Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Novo Nordisk i kæmpe millionsatsning på dansk dataforskning: Håber på flere hundrede nye forskere og infrastruktur i verdensklasse

Fonden bag Novo Nordisk satser nu over 400 millioner kroner på at løfte niveauet markant inden for datavidenskab og uddannelse af dataforskere i Danmark. Programmet skydes allerede i gang i januar 2020.

Novo Nordisk Fonden hælder 410 millioner kroner i en helt ny satsning på udvikling af datavidenskab og uddannelse af dataforskere, som allerede sættes i gang i januar 2020.

Pengene uddeles over tre år, og målet er både at skaffe flere forskere til området og at styrke feltet datavidenskab.

”Der er et stort samfunds- og forskningsmæssigt behov for flere forskere inden for datavidenskab, og vi vil gerne bidrage til at styrke hele feltet på nationalt plan ved at muliggøre excellent forskning og samtidig skabe nogle attraktive karriereveje," siger Birgitte Nauntofte, direktør i Novo Nordisk Fonden.

"Med dette initiativ sætter vi datavidenskaben i centrum, hvor det ellers i mange tilfælde er en støttefunktion til andre forskningsområder som for eksempel medicinsk og teknisk videnskab. Det vil styrke det forskningsmiljø, som skal uddanne de fremtidige generationer af specialister inden for datavidenskab og styrke den tværdisciplinære forskning."

Virksomheder og det offentlige kæmper om de dygtigste

Ifølge fonden er dataforskere er efterspurgte både i den offentlige og den private sektor.

De sidder ofte med nøglen til en bedre forståelse af komplekse problemstillinger og er derfor eftertragtede i de danske forskningsmiljøer, som er i hård konkurrence med erhvervslivet om at tiltrække de dygtige specialister.

Fastholdelse af talenter i forskningsmiljøerne har også betydning for uddannelsen af den næste generation af specialister inden for datavidenskab.

Fonden ser et stort behov for at styrke udviklingen af nye algoritmer og hardware, som er fundamentet for fremtidens datavidenskab, og der er samtidig behov for forskere, som forstår de grundlæggende principper i datavidenskab.

Den nye satsning vil støtte datavidenskab bredt set fra udvikling af fundamental teknologi og algoritmer, herunder kunstig intelligens, til anvendelse af biomedicin, sundhed, bæredygtighed, bioteknologi og naturvidenskabelig og teknisk forskning.

Når fondens program er fuldt indfaset, forventes det at kunne bidrage med op til 200 Ph.d’er og postdocs og op til 40 forsker- eller tekniske stillinger på universiteterne.

”Datavidenskab er en fundamental del af al forskning og ikke mindst morgendagens forskning. Der er derfor enorme perspektiver i at bruge kunstig intelligens for eksempel inden for sundhedsområdet, hvor Danmark har et stort og veludbygget datasæt, som kan bruges til at skabe ny viden om sygdomsforståelse og til at udvikle ny diagnostik og behandling samt forebyggelse af sygdomme,” siger Birgitte Nauntofte.

Begynder allerede i januar 2020

Konkret består fondens initiativ af fire sammenhængende elementer, hvoraf de tre åbne opslag åbner allerede i januar 2020:

  • Collaborative Research Programme: Bevillinger til store forskningssamarbejder som understøtter excellente og ambitiøse ideer med datavidenskab som det primære forskningsfelt.

  • Research Infrastructure: Bevillinger til verdensklasse national infrastruktur inden for datavidenskab (supercomputere, hardware, teknisk personale, databaser).

  • Investigator Grants: Bevillinger til forskningsledere på forskellige karrieretrin for at understøtte attraktive karriereveje til de dygtigste specialister inden for datavidenskab.

Fonden vil desuden undersøge mulighederne for at etablere et nationalt Data Science Academy.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere