Kunstig intelligens er det vilde vesten – vi løber løbsk ud over stepperne: Vi har brug for klare regler, der binder os alle

Klumme: Kunstig intelligens er buzz-ordet alle vegne. Regeringen har for nylig lanceret sin støtte til udviklingen af etisk kunstig intelligens. Vi skal ud over stepperne, hoppe med på vognen, forellers går vi glip af guldårerne. Og danske udviklere forventes at kunne gøre det etisk acceptabelt. Men det faktisk en uambitiøs strategi.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.

Udviklingen af kunstig intelligens er det rene vilde vesten, og regeringen er ramt af guldfeber. Men det er ikke nok at sige, at vi skal med ud over stepperne.

Vi skal også huske, at vi som samfund har en pligt til at stille kontante krav til udviklingen af kunstig intelligens, som sætter borgeren i centrum.

Markedet vil blive mættet med tilbud om uetisk anvendelse af maskinlæring og kunstig intelligens.

Skal vi i Danmark udvikle etisk kunstig intelligens kan vi ikke forvente, at tillid og etik kommer af sig selv – der skal investeres målrettet i både nye tekniske og i juridiske løsninger, som kan garantere borgerne mod fejl, misbrug og ulovligheder.

Eksperter i kunstig intelligens kigger i krystalkuglen
På et netop afholdt topmøde ”AI 306 Copenhagen” om samfundseffekten af kunstig intelligens, som Teknologirådet havde arrangeret, tændte eksperterne adskillige advarselslamper.

Vi har allerede set, at algoritmerne kan påvirke demokratiske valg, vi har en formodning om, at kunstig intelligens kan ryste arbejdsmarkedet, og overvågningsrisiciene er virkeligt bekymrende.

Der er nogle alvorlige problemer med privatlivsbeskyttelse.

Vi er ganske enkelt ikke beskyttet nok med GDPR, databeskyttelsesloven, der blev indført for knapt et år siden.

Den tager hånd om ”inddata”, dvs. de data, som er blevet opsamlet om borgerne – men forordningen tager ikke hånd om ”uddata”, det vil sige den nye viden om borgerne, som kunstig intelligens kan skabe ud fra data. Den et år gamle forordning er altså allerede forældet i forhold til kunstig intelligens.

Kunstig intelligens kan ændres
I debatten om udvikling af kunstig intelligens, fremstår teknologien som en lukket boks, som almindelige mennesker ikke har nogen som helst indflydelse på.

Vi KAN ikke stille krav. Vi må blot HÅBE på, at vi kan holde ud at leve med konsekvenserne.

Men det behøver ikke at være sådan. Vi har EU som lovgivende organ, der rent faktisk har den muskelmasse, der skal til for at stille etiske krav til kunstig intelligens, og EU har med GDPR allerede vist sin vilje.

Hvis Danmark vælger at gå foran, viser man vejen frem og så er der stor chance for at EU bakker det op.

På baggrund af ”AI 360 Copenhagen” foreslår Teknologirådet derfor at Danmark:

1. Etablerer et nationalt system til håndtering af samtykke op ad data, så algoritmerne kun kan tilgå de data, der er samtykke på, og så borgerne online kan give/slette samtykke og kontrollere anvendelse af deres data.

2. Indfører en it-arkitektur foran databaserne, der tillader algoritmer at køre på data anonymt, men ikke slipper data ud.

3. Indfører en godkendelsesordning for algoritmer fra-sag-til-sag. Inspiration kan hentes i kemikalielovgivning og genteknologilovgivning.

4. Laver regler og institutioner, der kan tillade direkte adgang til data, når det i særlige tilfælde er nødvendigt. Og som kan tillade af-anonymisering, når det er i borgerens egen interesse.

5. Indfører krav om rutinemæssige tests for bias i algoritmer, samt revisionskrav på tests og rapportering i årsrapporter.

6. Bruger innovationsmidlerne indenfor kunstig intelligens til at få alt dette til at virke – det er der mange flere penge i på lang sigt end i at lave flere uansvarlige algoritmer.

7. Går efter at Danmark skal sælge certificeret ansvarlig kunstig intelligens – det er der, markederne vil være i fremtiden.

8. Indfører standarder for dataindsamling og datakvalitet, så danske data bliver penge værd – i privatlivsbeskyttet form.

9. Ser uddannelse i it-dannelse, kodning og viden om it og samfundsforhold som en investering, for den peger frem mod bedre og mere ansvarlig it og kunstig intelligens.

10. Gør alt dette fra nu af – det er ikke kun kunstig intelligens, der skal være ansvarlig – det skal traditionel it, big data og maskinlæring også. Udfordringerne er her allerede.

At overlade det til it-branchen at udvikle etisk kunstig intelligens og håbe på, at de vil finde ud af at regulere sig selv, svarer til, at vi håber på at bilproducenterne opfinder færdselsreglerne for os.

Det er i branchens egen interesse, at der kommer klare bindende regler, som gælder for alle.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Ny arbejdsgruppe skal gentænke det danske udbudssystem: "Vi er nødt til at begynde på en frisk og bygge noget alternativt og mere simpelt op"
Interview: Med Ejvind Jørgensen i spidsen har Dansk IT oprettet et udvalg, der skal genindføre den sunde fornuft i et dansk udbudssystem, der er blevet selvkørende og dekoblet fra ledelsen i den offentlige sektor. "Vi har arbejdet med det her i, jeg ved ikke hvor lang tid," lyder det.
Computerworld
"Det er bare så nederen, for vi ved, at der er én chance ud af 15.000 for, at det går galt, og vi ligner komplette idioter, når vi trækker stikket nu. Men vi er stadig nødt til at gøre det"
"Det er bare så nederen, for vi ved, at der er én chance ud af 15.000 for, at det går galt, og vi ligner komplette idioter, når vi trækker stikket nu. Men vi er stadig nødt til at gøre det"
CIO
I 2002 besluttede Rockwools globale CIO, Jan Amtoft, at han ville være en rigtig god chef. Her er hvad han lærte på vejen.
I 2002 besluttede Rockwools globale CIO, Jan Amtoft, at han ville være en rigtig god chef. Ikke bare god. Men rigtigt god. Her er hans historie om hvad han lærte på vejen.
Job & Karriere
Nyt job i et konsulenthus? Her er 10 fede stillinger, der er ledige netop nu
Drømmer du om en karriere konsulentbranchen? Så har vi fundet 10 stillinger, der netop nu er ledige i virksomheder som Netcompany, Commentor og KMD.
White paper
Hvad gør du? Printsikkerhed er en trussel for din virksomhed!
Du tænker nok: Er printere virkelig så stort en sikkerhedstrussel? På mange måder ja, for i en tid med konstante angreb, er en printer et nemt og ofte overset mål. Blandt andet viser undersøgelsen i dette whitepaper, at der er 68% større sandsynlighed for at printere er kilden til en ekstern trussel eller brist, end der var i 2016, og hele 118% større sandsynlighed for sker internt. Med dette in mente er det overraskende, at kun 30% af de adspurgte it-professionelle anerkender at printere udgør en sikkerhedsrisiko. Læs dette whitepaper og bliv klar over hvad det er du skal være opmærksom på.