Danmarks fem bedste CIO'er beviser at CIO'en er blevet afgørende for forretningen: Nu skal der leveres

Årets CIO 2020: I årevis har fokus for danske it-chefer været at flytte it ind i kernen af forretningen. Nu er tiden kommet til at virksomhederne skal høste frugterne af millioninvesteringerne, og CIO'erne skal bevise, at de er pengene værd.

Premium Kun for abonnenter
Denne Premium-artikel er normalt kun for abonnenter

Men vi har valgt at låse den op for at give dig et eksempel på den omfattende viden og de artikler, som du har adgang til som Computerworld Premium-abonnent.

Tak, lad mig læse den OK, fortæl mig mere om Premium

Det får du i artiklen

  • Læs hvad de fem nominerede til Årets CIO nu skal bevise
  • Hvorfor det er nu de digitale projekter skal bevise, de er pengene værd
765
4 min
ComputerViews: Milliarder af kroner er de seneste år blevet smidt efter de danske it-afdelinger i håbet om, at digitaliseringen bliver redningen for samtlige danske selskaber.

Nu er tiden kommet til, at de danske CIO'er skal bevise, at de er alle pengene værd, og at deres investeringer kan sikre bundlinjen hos virksomheden.

Det er i særlig grad fællesnævneren for de fem nominerede til Årets CIO 2020. Store ord om digitaliseringens lyksagligheder skal erstatets med handling.

Hos Pandora har Peter Cabello Holmberg allerede sikret den danske smykkegigant gennem coronakrisen ved hjælp af et massivt fokus på digitalisering og ikke mindst nedskæringer på dyre leverandører.

Gennem de seneste to år har han sparet den danske smykkekoncern for 200 millioner årligt på it-budgettet.

Samtidig har Peter Cabello Holmberg introduceret en helt ny digital forretning, der var med til at sikre, at Pandora kom hæderligt igennem en global nedlukning af groft sagt alle koncernens butikker verden over.

"Det er digitaliseringen, der har reddet Pandora igennem de seneste måneder," konstaterede Peter Cabello Holmberg selv over for Computerworld.

"Det er ikke længere kun ord"
Tirsdag kårer Computerworld sammen med Dansk IT og IDC Danmarks bedste CIO.

Og de fem nominerede står alle sammen der, hvor man nu skal kunne dokumentere, at de mange ideer om, hvordan digitalisering kan forbedre forretningen, nu også virker.

Hos Salling Group har CIO Alan Jensen netop afsluttet en omfattende SAP-udrulning, der nu skal tjene investeringen ind igen. Det er med Alan Jensens eget udtryk ikke længere bare ord.

"Nu står vi efter over 10 års transformation et sted, hvor vi på toppen af en moderne infrastruktur kan vise gevinsterne. Det er ikke længere kun ord, nu kan vi rent faktisk også vise fakta på, at det rent faktisk lønner sig," siger Alan Jensen selv om den transformation, it-afdelingerne befinder sig i efter mange års investeringer.

Helt samme billeder ser vi hos både TDC og forsikringsgiganten Tryg, der begge er ved at fremvise resultaterne af de investeringer, topledelsen i årevis har givet til it-afdelingerne.

Det er nemlig ikke alene på bundlinjen, at bordet nu fanger for de store it-investeringer. Hos Tryg måler man eksempelvis it-afdelingen på kundetilfredshed.

"It sidder helt ude på kundeniveau nu. Hvis vi laver en dårlig løsning, har det en direkte indflydelse på kunden," lyder det fra Trygs CIO Anne Nørklit Lønborg.

Eksemplerne peger alle i retning af, at indkøringsperioden er endegyldigt ovre for CIO'erne. Topcheferne har forstået behovet for it. Nu skal der leveres.

Og det er ikke bare i det private erhvervsliv, at der nu skal leveres på digitaliseringen. Hos Forsvaret har CIO Kristian Vengsgaard også bevist, at hans plan for digitalisering har direkte betydning for de operative missioner i felten.

Der er ikke længere nogen forskel på administrativ it og operativ it. Alt sammen skal fungere sammen for at et moderne forsvar kan hænge sammen.

På tværs af it-sektoren er forventningen altså nu, at der skal leveres på årevis af forberedelse for at digitalisere forretning, og her er fokus på organisationens CIO.

Tirsdag eftermiddag løfter Computerworld sløret for, hvem der løber med den prestigefyldte titel som Årets CIO 2020. Det er 15. gang at prisen bliver uddelt af Computerworld, IDC og Dansk IT.

Forrige år var vinderen CIO i Københavns Kommune, Stig Lundbech, der derfor er med i juryen i år og er med til at finde vinderen blandt de fem nominerede.

De kan læse mere om de fem nominerede herunder:

Læs alle portrætter af de fem nominerede:

Nomineret til Årets CIO 2020: Tryg-CIO Anne Nørklit Lønborg måler it-organisationen på kundetilfredshed

Nomineret til Årets CIO 2020: TDC-CIO gennemgik 2.000 applikationer efter opsplitning: "I løbet af det senere år er vi gået fra at være 10 it-medarbejdere til 200"

Nomineret til Årets CIO 2020: Kristian Vengsgaard, CIO i Forsvaret, skal samle civil og operativ it

Nomineret til Årets CIO 2020: It blev redningsplanken for Pandora under coronakrisen: "Vi forventer at investeringerne kommer til at gå signifikant op"

Nomineret til Årets CIO 2020: Alan Jensen og Salling Group har investeret milliarder af kroner i kæmpe omstilling "Det lønner sig rent faktisk"Kunne du lide, hvad du netop har læst?

Artiklen er en del af Computerworld Premium

Med Premium får du adgang til eksklusivt indhold for abonnenter

Se mere Premium indhold

Med Computerworld Premium får du

Øget indsigt i it og digitalisering. Premium klæder dig på til at træffe bedre beslutninger.

Et konkret overblik over it-markedet, nye tendenser samt konkrete råd og erfaringer fra danske beslutningstagere.

Råd og erfaringer fra danske CIO'er, analytikere og it-beslutningstagere. Samlet i 10-15 unikke artikler hver uge.


Eksklusivt Premium-indhold for abonnenter


Premium
IBM fortsætter offensiv opkøbsstrategi: Køber en af de største og ældste multicloud-leverandører i USA
IBM opkøber cloud-virksomheden MSP Taos. Det er blot det seneste opkøb fra IBM i jagten på de store cloud-giganter og falder i tråd med IBM's offensive hybrid cloud-strategi.
Computerworld
IBM vinder millionaftale om nyt toldsystem
Skatteforvaltningen har tegnet en tiårig kontrakt IBM om levering af det sidste it-system til i en omfattende systemudskiftning i toldsystemerne og som først forventes afsluttet i 2025. Se alle detaljerne her.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Her skal du passe på: Rapport fra cyberkrigens frontlinje
I 2020 blev cyberangreb hyppigere og stadig mere alvorlige, og i CrowdStrike Services Cyber Front Lines Report 2020 har du læse, hvor udfordringerne er størst. Rapporten dokumenterer blandt andet, at 63 pct. af alle angreb var økonomisk motiverede – og at hovedparten af angriberne benytter ransomware. Samtidigt bliver de afkrævede beløb større og større, og de kriminelle truer nu ikke kun med at slette data. Stadig oftere sker det, at de cyberkriminelle aktivt analyserer data og undersøger, om der kan sættes trumf på truslen ved true med at lække eller sælge følsomme informationer.