Artikel top billede

Datatilsynet med opfordring til virksomheder: Indgå en dataaftale med Facebook

EU-domstolen afsagde 5. juni en dom om for virksomhedssider på Facebook. Det får nu Datatilsynet til at opfordre danske virksomheder til at indgå en aftale med Facebook om fælles dataansvar.

Det er dit ansvar sammen med Facebook at overholde persondataforordningen på din virksomheds Facebookside, og derfor bør du indgå en aftale med Facebook om fælles dataansvar.

Sådan lyder opfordringen fra Datatilsynet, der efter en afgørelse fra EU-domstolen har set nærmere på, hvad den kommer til at betyde for danske virksomheder.

“Du skal sørge for at indgå en aftale med Facebook om fælles dataansvar, og i denne aftale skal det reguleres, hvem der har ansvar for hvad, og dem I behandler oplysninger om, skal have adgang til at se det væsentligste indhold af ansvarsfordelingen mellem Facebook og dig,” skriver Datatilsynet i sin fortolkning af dommen fra EU, der blev afgjort 5. juni.

Læs også: Datatilsynet advarer om falske GDPR-tilsyn: Mystiske folk i tøj fra sikkerhedsfirma dukkede op hos dansk ørelæge

Ret til indsigt

Deruover understeger Datatilsynet, at dine kunder på Facebook også har ret til indsigt på samme måde som andre steder.

Det betyder, at hvis en kunder kommer med en indsigtserklæring, så skal du kunne udlevere, hvilke oplysninger du har på dem, og være klar til at slette dem, hvis kunden ønsker det.

Læs også: Fem GDPR-myter, som du omgående bør få aflivet i din organisation

I sin fortolkning af EU-dommen erkender Datatilsynet også, at det er nødvendigt at Facebook er villig til at indgå en aftale for at man som virksomhed kan aftale et fælles dataansvar.

Men uanset hvad Facebook beslutter, så kan din virksomhed ikke løbe fra ansvaret, hvis Facebook ikke vil samarbejde.

“Datatilsynet i Irland vil følge op på, at Facebook gør. I det omfang reglerne ikke efterleves, risikerer begge parter imidlertid at blive pålagt sanktioner,” skriver Datatilsynet.

Du kan læse hele fortolkningen fra Datatilsynet her
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere