Artikel top billede

Ugen i tech: Denne ’Communicator’ genopliver 90’er konceptet fra Nokia / Elbil med danske rødder får debut til under 2.600 kroner om måneden / Ny blodtest kan identificere 13 forskellige typer kræft

Ugen i tech: Denne ’Communicator’ genopliver 90’er konceptet fra Nokia / Elbil med danske rødder får debut til under 2.600 kroner om måneden / Ny blodtest kan identificere 13 forskellige typer kræft

Denne ’Communicator’ genopliver 90’er konceptet fra Nokia

En af de første PDA’er med mobil-funktion stod Nokia for med deres forretningsfokuserede ’9000 Communicator’ som forenede skærm og tastatur i et lommevenligt, sammenklappeligt format.

90’er ikonet er dog ikke længere fortid. Denne uge udgiver mikro-pc specialisten Planet Computers resultatet af selskabets ’Cosmo Communicator’ crowdfunding-kampagne: En sammenklappelig smartphone med tastatur.

Læs også: iPhone fylder 10 år i dag: Her har du tre nyskabende telefoner, som kom før iPhone - kan du huske dem?

Bag enheden er blandt en 90’ernes PDA-specialister, Martin Riddford, manden som dengang stod bag Nokia Communicator rivalen ’Psion Series 5’, skriver ZDnet.

Cosmo Communicator markerer sig ved at tilbyde et udvalg af styresystemer. Det er født med Android 9.0 Pie men med understøttelse af både Sailfish, Debian Linux og Kali Linux. Til at drive styresystemerne frem er en Mediatek P70 octa-core processor, seks gb RAM og 128 gb lager. Batteriet er på i alt 4.220 mAh.

Maskinen byder på 6,0 tommers touch-skærm, et baggrundsbelyst tastatur og gode tilslutningsmuligheder med to gange USB-C porte, 3,5mm jack-stik, micro-SD kortlæser samt en dedikeret knap til stemmestyring.

Dertil følger et 24 megapixel stærkt kamera og en mini-skærm til at styre telefonens funktioner, når den er sammenklappet.

Cosmo Communicator kan erhverves via Planet Computers hjemmeside til en debutpris på 5.940 kroner.

Læs også: Husker du Palm? Nu er mærket tilbage med ny smartphone til din smartphone

Elbil med danske rødder får debut til under 2.600 kroner om måneden

Den danske bil-designer Henrik Fisker sætter gang i forsalget på el-SUV’en ’Fisker Ocean’.

Bilen, som fremstilles vil markere sig ved først at blive tilbudt igennem en leasing-lignende abonnementsordning. Ordningen vil dog kunne opsiges med kort varsel.

Her vil de månedlige afdrag debutere ved 379 amerikanske dollar, svarende til under 2.600 kroner, og afregnes igennem en mobil-app, skriver netmediet Inputmag.

Fisker Ocean vil kunne opnå en rækkevidde på op til 600 kilometer på en optankning, en rækkevidde som vil kunne forlænges yderligere med en solcelle-option til taget.

Bilen kan forudbestilles til 250 dollar på selskabets hjemmeside og vil blive vist frem ved udvalget lokationer op til de første leverancer leveres i 2022.

Læs også: Kendt dansk bildesigner tager patent på nyt banebrydende batteri

Ny blodtest kan identificere 13 forskellige typer kræft

Den japanske teknologi-gigant Toshiba meddeler denne uge, at selskabet har udviklet en teknologi, der kan spore 13 forskellige kræftformer ved en enkel blodprøve.

Selskabet oplyser, at blot en enkel dråbe blod er nok til, at de forskellige kræfttyper kan identificeres med over 99 procents nøjagtighed. Med metoden, vil visse kræftformer identificeres og kunne behandles tidligt, skriver Japan Times.

Teknologien er udviklet i samspil med Japans nationale kræft-forskningsinstitut samt Tokyos Medicinske Universitet.

Målet er at anvende teknologien kommercielt indenfor ’flere år’, lyder det. De kliniske forsøg vil indledes i løbet af 2020.

Se også: IBM's Watson i farlig fejl: Anbefaler forkert medicin til blødende kræftpatient