Topnyhed:David Heinemeier Hansson vinder IT-Prisen 2023

Artikel top billede

(Foto: Pexels.com)

Har du fået en overvågningsjulegave?

Klumme: Det er meget vigtigt, at alle er klar over, at al teknologi har både en positiv og en negativ anvendelse og at vi forstår det potentiale - både positivt og negativt - som enhver teknologi rummer. Velkommen til overvågningssamfundet.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.

Julen er netop overstået, og mange har sikkert fået en elektronikgave, som for eksempel et smartwatch, en smartphone eller en smartspeaker.

Og umiddelbart ser disse devices jo harmløse ud.

Men forholder det sig i virkeligheden sådan? Og hvad er den egentlige motivation bag udbredelsen af disse?

Måske skulle vi lige begynde med at fastslå, at:

1) Alt – gentager alt – kan hackes.

2) Listen over devices, der kan hackes, bliver længere og længere.

Disse enheder er med til at definere dig online i dag

Uanset hvilken device, der bruges til at generere data, så kan man i dag via forskellige datakilder meget præcist profilere det enkelte individ.

Så hvad er det præcist, der overvåger dig?

Listen er allerede meget lang, og den bliver kun længere i fremtiden.

Jeg har her prøvet at definere de enheder, der er med til at definere dig online allerede i dag:

Din telefon

Næsten alle har i dag en såkaldt smartphone og denne ved en masse om dig: Hvor du færdes og hvornår, hvilke hjemmesider du besøger, hvilke bruger-ID’er og passwords, du benytter, hvem du e-mailer og SMS’er osv.

Mange benytter også smartphonen som vækkeur, og så har du allerede placeret en device tæt på dig, som kan hackes og overvåges.

Smart-højttalere

Smart-højttalere bliver mere og mere udbredte, og der er allerede mange eksempler på, at de såkaldte stemmestyrede assistenter kan hackes og dermed overvåge dig døgnets 24 timer.

Der er også mange eksempler på, at personlige data er blevet kompromitteret.

Dit ur

Smartwatches og fitness-ure er allerede moden teknologi og gode eksempler på teknologi, der rykker tættere og tættere på dine allermest personlige data, herunder dine søvnvaner, din hjerterytme, din puls osv.

Det er alt sammen data, der både kan bruges fornuftigt af dig selv og sundshedsmyndighederne, men også misbruges af eksempelvis dit forsikringsselskab.

Din fladskærm

Inklusive de streamingtjenester, som du anvender.

Mange er måske ikke klar over det, men dit fjernsyn ved utroligt meget om dig og er i mange tilfælde forgængeren for smart-højttaleren.

Og hvis du nogensinde har undret dig over, at dine streamingtjenester ved så meget om hvilken musik og hvilke film, du foretrækker, ja, så er det ingen tilfældighed.

Din bil

Stemmestyring af bilens funtioner og WiFi-opkobling er helt almindelig i biler i dag. Og netop bilen er et godt eksempel på, at overvågningsmulighederne er med dig overalt.

Kameraet og mikrofonen

Kameraer og mikrofoner er i dag standard i din laptop, tablet, skærm, pc, dine webcams til din overvågning af din bolig etc. Og disse bliver hacket i stor stil.

Således har der i lang tid været hjemmesider, der broadcaster globalt fra ubeskyttede eller dårligt beskyttede kameraer.

Din tyverialarm

Mange nye alarmer kan tage billeder og optage lyd. Her er en helt oplagt mulighed for at komme helt tæt på dine vaner.

En tyverialarm, der kan optage video og lyd, er god i efterforskningssammenhæng, men rigtig dårlig, hvis den bliver hacket.

Smart opvarmning og smart lys

Mange radiatorer og termostater er i dag WiFi-enablede og i øvrigt dårligt beskyttede.

Dit smarte varmeanlæg kan sagtens give en indikation om, hvornår der er nogen hjemme , og hvornår der ikke er. På samme måde forholder det sig med smart lys.

Medicinske devices

Flere og flere medicinske devices som eksempelvis pumper til insulin, pacemakere etc. bliver koblet op på nettet og kan derfor hackes.

Dit køkken

Det er helt almindeligt, at ovne, køleskabe, opvaskemaskiner i dag er opkoblet på nettet. Og dette er bare endnu en mulighed for at profilere dig og overvåge dine vaner.

Dit bryggers

Prøv at gå en tur ud i dit bryggers og check om din vaskemaskine, dit fyr etc. er koblet op på nettet.

Næsten umuligt at leve 'off grid'

Helt generelt, så er mængden af devices, der er med til at profilere dig online utrolig stor, og i vore dage er det næsten umuligt at leve ”off-grid” og have en helt rudimentær tilværelse.

Og din online-profil er fremtidens valuta.

Hvis dit liv og dine vaner er kendt, så er det meget nemmere at sælge produkter og services, der passer til netop dig. Og alle devices der er såkaldt ”smarte” og kan kobles op på internettet, kan hackes og overvåges. Uden undtagelse.

Hvis man benytter den amerikanske opfinder og futurolog Ray Kurzweils singularitetsskala, som basalt set er en fremskrivning af tid og dermed et gæt på teknologiske fremskridt, så varer det ikke længe, før vi får et implanteret device ved fødslen.

Hvis man i dag tæller antallet af benyttede credentials for det enkelte individ, eksempelvis kørekort, pas, kreditkort, hævekort, rabat- og medlemskort, rejsekort, adgang til det offentlige, email, websider, låse etc., så er det faktisk helt utroligt, så mange adgange man har.

Nem ID har gjort det lidt nemmere, men forestil dig at have dine credentials ”embedded” i kroppen ved fødslen.

Basalt set, så skal du bare have en chip i kroppen ved fødslen. Denne skal have en IP-adresse, og så kan alle dine credentials ellers uploades til denne i takt med, at du erhverver dem.

Har mange fordele, men...

En chip i kroppen har mange fordele, og generelt ville dit liv være meget nemmere med denne.

Men ethvert tilvalg kommer også med et indbygget fravalg.

Forestil dig for eksempel, at du er udsat for det ultimative identitetstyveri, og at alle dine credentials bliver hacket. Alle – gentager ALLE – dine personlige data vil blive blotlagt. Og husk, at alt – gentager igen, alt - kan hackes.

Dertil kommer, at alle individer med en chip i kroppen kan overvåges 24/7.

Det bliver således ikke længere muligt at foretage sig noget, uden at det kan spores og overvåges.

Potentialet er enormt, og det er bagsiden af medaljen også. Lige pludselig har vi det ultimative overvågningssamfund, og så er George Orwells roman ”1984” ikke længere fiktion.

Det varer ikke så længe, før majoriteten af mennesker er hybride, og man regner med det rene biologiske menneske kommer til at være en absolut minoritet i 2099.

Så hvad er konklusionen?

Alle nuværende og fremtidige devices bevæger sig tættere og tættere på os som mennesker.

Det begyndte med smartphonen, det forsætter med et smartwatch og inden længe, så sidder der en chip i langt de fleste af os.

Vi køber i virkeligheden devices, der gør vores tilværelse lettere, men vi køber også devices, der muliggør personlig tracking, og som bevæger sig helt ind i soveværelset og ind i vores krop.

De vigtige spørgsmål

Man bør derfor spørge sig selv om følgende:

• Kan alle disse smartdevices overhovedet produceres så billigt, eller har nogen interesse i at gøre dem så billige som muligt og derved tilskynde deres udbredelse?

• Hvad er den egentlige motivation bag udbredelsen af disse?

• Hvem lytter med?

• Hvad bruges dine personlige data til?

Man kan argumentere for, at det er ligegyldigt, om det er den ene eller den anden stat eller den ene eller anden virksomhed, der lytter med og bruger dine data.

Hvis ikke du har noget at skjule, så er det vel uden betydning.

Men prisen er, at din ”privacy” ikke længere findes.

Da jeg skrev dette indlæg, så var motivationen ikke at gøre læserne hverken teknologi-forskrækkede eller paranoide.

Når det så er sagt, så er det for mig meget vigtigt, at alle er klar over, at selv om vi som mennesker er gode til at opfinde teknologi, så har al teknologi både en positiv og en negativ anvendelse.

Du skal således være klar over det potentiale - både positivt og negativt - som enhver teknologi rummer.

Velkommen til overvågningssamfundet. 

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.