Her er de fire typiske cloud-faldgruber som man skal undgå at falde i

Klumme: Der kan hurtigt opstå en række alvorlige bump på vejen, hvis man som virksomhed ikke får grebet cloud-rejsen rigtig an fra begyndelsen. Og de kan have langvarige konsekvenser.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Der er ingen tvivl om, at cloud er i kraftig vækst hos langt størstedelen af de danske virksomheder.

Men samtidig hersker der en vis portion begrebsforvirring omkring cloud computing, og der er flere forskellige fortællinger om cloud alt afhængig af, hvem virksomhederne taler med.

I it-branchen taler vi om public cloud, private cloud, hybrid cloud og multicloud som forskellige modeller og om Infrastructure-as-a-Service, Platform-as-a-Service og Software-as-a-Service (IaaS, PaaS, SaaS) som forskellige leverancer.

Jeg kan derfor godt forstå, at mange virksomheder, hvis primære forretning ikke er it, kan opleve forvirring.

Hvad er op og ned i cloud?
For nyetablerede virksomheder giver det rigtig god mening at fokusere på public cloud i så høj grad som muligt.

Her taler vi typisk om, at virksomheden er født i skyen, og arbejdsprocesserne kan dermed tilrettelægges, så de passer til de mange standardløsninger for CRM, økonomi, projektstyring, fildeling mv. i skyen.

For store veletablerede virksomheder er situationen imidlertid mere kompleks.

Her anvender mange virksomheder private cloudmiljøer. De minder teknologisk set om public cloud, men hvor public cloud er tilgængelig for alle, er private cloud-tjenester kun tilgængelige for udvalgte brugere via virksomhedens private netværk eller via internettet.

Det giver de samme fordele som public cloud i forhold til skalérbarhed og elasticitet, samtidig med, at der typisk er et generelt højere sikkerhedsniveau.

Det er især tilfældet for opbevaring og beskyttelse af personlige og personfølsomme oplysninger, hvor mange europæiske virksomheder, grundet GDPR, har bekymringer om at lægge deres data i hænderne på public cloud-leverandører fra USA, Kina og i det hele taget lande uden for EU.

Flere og flere virksomheder kombinerer derfor private cloudmiljøer med offentlige cloudmiljøer.

Det kalder vi også hybridcloud eller multicloud, når der er tale om adskillige cloudløsninger. Med multicloud kan virksomheder drage fordel af at skalere it-tjenester ved eksempelvis at flytte deres workloads mellem forskellige clouds.

Multicloud er i kraftig vækst
Ifølge en ny analyse, som IDC Nordic har gennemført på vegne af Dell Technologies, benytter to ud af tre danske virksomheder mere end én cloudløsning.

Faktisk benytter mere end hver fjerde virksomhed (26 procent) sig af fire eller flere private clouds, og de forventer, at dette tal vil stige i løbet af de næste to år.

Det skyldes, at mange it-afdelinger oplever, at det er alt for kompliceret at drive avancerede, branchespecifikke og egenudviklede applikationer i en public cloud, selvom mange public cloud-leverandører har en anden udlægning af mulighederne og begrænsningerne.

Virksomhederne har således fået øjnene op for, at der ikke findes én cloudløsning eller cloudplatform, der matcher deres mangeartede behov.

De er blevet langt mere bevidste om styrkerne og svaghederne ved de forskellige typer af cloud-løsninger. Især når der er tale om komplekse applikationer, fravælger virksomhederne, ifølge IDC-analysen, i stigende grad public cloud, og generelt ønsker de ikke at lægge alle deres æg i én og samme kurv.

Pas på faldgruberne i cloudrejsen
Hvis man som virksomhed ikke får grebet cloud-rejsen rigtig an fra begyndelsen kan der hurtigt opstå en række bump på vejen, og de kan have langvarige konsekvenser.

I Dell Technologies ser vi typisk fire faldgruber, som vi hjælper virksomhederne med at navigere uden om:

• Flytning af workloads: Mange virksomheder slås med workload-mobilitet, hvor de ikke på smidig vis er i stand til at flytte deres workloads på tværs af public og private clouds.

• Migrering af data: Det samme gør sig gældende med flytning af data, hvor halvdelen af de adspurgte virksomheder i IDC-analysen svarer, at de oplever problemer med dette.

• DevOps: Hver cloudleverandør har desuden sine egne udviklingsværktøjer, som virksomhederne også skal tage højde for i deres cloudanvendelse. Så her handler det om at få ensrettet disse værktøjer.

• Sikkerhed er til stadighed en af de allerstørste udfordringer og bekymringer for virksomhederne – også når det kommer til cloud. Her har hver cloudleverandør sin egen sikkerhedsløsning, så virksomhederne kan risikere at skulle arbejde med mange forskellige sikkerhedsløsninger, der ikke nødvendigvis spiller sammen, hvilket kan give sårbarheder.

Mange clouds, der integrerer og arbejder sammen
Grebet rigtigt an har multicloud imidlertid den klare fordel, at man får det bedste fra public og private clouds og dermed designer sin løsning, så den passer til netop ens virksomheds behov og sikkerhedskrav.

Her får man en række dedikerede clouds, der løser helt specifikke behov. Læg dertil edge computing.

Med administration og håndtering af tre forskellige miljøer er man afhængig af, at de integrerer og arbejder sammen. Det kræver, at man opbygger sin cloudstrategi som en decideret driftsmodel, hvilket indebærer:

• at it-ressourcer leveres som en tjeneste.

• at værktøjerne er enkle at anvende uanset miljø, og det er mest optimalt, hvis man har et sæt uniforme værktøjer på tværs af de forskellige clouds.

• at kapaciteten kan skaleres op og ned efter behov.

• at udviklere har tilgang til opdaterede værktøjer.

Der er ingen tvivl om, at en cloudløsning kan understøtte danske virksomheders forretning og drive den digitale transformation.

Men før de når så langt, kræver det, at der er klarhed over, hvilken løsning de skal vælge. Vælger man den forkerte løsning, kan det hurtigt koste tid og penge.

Man skal derfor altid udarbejde en velovervejet cloudstrategi, der i sidste ende skal sikre, at virksomhederne både optimerer på it-driften og it-omkostningerne samt reducere bekymringerne, når blot de forstår styrkerne og begrænsningerne i de individuelle cloudmodeller.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.Premium
Test: Huawei Sound X er hvad du får, når du giver en smart-højttaler det hvide snit
Smarthøjttaleren fra den kinesiske teknologi-kæmpe er desværre handikappet af storpolitik. Det er der ikke desto mindre kommet et godt slagtilbud ud af.
Computerworld
Spotify på vej med kæmpe satsning: Vil være mere end blot en musikstreamingtjeneste
Svenske Spotify er klar med en række nyheder, der rækker længere end blot lyd.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.