Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Atea lægger sig fladt ned: SKI og Moderniseringsstyrelsens anbefalinger om udelukkelse er ‘helt forståelige’

SKI og Moderniseringsstyrelsens anbefalinger til alle myndigheder om indtil videre at holde sig fra Atea er ‘helt forståelig,' lyder det fra Atea.

Helt forståeligt.

Sådan betegner Atea-koncernen den kontante reaktion fra SKI og Moderniseringsstyrelsen på onsdagens dom i danmarkshistoriens største bestikkelsessag, hvor Atea blev idømt en bøde på 10 millioner kroner.

Det har fået både SKI og Moderniseringsstyrelsen til at anbefale, at alle offentlige kunder indtil videre undlader at lægge ordrer hos Atea.

“Atea har været i tæt kontakt med Moderniseringsstyrelsen og SKI, siden efterforskningen [af den store bestikkelsessag, red] tog sin begyndelse i 2015, og selskabet har leveret al dokumentation på oprydningsprocessen,” lyder det fra Atea i en fondsbørsmeddelelse.

“Efter vores mening er anbefalingerne fra SKI og Moderniseringsstyrelsen et forståeligt og midlertidigt træk, der sigter mod at sikre overholdelse af EU Public Contracts Directive” skriver selskabet.

Atea erklærede sig umiddelbart efter dommen på en bøde på 10 millioner kroner sig 'skuffet,' men valgt at betale bøden alligevel.

Det kan du læse mere om her: Atea accepterer dom i bestikkelsessag: Betaler bøde på 10 millioner kroner

Oprydningsproces

Ifølge selskabet har det siden sagen tog sin begyndelse været i gang med en oprydnings-proces, der har sigtet mod at undgå, at lignende sager vil kunne opstå igen.

Sådan en proces kaldes for en ‘self-cleaning,’ og den er helt vital for Atea, som risikerer at blive udelukket fra udbud og al salg til offentlige myndigheder.

Det kan blive en alvorlig sag. Det fremgår nemlig desuden af EU's udbudsdirektiv, at virksomheder, der er blevet endeligt dømt for blandt andet bestikkelse, ikke kan deltage i udbud ved alle statslige, regionale og kommunale udbud til mere end halvanden millioner kroner.

En måde at undgå dette på er ved som dømt selskab at kunne fremlægge tilstrækkelig dokumentation for, at man har indført tilstrækkeligt med processer, der kan modvirke lignende sager.

“Målet med oprydnings-processen er at overbevise alle parter om, at der ikke er noget grundlag for at udelukke Atea Danmark fra salg til det offentlige,” lyder det fra Atea.

Ifølge selskabet har SKI og Moderniseringsstyrelsen udbedt sig beviser på Ateas ‘self-cleaning’-proces - inklusive en dokumentation for, at selskabet har samarbejdet om efterforskningen og andre ting.

Atea nævner i fondsbørsmeddelelsen, at selskabet har opnået ISO 37001-cerfiticering, har etableret ‘omfattende compliance-systemer inklusive omfattende kontrol-procedurer’ samt udnævnet en compliance-direktør.

På europæisk niveau har it-giganten Siemens tidligere været indblandet i en lignende sag.

Siemens gennemførte dengang en omfattende self-cleaning-proces og var eksempelvis med i opløbet til at vinde kontrakten om sundhedsplatformen til en milliard kroner.

Læs også:

Staten vil stoppe al indkøb hos Atea efter dom i bestikkelses-sag: Sætter undersøgelse i gang

Midlertidigt stop for samhandel med det offentlige kommer til at koste Atea 250 millioner kroner om måneden i tabt omsætning

Computerworld mener: Atea-dommen har konsekvenser for os alle: Har du fået ryddet op?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hvordan understøtter du den samlede værdikæde og skaber den optimale kundeoplevelse i engros eller retail?

Vi stiller skarpt på mulighederne for at optimere alle led på tværs af din værdikæde og tilhørende salgskanaler samtidigt med, at du styrker både indtjeningen og kundeoplevelsen. Du får inspiration til, hvordan du kan arbejde med at binde salgskanaler sammen og sikre, at der er styr på den bagvedliggende logistik, produkt- og stamdata, prissætning services osv.

29. november 2023 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere