Glem Ukraine og Irland - her er det nye interessante outsourcing-land, hvor man både ved noget om portvin og mainframe

Klumme: Portugal er en overset perle blandt mulige outsourcinglande, som scorer virkelig højt på næsten alle parametre. Og så har landet de meget efterspurgte mainframe-folk.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.

Når de fleste tænker på nearshoring og outsourcing, så er det altid de traditionelle områder, der dukker op i folks tanker.

Indien, Kina, Vietnam, Malaysia og Philippierne, hvis vi taler Asien. I Central- og Østeuropa er det Polen, Ukraine, Rusland, Hviderusland og de baltiske lande - og derudover eventuelt Irland, Rumænien, Bulgarien, Ungarn og Tjekkiet, m.fl.

Men nu ser man nye overraskende lande gøre sig positivt bemærket, og her vil jeg især fremhæve Portugal, for trods landets beliggenhed og den lidt besværlige måde at komme dertil - især hvis man kommer fra Nordeuropa - er det et meget undervurderet land i forhold til ny teknologi, infrastruktur, kompetencer og omkostninger, inklusiv erfaring i outsourcing af internationale it-leverancer.

Overordnet fremgang
Først og fremmest er det lykkedes Portugal at komme ud af den globale økonomiske krise hurtigere, end man havde forstillet sig. Landet har også vist en meget imponerende stigning i GDP igennem de senere år, hvilket har styrket landet som helhed på mange punkter.

Sammenligner vi Portugal med de lande, som landet normalt ville skulle konkurrere med på diverse landeindikatorer, så ligger Portugal rigtigt godt til, og landet slår helt klart de traditionelle outsourcingslande i Europa.

Her ser vi bort fra alle de Asiatisk lande, da de ofte kun kan konkurrere på et parameter, nemlig direkte lav konsulent timepris (dette uagtet kvalitet, timer forbrugt og produktivitet, tabt omkostninger ved rejser og kommunikation, samt meget mere, hvilket ofte gør de direkte ”billige” timepriser, meget dyre …).

Ser man på generelle landeindikatorerne over en kam … (her for eksempel GNP-vækst, R&D and innovation investments, network readiness, ease of doing buisness og governance matters score - alle data taget fra for eksempel Eurostat, IMD, EU Innovation Scorecard og The World Bank Group, m.fl.), så er Portugal virkelig et interessant land at kigge på.

Infrastruktur
Et nøgleområde, som man naturligt bør fokusere på, når man skal tage beslutning om en mulig outsourcing, er infrastruktur, og her ligger Portugal helt i top vurderet ud fra international anerkendte indikatorer.

Det drejer sig om områder som kommunikationsteknologi, internet-båndbredde og -hastighed, adgang til de seneste teknologier, generelle investeringer i teknologi, IP-lovgivning, kvalitet af generel infrastruktur med mere.

Her ligger Portugal på højde med mange andre vest- og nord- europæiske land og foran de fleste traditionelle nearshore- og outsourcing-lande.

Men infrastruktur er ikke nok, for hvis en nearshoring og/eller outsourcing skal lykkes, skal dette ledes og leveres af mennesker og gerne højt kvalificerede mennesker.

Arbejdsmarkedet
At der er en række statslige tilskyndelser til at placere arbejdspladser i Portugal, er generelt positivt, men sådanne varer ofte ikke ved i længden.

Så man skal her mere se på andre parametre og fokuserer på områder som generelle arbejdsmarkedsregler, kvaliteten af uddannelsessystemet, adgang akademiske kandidater og ingeniører, sprogkundskaber (for eksempel engelsk TOEFL-testniveau), offentlige investeringer i landets uddannelsessystem med mere.

Portugal har forstået, at landet også her skal ligge helt i top, hvis man skal tiltrække udenlandske virksomheder og videns-arbejdspladser til landet, hvorfor man igennem en årrække har fokuseret specifikt på at sikre, at ovennævnte netop er helt i top i forhold alle sammenlignelige lande.

Økonomi og omkostninger
Når alt ovenstående er på plads, kommer finansfolkene jo ofte snigende med spørgsmål om omkostninger.

Her er der både plusser og minusser, for Portugal kan være svær at nå, hvis man ser på effektiv tid og fokuserer på for eksempel rejsetimer og produktivitet, især hvis man sammenligner med Baltikum og det nordiske nærområde såsom Polen, Rusland og Ukraine.

Men ser vi på reelle lønomkostninger, omkostninger til telekommunikation samt produktivitet pr. time (det sidste er selvfølgeligt et relativt svært tal at måle, så målingerne her er fra OECD), så ligger Portugal rigtigt godt til.

Dog er der andre traditionelle lande som Rumænien, Ungarn og Irland, som alle har områder, de er billigere på, men hvis man ser på det samlede billede, så overrasker Portugal igen meget positivt.

Samlet vurdering og muligheder
Samler man alle de ovennævnte parametre og vurderinger, samt bruger man lidt tid på at undersøge mulighederne inden for specifikke områder, så bliver man hele tiden positivt overrasket.

Tag for eksempel et område, som mange store danske firmaer slås med, nemlig mainframe-folk, som i Danmark er en uddøende race, men hvor teknologien består, så er spørgsmålet ofte: ”Hvem skal levere vedligeholdelse, videreudbygning af eksisterende systemer samt sikre fortsat drift af disse systemer, indtil de en dag kan udfases?”

Her kan man finde meget højt kvalificerede mainframe-folk i Portugal, som alle har set ”lyset” i at specialisere sig i mainframe-teknologi.

De har forstået, at dette ikke er en teknologi, som vil dø de næste 10 til 20 år, uagtet om mainframe er blevet lagt i graven igennem de sidste mange år.

Endelig er der et spændende Microsoft-community i Portugal, som er meget stærkt, og generelt er man med helt fremme på de nyeste teknologier og cloud tiltag, så man hverken behøver at tage til Asien eller andre steder for at finde højt kvalificerede outsourcing-folk, som kan tage sig af for eksempel Amazon Web Services og/eller opsætning eller konfigurering af MS Azure, for det har man i Portugal arbejdet med helt fra starten.

Til slut kan nævnes, at man ser flere og flere portugisiske firmaer vinde kontrakter i EU, for de kan tilbyde høj kvalitet til fornuftige penge, og de sætter stor ære i at leverer den krævede kvalitet til den aftalte tid.

Så en anbefaling må være, at danske firmaer bør åbne sindet lidt mere og se lidt væk fra de traditionelle outsourcingslande, for der er en række nye spillere på den globale outsourcing-scene, som er værd at udforske.

Og Portugal er klart en af de mere interessante.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling. 

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt? 

Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Tech Mahindra opsagde tryghedsaftaler for kommende IBM-ansatte syv uger efter KMD: Fra nytår forsvinder 10 måneders fratrædelsesperiode
Under syv uger efter KMD i foråret opsagde to tryghedsaftaler for selskabets ansatte, lavede Tech Mahindra en lignende manøvre. Tryghedsaftalerne omfatter en del af de medarbejdere, der fra starten af oktober overgår til IBM, hvor de kan risikere at blive fyret efter årsskiftet.
Computerworld
Studieguide: Følg disse råd og få mest smartphone for pengene - disse fire smartphones er de bedste køb lige nu
En ny, velfungerende smartphone behøver ikke at koste alverden. Sådan får du masser af mobil til få penge.
CIO
Forleden reparerede en mekaniker min bil: Det kostede 4.200 kroner, som min hjerne snød mig til at betale med et smil
De rationelle it-beslutninger du træffer er måske en illusion. Det lærte jeg da min bil gik i stykker og min hjerne snød mig til at tro, at alt var fint. Til gengæld fandt jeg tre fælder dine it-beslutninger kan falde i.
Job & Karriere
Amazon kan komme til at lide samme skæbne som Uber i Danmark - fagbevægelse ruster sig til kamp
Den danske fagbevægelse står klar til at give Amazon en varm velkomst på det danske marked. Spørgsmålet er derfor om et stærkt samarbejde mellem på den side detailbranchen og internethandlen og på den anden side fagbevægelsen vil kunne skabe et bolværk mod Amazons indtog, eller om Amazon har lært af Uber og Ryanairs fejl?
White paper
Gør som millioner af andre brugere i hele verden - bind hele dit forretningssystem sammen med Microsoft Dynamics 365 Business Central
Alle kender efterhånden til ”digital transformation”, og uanset hvor langt din virksomhed er i processen, så kan I med det rette forretningssystem, tage de nødvendige skridt og løfte det hele op i skyen. Herigennem opnår I højere effektivitet gennem automatisering og enklere arbejdsgange for jeres medarbejdere. Det er nemt og hurtigt at komme i gang, og løsningen kan tilpasses i takt med at jeres forretningsbehov ændrer sig. Bliv klogere på Microsoft Dynamics 365 Business Central her.