Højere, hurtigere, stærkere: Fem teknologitrends, som jeg tror kommer til at præge 2019

Klumme: Vi har det med at overvurdere teknologiske landvindinger på kort sigt og undervurdere dem på lang sigt. Jeg lægger dog alligevel hovedet på blokken og giver her mine bedste bud på, hvad 2019 kommer til at byde på.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.

Endnu en gang har jorden taget en tur rundt om solen, og 2019 står pludselig for døren.

Der er ingen tvivl om, at det forgangne år har været fyldt med ny og spændende teknologi, hvor kunstig intelligens, machine learning og cloud har vundet endnu mere indpas.

Det er i den grad spændende tider for teknologinørder som mig selv, og det store spørgsmål er, hvilke teknologier og tendenser vi kommer til at se i 2019?

Vi mennesker har det med at overvurdere teknologiske landvindinger på kort sigt og undervurdere dem på lang sigt.

Jeg vil dog alligevel prøve at lægge hovedet på blokken og give mine bedste bud på, hvad 2019 kommer til at byde på.

1. Kunstig intelligens og machine learning vil kunne ses på bundlinjen
Kunstig intelligens og machine learning er stadig teknologier i deres vorden.

Hos Dell EMC forudser vi, at disse teknologier vil blive langt bedre og dermed også mere udbredte i 2019.

Udviklingen vil blandt andet føre til større effektivitet og optimering af apps og enheder, som vi benytter hver dag.

For eksempel vil hardware kunne forudse strømforbruget baseret på forbrugsmønstre.

Det vil give en bedre økonomi, da man kan forudsige, hvornår det er billigst at købe strøm.

Vi vil også se, at kunstig intelligens og machine learning vil blive brugt i store enterprise-systemer for at øge både automatisering og vidensniveauet, så det bliver mere overskueligt for mennesker at få indsigter eller træffe strategiske beslutninger baseret på data – mens vi bevæger os fra peta- over exa- og til zeta-skalaen, når vi opgør datamængderne.

I sidste ende vil det føre til en bedre forretning og bundlinje for virksomhederne samt langt bedre oplevelser for slutbrugerne.

2. 5G sætter skub i software-definerede datacentre
De seneste par år har vi hørt meget om 5G, og hvordan teknologien kan give os ekstremt hurtige hastigheder på det mobile internet.

Men det har indtil nu mest handlet om planerne.

Nu begynder vi imidlertid at se fremdrift for 5G.

Hvis man som virksomhed planlægger at bruge 5G, vil man få behov for et software-defineret datacenter, der skal sikre, at data kan flyttes ved høj hastighed og i et stort omfang, samtidig med at de bliver håndteret, analyseret, opbevaret og beskyttet korrekt.

5G-teknologien vil også give hele IoT-området et løft, fordi teknologien giver hurtig svartid og meget båndbredde til data.

Det er ikke bare godt for forbrugere, der skal streame, men det kan også bringe kunstig intelligens og machine Learning helt ud til kanten af netværket.

3. Datacentret vil spille en større rolle end nogensinde før
Med den enorme mængde data, der bliver genereret på kanten af netværket, er der brug for kraftig regnekraft i realtid til at understøtte belastningen fra kunstig intelligens og machine learning.

Her vil datacentrene spille en central rolle.

Der vil opstå forskellige cloud-modeller, som vil udvikle og placere cloud computing centralt i alle dele af dataarkitekturen.

Muligheden for at komme tættere på kanten af netværket vil stille krav om at kunne foretage analyse og databehandling tæt på kilden – uden for det traditionelle datacenter.

Jeg tror på, at kombinationen af en public, private og hybrid-cloud bliver “the new normal.”

4.: Data er viden, og viden er guld
Big data har været et buzzword i mange år, og de voksende datamængder vil fortsætte i mange år endnu, hvor virksomhederne sidder på bjerge af data.

Vores fremskrivninger i Dell EMC forudser, at datamængderne på 12 måneder er vokset til 44 billioner gigabyte.

Det er uhyre meget data – men hvad kan man bruge det til?

Det korte svar er, at det blandt andet kan drive den digitale transformation i danske virksomheder.

Data vil give virksomhederne indsigter, der kan omdannes til innovation, gøre forretningen mere effektiv og øge brugeroplevelsen – og dermed sikre bedre resultater.

5. Blockchain skaber en kædereaktion
De fleste har nok på nuværende tidspunkt forstået, at blockchain ikke kun handler om kryptovaluta.

Teknologien er allerede implementeret i forskellige brancher i Danmark, men den er endnu ikke blevet hvermandseje.

Mange virksomheder overvejer netop nu, om de skal implementere teknologien – for eksempel i deres forsyningskæder.

Jeg tror på, at teknologien og tiden er moden til, at langt flere danske virksomheder vil begynde at anvende teknologien i 2019 og finde ind til de projekter, hvor det giver bedst mening at implementere blockchain.

Uanset hvad der sker, er én ting sikkert: 2019 bliver et spændende år, hvor vi træder ind i en æra, hvor data spiller en større og større rolle - ikke mindst for teknologinørden, der skal forholde sig til mange nye teknologier og de 44.000.000.000.000 gigabyte data, der følger med.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.


mest debatterede artikler

Premium
Her er Microsofts planer med Windows for 2021: Pønser på fire nye versioner
Windows 10 vil udkomme i et væld af nye afskygninger i det kommende år. Få overblikket her.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Optimér produktiviteten og lad din printer følge med ud i skyen
De fleste virksomheder investerer betydelige beløb i den digitale transformationsproces, men skriver alligevel dokumenter ud som aldrig før, og medarbejdere opfatter decideret print som en forudsætning for at kunne arbejde effektivt. Alligevel er virksomhedens printstruktur ofte et systemmæssigt stedbarn, der er sammenstykket af mange forskellige enheder og platforme – hvilket skaber forvirring og betydeligt tidsspilde. Print passer heller helt ind i hverken den eksisterende digitale infrastruktur eller i den cloudbaserede infrastruktur, virksomheden sigter mod. Det udfordrer både sikkerhed, produktivitet og digital strategi som hele. I denne hvidbog kan du læse om udfordringerne og om, hvordan du håndterer dem mest effektivt som et led i den digitale transformationsproces.