Artikel top billede

Så meget koster det danske it-virksomheder for at deltage i offentlige udbud

Det er ikke gratis, når danske virksomheder afgiver et bud på et offentligt udbud. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har offentliggjort en opgørelsen over, hvor meget danske virksomheder betaler for at deltage i offentlige udbud. I nogle tilfælde udgør omkostningerne ved at byde på en opgave en tredjedel af kontraktens værdi.

Hver gang det offentlige sender en opgave i udbud forbereder de danske it-virksomheder sig på at byde på opgaven. Men det er ikke gratis at skrabe udbudsmaterialet sammen.

Ifølge en analyse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen koster det i gennemsnit danske virksomheder 0,5 procent af udbuddets værdi i såkaldt transaktions-omkostninger.

Det er omkostninger virksomhederne har i forbindelse med at udforme og forberede et tilbud til det offentlige.

Læs også: Sådan forklarer Københavns Kommune ubrugte Office 365-licenser for 10 millioner: "Microsoft har en monopollignende status på markedet for kontorpakker"

Til sammenligning koster det de offentlige 1,4 procent af udbuddets størrelse at skulle stable selve udbuddet på benene.

Konkurrence- og forbrugerstyrrelsen understreger dog i sin analyse, at prisen for at deltage i et udbud varerier en del fra gang til gang.

Det er typisk de største udbud, hvor blandt andre de danske it-virksomheder har den mindste omkostninger ved at deltage i udbuddet.

Små udbud kan koste en tredjedel af prisen

De små udbud hos det offentlige kan til gengæld risikere at blive noget dyrere, når de danske virksomheder skal afgive et bud.

Analysen viser, at de mindre udbud kan koste opimod en tredjedel af kontratens værdi for de virksomheder, der ender med at vinde udbuddet.

Analysen er et af initiativerne i regeringens udspil om konkurrenceudsættelse, der blev præsenteret i maj måned sidste år.

Her finder du hele analysen fra Forbruger- og Konkurrencestyrelsen.

Læs også:

Stat og kommuner klar med kæmpe printeraftale til 800 millioner kroner efter forsinkelser

KL annullerer længe ventet udbud til 46 millioner kroner om digitale læremidler

Energinet outsourcer al it-drift med fire kæmpe-udbud: Her er de store planer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere


Årets CIO 2023

Vi skal finde Årets CIO 2023 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO og løfte arven efter Årets CIO 2022 Ann Fogelgren fra GN og de 16 andre, der løb med prisen før hende.

08. juni 2023 | Læs mere


B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere