Nomineret til Årets CIO 2020: Kristian Vengsgaard, CIO i Forsvaret, skal samle civil og operativ it

Nomineret til årets CIO: Det danske forsvars CIO, Kristian Vengsgaard, har i fire år stået i spidsen for den digitale udvikling hos de danske soldater. Det betyder at han leverer it til 25.000 medarbejdere. Han er nomineret til titlen som Årets CIO 2020.

Premium Kun for abonnenter
Denne Premium-artikel er normalt kun for abonnenter

Men vi har valgt at låse den op for at give dig et eksempel på den omfattende viden og de artikler, som du har adgang til som Computerworld Premium-abonnent.

Tak, lad mig læse den OK, fortæl mig mere om Premium

Det får du i artiklen

  • Læs hvordan Forsvaret CIO har ændret tilgangen til it hos forsvaret
  • Hvorfor CIO Kristian Vengssgaard har bygget sin egen 'mini-cloud'
  • Læs om da Kristian Vengssgaard endte med at fremlægge sin it-strategi for forsvarsministeren
999
5 min
Hos det danske forsvar sidder Kristian Vengsgaard med det øverste ansvar for de it-systemer, der skal beskytte danske soldater i krig og hjælpe de administrative medarbejdere.

Han har gjort det til fast praksis at presse ledelsen og udfordre den gængse tilgang til digitalisering i Forsvaret.

Det er én af årsagerne til, at Kristian Vengsgaard er en af de bedste CIO'er i Danmark lige nu og er derfor også en af de fem nominerede til titlen som Årets CIO 2020.

I løbet af de seneste fire år som CIO i Forsvaret har Kristian Vengsgaard blandt andet været med til at samle it-organisationen for de 25.000 ansatte i forsvaret.

Han forsøger nemlig at flytte fokus væk fra, hvad medarbejdernes funktion i Forsvaret er, og stedet se på hvilken opgave it-systemerne skal løse.

"Opdelingen af civilt og operativ it er en af de ting, vi forsøger at gøre op med. Historisk har det været to dele. Sådan har man betragtet det i årevis, men i virkeligheden, er det ikke sådan det fungerer," forklarer Kristian Vengsgaard over for Computerworld og fortsætter:

"Den administrative og den operative del er afhængige af hinanden for at kunne fungere, og derfor kan man ikke skille dem ad."

Et eksempel på behovet for at samle de to dele oplevede Kristian Vengsgaard allerede få dage efter, han havde sat sig i stolen som CIO for Koncern IT hos Forsvaret.

""En kollega fra Forsvaret ringede til mig og sagde, at han havde hørt, at vi planlagde, at lukke for adgangen til DeMars i weekenden. Men vi har en NATO-øvelse og den kan vi ikke gennemføre, hvis der ikke er adgang til systemet. Det viser meget godt hvor meget den administrative og den operative hænger samme i opgaveløsningen"

Se de øvrige nominerede her: Her er Danmarks fem bedste CIO'er lige nu: Disse fem top-CIO'er er nomineret til titlen som Årets CIO 2020

Under konstant angreb
Sikkerheden er en central faktor, for den øverste ansvarlige for Forsvarets it-systemer.

For selvom Kristian Vengsgaard forsøger at udviske forskellen mellem de systemer, som bliver brugt i felten og på kontorerne, så er sikkerheden stadig en afgørende forskel på de to områder.

"Det er en helt afgørende med sikkerhed. Det fylder utrolig meget. Både cybersikkerhed og teknisk it-sikkerhed. Hvis vi taler cyber så er forskellen på os og forhåbentlig de fleste andre organisationer, at vi er under konstant angreb," siger Kristian Vengsgaard og fortsætter:

"Der er aktører der hele tiden prøver kræfter med os, så cybersikkerhed er en afgørende del af vores forrentning."

Læs også: Derfor gik det galt: Flytning af data fra TDC Hosting til Interxion førte til læk af data på 46.000 danskere

Derfor er der også systemer, som Kristian Vengsgaard aldrig kommer til at sætte online. De er simpelthen for kritiske til at risikere et hackerangreb.

"Vi er ikke særlig langt inden for Cloud, og det skyldes præcis sikkerhed. Vores fremtid hedder hybrid cloud. Vi vil altid have noget der er for hemmeligt til at dele i et datacenter som vi ikke selv kan sætte vagter ude foran."

Har bygget sin egen cloud
Men det betyder ikke, at CIO'en ikke prøver kræfter med den omstilling, som virksomheder verden over i disse år er ved at indstille sig på at blive afhængig af.

"Vi har bygget vores egen lille sky for at prøve kræfter med internetvendte applikationer og driver dem selv. Så driver vi dem på cloud-lignende vilkår. Det har virket til at forstå hvad vi på sigt kan lægge ud i en sky et sted," siger Kristian Vengsgaard.

Til gengæld har Forsvaret satset mere på et RPA-projekt, der skal lette en stor del af den administrative arbejdsbyrde, hos de medarbejdere, der med CIO'ens egne ord ikke løber rundt på marken.

"Vi har en afdeling med 13 mand ansat, der bygger softwarerobotter. Det er vi ved at rulle ud over den administrative maskine vi har i Forsvaret. Det er den opgave de nu engang er bedst til at løse," forklarer Kristian Vengsgaard.

Senest har Kristian Vengsgaard netop udpeget seks nye leverandører til Forsvarets optil 2,5 milliarder kroner dyre SAP-kontrakt, der altså kører det DeMars system, som altså er afgørende for operationer hos danske soldater.

"Vi har for første gang udarbejdet en flerleverandører kontrakt på den her opgave, hvor vi kan køre fuldt agilt," forklarer CIO'en.

Læs mere om det her: Seks danske virksomheder vinder DeMars-rammeaftale i milliard-klassen: Bliver hovedleverandører til Forsvaret

Fremlagde nyt program for forsvarsministeren
I sine fire år som CIO for Forsvarets Koncern IT, har Kristian Vengsgaard blandt andet brugt sine venlige provokationer mod topledelsen til at gøre op med flere tilgange.

Et eksempel på det er Forsvarets C4ISR-program, der er er den tilgang som Forsvaret bruger til at skabe et overblik, når man sender soldater ud på operationer.

Her fremlagde CIO'en sit bud på, hvordan man kunne anvende data endnu mere effektivt på en konference for danske generaler og admiraler. Et oplæg der blev taget godt imod.

"Jeg blev senere blevet bedt om at komme med nogle input til den her strategi, og det endte med, at jeg blev bedt om at fremlægge strategien for forsvarsministeren (Trine Bramsen (S), red.)," forklarer Kristian Vengsgaard og fortsætter:

"Det var en fed oplevelse at mærke, at de strategiske tanker kunne bruges i toppen af organisationen."

Læs også:

Socialdemokratiets cyberordfører afviser opsplitning af Center for Cybersikkerhed: "Det ligger rigtig fint, hvor det gør"

Forsvarets Efterretningstjeneste henter datachef fra Nordea: Skal opbygge helt ny AI-afdeling





Kunne du lide, hvad du netop har læst?

Artiklen er en del af Computerworld Premium

Med Premium får du adgang til eksklusivt indhold for abonnenter

Se mere Premium indhold

Med Computerworld Premium får du

Øget indsigt i it og digitalisering. Premium klæder dig på til at træffe bedre beslutninger.

Et konkret overblik over it-markedet, nye tendenser samt konkrete råd og erfaringer fra danske beslutningstagere.

Råd og erfaringer fra danske CIO'er, analytikere og it-beslutningstagere. Samlet i 10-15 unikke artikler hver uge.


Eksklusivt Premium-indhold for abonnenter

0 Premium-indhold

Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen

0 Premium-indhold

Bagmandspolitiet anholder seks mænd bag ulovlig pirattjeneste med 20.000 brugere

0 Premium-indhold

Windows 10X er sluppet ud: Se det nye styresystem i aktion her

0 Premium-indhold

TDC, Telia, Telenor og 3 fortsætter ulovlig logning: "Teleselskaberne må afklare med sig selv, om de vil foretage en frivillig masselogning eller rette sig efter EU-retten"

0 Premium-indhold

Microsoft Teams på vej med tre nye funktioner: Sådan kan du se de møder, som du er gået glip af


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.