Artikel top billede

(Foto: TDC NET)

Lad os aflive de største myter om 5G vs Wi-Fi 6

Klumme: Der er forståeligt nok en del forvirring om, hvilken rolle Wi-Fi kommer til at spille, når vi får 5G, og hvordan de to teknologier kan spille sammen. Et vellykket samspil kræver først og fremmest, at vi kommer myterne til livs.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribenternes synspunkter.

Vi taler stadig om 5G-teknologien, og mange operatører mener, at den er vejen til at markedsføre sig over for virksomhedernes netværk og IoT med en end-to-end løsning, der yder fuld dækning både inde og ude.

Mens operatørerne har sat gang i de første udrulninger af 5G, må virksomhederne overveje, om 5G kan give dem, hvad de behøver. Spørgsmålet er, om 5G bliver svaret på bønnerne hos beslutningstagerne og it-afdelingerne? For at svare på det spørgsmål, må vi først se nærmere på nogle af de største myter.

Er 5G sikrere end Wi-Fi 6?

Der hersker en del misforståelser om, at mobilteknologi er mere sikker end Wi-Fi. Selv om 4G er relativt sikker, er sikkerheden ikke perfekt, for 4G er sårbar over for flere typer af angreb, herunder opsamling af data og sporing af enheder.

Sikkerhed i 5G er bedre end 4G med flere forskellige godkendelsesmetoder og bedre nøglestyring.

Samtidig bliver Wi-Fi-sikkerheden bedre og bedre. Wi-Fi-løsninger, der ikke følger best practice inden for sikkerhed og herunder fornuftig brug af passwords, er selvsagt ikke optimale.

Men Wi-Fi, der er konfigureret med passende adgangskontrol og passwords, har generelt en høj sikkerhed, og med nye sikkerhedsstandarder som WPA3 og Enhanced Open, der begge sikrer trafikken på offentlige netværk, er Wi-Fi-sikkerheden endnu bedre.

Det er også vigtigt at huske, at mange virksomheder har gjort enorme investeringer i sikkerhed og compliance-løsninger. Med mobile netværk og herunder 5G, mister virksomhederne evnen til at udrulle deres egne sikkerheds- og compliance-løsninger, ligesom de mister overblikket over data-trafikken.

Har 5G flere features end Wi-Fi 6?

Selvom alle taler om den utrolig hastighed i 5G, kan man næppe påstå, at Wi-Fi 6 ikke kan matche 5G, når det gælder hastighed, niveauet af forsinkelse, båndbreddeeffektivitet, pålidelighed og antallet af enheder, som er forbundet på et givent område.

5G-standarden kommer med nogle nye funktioner, som 4G ikke har, fx netværksslicing og integreret Edge Compute (MEC).

Det er nye features på mobilnetværket, men ikke på markedet. Wi-Fi har leveret visualisering af netværket og edge computing i årtier.

Hvis man sammenligner 5G med Wi-Fi 6, er den vigtigste funktionelle forskel 5Gs evne til at yde områder med dækning fra mikroceller og mobilitet med høj hastighed.

Hvis en virksomhed eksempelvis leverer materialer til byggebranchen og har store lagre udendørs, så vil det være nemmere at bruge en håndterminal med 5G i stedet for Wi-Fi 6. Her kræver 5G bare et simkort, mens det vil være mere omfattende at sikre Wi-Fi-dækning på et stort areal udendørs.

Wi-Fi er ikke designet til at rumme nogle af ovennævnte funktioner. Omvendt er Wi-Fi mere økonomisk, og enheder, som kun behøver Wi-Fi, er billigere end dem, der også har 4G, og dertil kommer udgifter til SIM-kort og abonnementer.

Men hvis en virksomhed har brug for dækning med mikroceller og mobilitet med høj hastighed og er villig til at betale den ekstra omkostning, så er 5G et bedre valg.

Hvilken teknologi er mest pålidelig?

Både Wi-Fi 6 og 5G er ekstremt pålidelige, når de er udrullet korrekt. Selvom 5G bliver udrullet med frekvensbånd på licens, som er mindre udsat for forstyrrelse end frekvensbånd uden licens, så er det ikke altid en garanti for højere pålidelighed.

Adskillige Wi-Fi-kunder har opnået stor pålidelighed og performance i krævende miljøer, som for eksempel store produktionsvirksomheder. Wi-Fi 6 giver endnu bedre pålidelighed.

Virkeligheden er, at Wi-Fi og 5G begge udvikler sig i retningen af en bedre service til slutbrugerne, og markedet for begge teknologier vil vokse for at imødekomme trenden mod at forbinde enheder og kunne analysere data, genereret af de samme enheder.

Så hvilken teknologi skal man vælge? 5G er et godt valg, hvis en virksomhed ønsker at understøtte applikationer, der kræver mobilitet med høj hastighed og endnu mere, hvis det foregår udendørs, som eksemplet med det store lager af byggematerialer viser.

Men hvis samme virksomhed ønsker at bruge 5G indenfor, kræver det, at man opsætter anlæg med mikrocelledækning for også at have dækning indenfor.

Wi-Fi 6 vil fortsætte med at vise sit værd som pålidelig, sikker og økonomisk teknologi til de fleste virksomheds-applikationer.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.