Glem Ukraine og Irland - her er det nye interessante outsourcing-land, hvor man både ved noget om portvin og mainframe

Klumme: Portugal er en overset perle blandt mulige outsourcinglande, som scorer virkelig højt på næsten alle parametre. Og så har landet de meget efterspurgte mainframe-folk.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.

Når de fleste tænker på nearshoring og outsourcing, så er det altid de traditionelle områder, der dukker op i folks tanker.

Indien, Kina, Vietnam, Malaysia og Philippierne, hvis vi taler Asien. I Central- og Østeuropa er det Polen, Ukraine, Rusland, Hviderusland og de baltiske lande - og derudover eventuelt Irland, Rumænien, Bulgarien, Ungarn og Tjekkiet, m.fl.

Men nu ser man nye overraskende lande gøre sig positivt bemærket, og her vil jeg især fremhæve Portugal, for trods landets beliggenhed og den lidt besværlige måde at komme dertil - især hvis man kommer fra Nordeuropa - er det et meget undervurderet land i forhold til ny teknologi, infrastruktur, kompetencer og omkostninger, inklusiv erfaring i outsourcing af internationale it-leverancer.

Overordnet fremgang
Først og fremmest er det lykkedes Portugal at komme ud af den globale økonomiske krise hurtigere, end man havde forstillet sig. Landet har også vist en meget imponerende stigning i GDP igennem de senere år, hvilket har styrket landet som helhed på mange punkter.

Sammenligner vi Portugal med de lande, som landet normalt ville skulle konkurrere med på diverse landeindikatorer, så ligger Portugal rigtigt godt til, og landet slår helt klart de traditionelle outsourcingslande i Europa.

Her ser vi bort fra alle de Asiatisk lande, da de ofte kun kan konkurrere på et parameter, nemlig direkte lav konsulent timepris (dette uagtet kvalitet, timer forbrugt og produktivitet, tabt omkostninger ved rejser og kommunikation, samt meget mere, hvilket ofte gør de direkte ”billige” timepriser, meget dyre …).

Ser man på generelle landeindikatorerne over en kam … (her for eksempel GNP-vækst, R&D and innovation investments, network readiness, ease of doing buisness og governance matters score - alle data taget fra for eksempel Eurostat, IMD, EU Innovation Scorecard og The World Bank Group, m.fl.), så er Portugal virkelig et interessant land at kigge på.

Infrastruktur
Et nøgleområde, som man naturligt bør fokusere på, når man skal tage beslutning om en mulig outsourcing, er infrastruktur, og her ligger Portugal helt i top vurderet ud fra international anerkendte indikatorer.

Det drejer sig om områder som kommunikationsteknologi, internet-båndbredde og -hastighed, adgang til de seneste teknologier, generelle investeringer i teknologi, IP-lovgivning, kvalitet af generel infrastruktur med mere.

Her ligger Portugal på højde med mange andre vest- og nord- europæiske land og foran de fleste traditionelle nearshore- og outsourcing-lande.

Men infrastruktur er ikke nok, for hvis en nearshoring og/eller outsourcing skal lykkes, skal dette ledes og leveres af mennesker og gerne højt kvalificerede mennesker.

Arbejdsmarkedet
At der er en række statslige tilskyndelser til at placere arbejdspladser i Portugal, er generelt positivt, men sådanne varer ofte ikke ved i længden.

Så man skal her mere se på andre parametre og fokuserer på områder som generelle arbejdsmarkedsregler, kvaliteten af uddannelsessystemet, adgang akademiske kandidater og ingeniører, sprogkundskaber (for eksempel engelsk TOEFL-testniveau), offentlige investeringer i landets uddannelsessystem med mere.

Portugal har forstået, at landet også her skal ligge helt i top, hvis man skal tiltrække udenlandske virksomheder og videns-arbejdspladser til landet, hvorfor man igennem en årrække har fokuseret specifikt på at sikre, at ovennævnte netop er helt i top i forhold alle sammenlignelige lande.

Økonomi og omkostninger
Når alt ovenstående er på plads, kommer finansfolkene jo ofte snigende med spørgsmål om omkostninger.

Her er der både plusser og minusser, for Portugal kan være svær at nå, hvis man ser på effektiv tid og fokuserer på for eksempel rejsetimer og produktivitet, især hvis man sammenligner med Baltikum og det nordiske nærområde såsom Polen, Rusland og Ukraine.

Men ser vi på reelle lønomkostninger, omkostninger til telekommunikation samt produktivitet pr. time (det sidste er selvfølgeligt et relativt svært tal at måle, så målingerne her er fra OECD), så ligger Portugal rigtigt godt til.

Dog er der andre traditionelle lande som Rumænien, Ungarn og Irland, som alle har områder, de er billigere på, men hvis man ser på det samlede billede, så overrasker Portugal igen meget positivt.

Samlet vurdering og muligheder
Samler man alle de ovennævnte parametre og vurderinger, samt bruger man lidt tid på at undersøge mulighederne inden for specifikke områder, så bliver man hele tiden positivt overrasket.

Tag for eksempel et område, som mange store danske firmaer slås med, nemlig mainframe-folk, som i Danmark er en uddøende race, men hvor teknologien består, så er spørgsmålet ofte: ”Hvem skal levere vedligeholdelse, videreudbygning af eksisterende systemer samt sikre fortsat drift af disse systemer, indtil de en dag kan udfases?”

Her kan man finde meget højt kvalificerede mainframe-folk i Portugal, som alle har set ”lyset” i at specialisere sig i mainframe-teknologi.

De har forstået, at dette ikke er en teknologi, som vil dø de næste 10 til 20 år, uagtet om mainframe er blevet lagt i graven igennem de sidste mange år.

Endelig er der et spændende Microsoft-community i Portugal, som er meget stærkt, og generelt er man med helt fremme på de nyeste teknologier og cloud tiltag, så man hverken behøver at tage til Asien eller andre steder for at finde højt kvalificerede outsourcing-folk, som kan tage sig af for eksempel Amazon Web Services og/eller opsætning eller konfigurering af MS Azure, for det har man i Portugal arbejdet med helt fra starten.

Til slut kan nævnes, at man ser flere og flere portugisiske firmaer vinde kontrakter i EU, for de kan tilbyde høj kvalitet til fornuftige penge, og de sætter stor ære i at leverer den krævede kvalitet til den aftalte tid.

Så en anbefaling må være, at danske firmaer bør åbne sindet lidt mere og se lidt væk fra de traditionelle outsourcingslande, for der er en række nye spillere på den globale outsourcing-scene, som er værd at udforske.

Og Portugal er klart en af de mere interessante.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling. 

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt? 

Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Falck's nye CIO får it-afdelingen til at bidrage til forretningen med smart metode: "Der er ikke noget revolutionerende i det. Det virker bare super godt"
I mange virksomheder kæmper it med at bidrage til forretningen. Men hos Falck bruger it-afdelingen en snedig metode, der spiller it-afdelingen stærk fra begyndelsen. Virksomhedens nye CIO giver dig her en introduktion til BIO-metoden.
Computerworld
Yousee varsler prisstigninger på op til 36 procent - skal være med til at finansiere fiber-udrulning
Yousee varsler prisstigninger på både tv-pakker og bredbånd. Pengene skal blandt andet være med til finansiere fiber-investeringer.
CIO
Tag med på Computerworlds store lederkonference og mød de danske top-CIO'er, som bygger de nye it-afdelinger
Anvendelsen af digital teknologi og organiseringen af it-afdelinger er under radikal transformation. På konferencen Digitaliseringsledelse 2.0 kan du møde de CIO'er fra Bankdata, Adform og Rockwoll, som står i spidsen for teknologi-adoptionen.
Job & Karriere
Manden bag Stack Overflow til softwareudviklere og folk i it-branchen: Disse ting skal du lære, hvis du vil undgå at blive tromlet totalt
Interview: Manden bag Stack Overflow og Trello har en opsang til folk i it-branchen. Her er de kompetencer, som du bare skal tilegne dig nu.
White paper
Sådan vælger du det bedste intranet
At vælge den bedste, eller skal vi kalde det, den rette intranetplatform til din virksomhed eller organisation, er ikke nødvendigvis nogen let opgave. Sammenlignet med andre stykker software eller værktøjer til udførelse af specifikke behov, ja så er et intranet typisk en platform, der skal implementeres på tværs af hele virksomheden. Det med det faktum, at det også vil berøre mere eller mindre samtlige ansatte og funktionsområder, hvorfor man alt andet lige skal gøre sig ekstra umage – både mht. valg af hvilken platform, men også mht. udarbejdelse af business case, implementering, udrulning samt adoption og uddannelse. Dette er en 40 siders udførlig guide til dig som skal i gang med at vælge intranetplatform til din virksomhed, og mangler inspiration til, hvordan hele processen bør køre fra start til slut.