Artikel top billede

Telesektorens DCIS skal placeres hos os - og det vil gavne både telesektoren, universitetsverdenen og samfundet

Klumme: De 11 teleselskaber har valgt Dkcert som medspiller i deres kommende DCIS. Det samarbejde vil være til gavn for både telesektoren, universitetsverdenen og samfundet.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.

15. maj 2018 blev National strategi for cyber- og informationssikkerhed en realitet, og derved kom der en samlet plan for Danmarks cyberforsvar. Den skal sørge for, at vores kongerige kan forblive trygt på trods af eksterne trusler mod den digitale infrastruktur.

Strategien indeholder blandt andet krav om sektorstrategier for samfundskritisk infrastruktur inden for sundhed, finans, tele, søfart, transport og energi.

Hver især skal disse områder opbygge Decentrale Cyber- og Informationssikkerhedsenheder (DCIS’er), der skal sikre informationsudveksling mellem sektorerne og Center for Cybersikkerhed samt forestå vedligeholdelsen af risiko- og sårbarhedsvurderinger.

Opgaven gribes an på forskellig vis, men i telesektoren har de 11 udpegede selskaber besluttet, at Dkcert skal bistå i udviklingen og driften af en Tele-DCIS.

Den gode danske forening

Teleselskaberne har, efter det gode danske princip, valgt at oprette en forening, hvor den stiftende generalforsamling blev afholdt 15. marts.

Her besluttede medlemmerne, at den kommende DCIS skal placeres hos Dkcert på DTU Campus i Lyngby.

Den beslutning blev vi selvfølgelig meget glade for og stolte over, samtidig med, at dette faglige samarbejde kan blive til gavn for både telesektoren, samfundet og universitetsverdenen, som jo er vores hjemmebane.

DCIS-enheden bliver en decentral organisation under Dkcert, og ideen er at bruge det faglige miljø, der eksisterer hos os, til at udvikle og sparre med de nye folk, som skal drive telesektorens enhed.

Vi har rigtig mange års erfaring med informationssikkerhed på forskningsnettet og ikke mindst et meget solidt netværk af sikkerhedsorganisationer i hele verden, som kan bibringe værdi.

Ligeledes er begrundelsen fra telebranchens valg, at Dkcert er neutral i forhold til politiske - og konkurrencemæssige interesser, hvor specielt det sidste kendetegner denne branche.

Arbejdet med at bygge sikkerhedsenheden er allerede godt i gang, og stillingsopslaget efter en leder af tele-DCIS’en udløbe i dag fredag den 29. marts – så hvis du vil søge, har du travlt.

Når fundamentet er på plads, vil der dog være behov for yderligere kræfter til enheden. Indtil da har telebranchen, CFCS og Dkcert et midlertidigt samarbejde om opgaven.

En meget stor ting

Som chef for Dkcert glæder jeg mig naturligvis, sammen med mine medarbejdere, til at være med til at løfte denne opgave, som vi er meget ydmyge overfor.

Men set i helikopterperspektivet så mener jeg også, at det er en meget stor ting, at sektorerne går sammen på tværs af selskaber og interesser for at styrke den nationale informationssikkerhed.

I et digitalt samfund er det nemlig en forudsætning, at de kritiske tjenester kan levere varen – selv i kriser.

Ved at rykke tæt sammen kan vi langt bedre modstå de trusler, der hele tiden er mod vores nation.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.
Premium
Nuuday og Telenor vinder kæmpe teleaftaler til det offentlige til en værdi af 1,8 milliarder kroner
SKI har udnævnt vinderne af de to tele- og dataaftaler 50.48 og 02.08, der udgør omkring 14 procent af det samlede offentlige telemarked.
Computerworld
Ransomware-hackere krævede 15 millioner kroner: Betal og kom videre, lød det fra politiet
En fagforening med 1,3 millioner medlemmer blev i 2019 ramt af et ransomware-angreb, hvor hackerne krævede en løsesum på 15 millioner kroner. Myndighederne opfordrede dem til at betale løsesummen, men de valgte en helt anden løsning, og i stedet fandt de fysiske kopier frem og forsøgte at gendanne data.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Er de cyberkriminelle allerede trængt ind – uden at du har opdaget det?
Optimér din sikkerhed ved at kombinere indsatsen for at holde IT-kriminelle ude med en konstant antagelse om, at de muligvis allerede er trængt ind på dit netværk.