Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Gigant-tilbud på hollandsk chip-firma hæves pludselig med 15,9 procent: Bliver mægtige NXP nu omsider solgt i en af de største handler nogensinde?

Der er udbrudt regulær opkøbskrig blandt de allerstørste chip-selskaber: Amerikanske Qualcomm - der kæmper for at holde aggressive Broadcom fra døren - hæver pludselig sit bud på konkurrenten NXP Semiconductors med 15,9 procent.

Det amerikanske chip-selskab Qualcomm er ombrust for tiden.

Samtidig med at den store konkurrent Broadcom kæmper for at overtage Qualcomm, fyrer Qualcomm godt op under sit eget kæmpe-opkøb.

Qualcomm har længe forsøgt at købe den hollandske konkurrent NXP, som blandt andet produicerer der hidtil har sagt nej.

Nu skruer Qualcomm imidlertid heftigt op for sit tilbud, der pludselig hæves med 15,9 procent.

Det værdifastsætter NXP til 44 milliarder dollar - 264 milliarder kroner.

Forøgelsen af tilbuddet sker efter, at Qualcomm i weekenden har holdt en række møder med flere af de store NXP-aktionærer. Her har Qualcomm har fisket efter meldinger om et prisniveau, der kan få aktionærerne til at sælge.

Qualcomm har brug for at sikre sig 70 procent af aktierne i børsnoterede NXP for at kunne afnotere selskabet.

Lunken skepsis

Ifølge CNBC var Qualcomms udgangspunkt en pris i ‘begyndelsen af 120’erne’ - altså omkring 720 kroner per aktie.

Angiveligt blev dette udgangspunkt mødt med en vis lunken skepsis.

Ifølge Wall Street Journal byder Qualcomm nu 127,5 dollar per aktie.

Qualcomms første tilbud for mere end et år siden lød på 110 dollar per aktie. Dengang afviste mange aktionærer imidlertid tilbuddet med beskeden om, at selskabet er meget mere værd.

Kapitalfonden Elliot Management, der ejer en stor af NXP, har tidligere bedyret, at en NXP-aktie bør koste i omegnen af 135 dollar.

Qualcomm har stærkt brug for NXP, der blandt andet skal bruges til at verfe bejleren Broadcom væk.

Taiwanske Broadcom har i den seneste tid forsøgt at købe Qualcomm i det, der tegner til at blive et af de største opkøb nogensinde i verdenshistorien.

Broadcom har hævet sit tilbud, og flere af Qualcomms aktionærer er efterhånden ved at være møre og klar til at sælge.

Qualcomm-ledelsens bedste middel til at kunne beholde Qualcomm som selvstændigt selskab er netop at købe op i kæmpe-kaliber.

Det vil både gøre Qualcomm så dyr, at Broadcom ikke kan være med, ligesom det vil signalere til aktionærerne, at selskabet har en lys og ekspansiv fremtid for sig som et af de førende selskaber i dets marked.

Store summer

Det er store summer, vi taler om.

Går købet af NXP igennem til de 44 milliarder dollar plus gæld, vil det blive den næststørste handel nogensinde i tech-branchens historie.

Større har hidtil kun været Dells køb af EMC, som du kan læse mere om her: Verdens største it-firma på plads: EMC er nu smedet sammen med Dell i gigantfusion

Og lykkes Broadcom med at købe Qualcomm, vil det blive den allerstørste handel nogensinde.

NXP købte forrige år Freescale Semiconductor for 80 milliarder kroner og blev med dette køb pludselig en tung spiller i det stærkt frembrusende marked for chip til bil-industrien.

Selskabet har således aftaler med næsten alle de førende infotainment-system-producenter.

Det er da også dette marked, som Qualcomm har kig på.

NXP ejer og driver desuden syv fabrikker - de såkaldte 'fabs' - i fem lande, hvor silicium-plader omdannes til chip. Ligeledes følger syv industri-faciliteter, hvor NXP tester og pakker chip.

Læs også:

Qualcomm siger nej til et af verdenshistoriens største opkøbs-tilbud: 825 milliarder kroner er alt for lidt




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere