Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Kendt fly-selskab får millionbøde: Fri adgang i årevis til ni millioner kunders pas, navne og adresser

Der har i årevis været fri adgang for hackere til en lang række personfølsomme data for alle kunderne hos flyselskabet Cathay Pacific, der nu får kæmpebøde i Storbritannien.

500.000 pund eller hvad der svarer til 4,4 millioner kroner. Så meget skal fly-selskabet Cathay Pacific betale i bøde for i årevis at have undladt at sikre milioner af kunders data.

Bøden kommer fra det britiske ICO - Information Commissioners Office - der svarer lidt til det danske Datatilsynet.

Her faldt man i en stikprøve-kontrol over en række alvorlige fejl og mangler i flyselskabets cybersikkerheds-setup.

Blandt andet var beskyttelsen af kundesystemet med data på 9,5 millioner kunder stærkt mangefuldt.

Det har betydet, at vejen har været banet for uautoriseret adgang til de mange millioner kunders data i en årelang periode fra oktober 2014 til maj 2018, hvor den alvorlige sikkerhedsbrist blev opdaget og lukket.

I perioden har hackere og andre således haft adgang til vigtige personlige informationer på de enkelte kunder, som pas-data, navn, fødselsdato, adresser, telefonnummer og rejse-informationer i lange baner.

Ifølge ICO har det alene kunnet ske, fordi Cathay Pacifics backup hverken har været beskyttet af password eller krypteret, mens servere, der har været rettet direkte mod internettet, ikke har været patchet på trods af en kendt sårbarhed. Systemerne har heller haft antivirus, fremgår det.

Cathay Pacific blev først opmærksom på problemet i marts 2018, da den pågældende database blev udsat for et brute force-angreb.

Cathay Pacific beklager fejlen.

“Selskabet vil gerne igen udtrykke sin fortrydelse og undskylde inderligt for denne incident. Vi har investeret betydelige beløb i it-infrastruktur og it-sikkerhed i de seneste tre år [efter fejlen blev opdaget, red] og vil fortsætte med at investere i disse områder,” lyder det i en meddelelse fra Cathay Pacific.

Sagen tog sin begyndelse før GDPR blev indført. Det er grunden til, at bøden ‘kun’ er på en halv million pund, som er den maksimale bøde i den daværende lov, Data Protection Act 1998.

Var det sket efter GDPR, ville bøden sandsynligvis have været markant højere.

Du finder hele afgørelsen fra ICO her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere