er er både faglig og social snak,” lød det fra Peter Trans.

Også den tidligere salgschef i Atea, Per Juul Andersen, erkendte i retten, at han havde været på dyre restaurant-besøg med offentlige kunder.

"Jeg har været på restuarant med offentlige kunder, som ikke har været billige," sagde han.

Mange andre

Oplysningerne fra de to afhørte i vidneskranken viser altså, at mange andre end de hovedtiltalte tidligere topfolk fra Region Sjælland har deltaget i dyre luksusmiddage betalt og inviteret af Atea.

De er tiltalt for at have modtaget bestikkelse i forbindelse med deres forretningsforhold med Atea.

Herhjemme må offentligt ansatte ellers kun modtage småting fra deres leverandører - som eksempelvis en æske chokolade eller lignende.

Tidligere på året er en hel række indkøbsansvarlige i en række offentlige myndigheder blevet dømt for at have modtage bestikkelse i forskelligt omfang fra Atea.

De har eksempelvis modtaget computere, mobiltelefoner eller rabat på disse i forbindelse med indkøb hos Atea. En række af disse er blevet dømt. Det gælder blandt andre tidligere ansatte i Københavns Kommune, DSB og Udenrigsministeriet-

Atea har selv betegnet fremgangsmåden som ‘smørelse.’

Det kan du læse mere om her: Atea-mail afslører: Har på en måned foræret Apple-produkter for 76.000 kroner til offentligt ansatte som 'smørelse'

Dommene har vakt nogen bestyrtelse i det offentlige, hvor det åbenlyst er kommet bag på flere, at der kan fældes dom på de pågældende grundlag.

Det kan du læse mere om her: Tidligere indkøbschef i DSB om dom i bestikkelsesag: "Hvis man ryger i fængsel for at have modtaget iPads, er der mange i det offentlige, der bør være bekymrede.”

Læs også:

Den store it-bestikkelses-sag: Problemet rækker langt dybere end bare Region Sjælland.

ComputerViews: Atea-bestikkelsessagen peger mod en betændt kultur

Bestikkelsessagen: Så hård en straf risikerer de sigtede it-folk
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere