Kunstig intelligens er det vilde vesten – vi løber løbsk ud over stepperne: Vi har brug for klare regler, der binder os alle

Klumme: Kunstig intelligens er buzz-ordet alle vegne. Regeringen har for nylig lanceret sin støtte til udviklingen af etisk kunstig intelligens. Vi skal ud over stepperne, hoppe med på vognen, forellers går vi glip af guldårerne. Og danske udviklere forventes at kunne gøre det etisk acceptabelt. Men det faktisk en uambitiøs strategi.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.

Udviklingen af kunstig intelligens er det rene vilde vesten, og regeringen er ramt af guldfeber. Men det er ikke nok at sige, at vi skal med ud over stepperne.

Vi skal også huske, at vi som samfund har en pligt til at stille kontante krav til udviklingen af kunstig intelligens, som sætter borgeren i centrum.

Markedet vil blive mættet med tilbud om uetisk anvendelse af maskinlæring og kunstig intelligens.

Skal vi i Danmark udvikle etisk kunstig intelligens kan vi ikke forvente, at tillid og etik kommer af sig selv – der skal investeres målrettet i både nye tekniske og i juridiske løsninger, som kan garantere borgerne mod fejl, misbrug og ulovligheder.

Eksperter i kunstig intelligens kigger i krystalkuglen
På et netop afholdt topmøde ”AI 306 Copenhagen” om samfundseffekten af kunstig intelligens, som Teknologirådet havde arrangeret, tændte eksperterne adskillige advarselslamper.

Vi har allerede set, at algoritmerne kan påvirke demokratiske valg, vi har en formodning om, at kunstig intelligens kan ryste arbejdsmarkedet, og overvågningsrisiciene er virkeligt bekymrende.

Der er nogle alvorlige problemer med privatlivsbeskyttelse.

Vi er ganske enkelt ikke beskyttet nok med GDPR, databeskyttelsesloven, der blev indført for knapt et år siden.

Den tager hånd om ”inddata”, dvs. de data, som er blevet opsamlet om borgerne – men forordningen tager ikke hånd om ”uddata”, det vil sige den nye viden om borgerne, som kunstig intelligens kan skabe ud fra data. Den et år gamle forordning er altså allerede forældet i forhold til kunstig intelligens.

Kunstig intelligens kan ændres
I debatten om udvikling af kunstig intelligens, fremstår teknologien som en lukket boks, som almindelige mennesker ikke har nogen som helst indflydelse på.

Vi KAN ikke stille krav. Vi må blot HÅBE på, at vi kan holde ud at leve med konsekvenserne.

Men det behøver ikke at være sådan. Vi har EU som lovgivende organ, der rent faktisk har den muskelmasse, der skal til for at stille etiske krav til kunstig intelligens, og EU har med GDPR allerede vist sin vilje.

Hvis Danmark vælger at gå foran, viser man vejen frem og så er der stor chance for at EU bakker det op.

På baggrund af ”AI 360 Copenhagen” foreslår Teknologirådet derfor at Danmark:

1. Etablerer et nationalt system til håndtering af samtykke op ad data, så algoritmerne kun kan tilgå de data, der er samtykke på, og så borgerne online kan give/slette samtykke og kontrollere anvendelse af deres data.

2. Indfører en it-arkitektur foran databaserne, der tillader algoritmer at køre på data anonymt, men ikke slipper data ud.

3. Indfører en godkendelsesordning for algoritmer fra-sag-til-sag. Inspiration kan hentes i kemikalielovgivning og genteknologilovgivning.

4. Laver regler og institutioner, der kan tillade direkte adgang til data, når det i særlige tilfælde er nødvendigt. Og som kan tillade af-anonymisering, når det er i borgerens egen interesse.

5. Indfører krav om rutinemæssige tests for bias i algoritmer, samt revisionskrav på tests og rapportering i årsrapporter.

6. Bruger innovationsmidlerne indenfor kunstig intelligens til at få alt dette til at virke – det er der mange flere penge i på lang sigt end i at lave flere uansvarlige algoritmer.

7. Går efter at Danmark skal sælge certificeret ansvarlig kunstig intelligens – det er der, markederne vil være i fremtiden.

8. Indfører standarder for dataindsamling og datakvalitet, så danske data bliver penge værd – i privatlivsbeskyttet form.

9. Ser uddannelse i it-dannelse, kodning og viden om it og samfundsforhold som en investering, for den peger frem mod bedre og mere ansvarlig it og kunstig intelligens.

10. Gør alt dette fra nu af – det er ikke kun kunstig intelligens, der skal være ansvarlig – det skal traditionel it, big data og maskinlæring også. Udfordringerne er her allerede.

At overlade det til it-branchen at udvikle etisk kunstig intelligens og håbe på, at de vil finde ud af at regulere sig selv, svarer til, at vi håber på at bilproducenterne opfinder færdselsreglerne for os.

Det er i branchens egen interesse, at der kommer klare bindende regler, som gælder for alle.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Computerworld
Apple tilbagekalder: Stop straks med at anvende disse MacBook Pro-computere - de kan bryde i brand
Apple tilbagekalder MacBook-computere på grund af brandfare og opfordrer brugerne til omgående at stoppe med at anvende dem. Se hvilke MacBook-computere, der er ramt her.
Job & Karriere
På jagt efter et nyt ingeniør-job? Her er otte attraktive stillinger, der er ledige netop nu
Find dit nye ingeniørjob her. Lige nu er der ledige stillinger hos blandt andet E-boks, Milestone Systems og Georg Jensen.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.