Forbrugervagthund klager til EU-Kommissionen over Tiktok: Krænker brugernes rettigheder i massiv skala

Tiktok svigter sine brugere, lyder det fra den europæiske forbrugerorganisation Beuc, som nu har klaget til EU-Kommissionen over appen.

Den europæiske forbruger-organisationen Beuc har indsendt en klage til EU-Kommissionen over den populære videodelingstjeneste Tiktok, som er ejet af det kinesiske firma Bytedance.

Beuc mener, at Tiktok bryder adskillige europæiske forbrugerrettigheder og muligivis også GDPR-reglerne.

”I løbet af få år er Tiktok blevet en af de mest populære sociale medie-apps med millioner af brugere over hele Europa. Men Tiktok svigter deres brugere ved i massiv skala at krænke deres rettigheder. Vi har fundet en hel serie af brud på forbrugerrettighederne, og derfor har vi nu indgivet en klage mod Tiktok,” lyder det ifølge en pressemeddelelse fra Monique Goyens, der er chef for Beuc.

Læs også: Flere sikkerhedshuller fundet i populær app: Hackere har fået adgang til mindreåriges personlige oplysninger

Informerer ikke godt nok
Helt konkret mener forbrugervagthunden ikke, at Tiktok i tilstrækkelig grad informerer brugerne om, hvilke personlige data, som der bliver indsamlet og med hvilket formål indsamlingen sker.

Samtidig bliver der i forbindelse med dataindsamling ikke kommunikeret i et sprog, der er let forståeligt for børn og unge, som udgør en stor af Tiktoks brugere, lyder det fra Beuc.

Derudover er Tiktok ifølge klagen heller ikke gode nok til at beskytte børn og unge mod skjult reklame og indhold, der kan være skadeligt.

Formuleret uklart
Beuc kritiserer desuden, at dele af Tiktoks brugerbetingelser er formuleret uklart og tvetydigt på en måde, der er til Tiktoks fordel og brugernes ulempe.

Eksempelvis giver brugerne ifølge Beuc Tiktok ret til at bruge, distribuere og reproducere de videoer, som de lægger ud på tjenesten.

Brugernes muligheder for at købe digitale mønter - eller coins - på platformen, møder også kritik fra Beuc.

De digitale mønter kan bruges til at købe virtuelle gaver på Tiktok, men også her er brugerbetingelserne vildledende, lyder anklagen.

Det skyldes, at Tiktok har ret til at ændre vekselkurserne mellem mønterne og gaverne, hvilket giver Tiktok mulighed for at ændre vilkårene for transaktionerne til egen fordel.

Læs også: Datatilsynet: I yderste konsekvens kan TikTok blive spærret i Danmark

Inviterer til møde
En talsperson for Tiktok oplyser til mediet Politico, at selskabet nu har inviteret den europæiske forbrugerorganisation til et møde.

”Vi tager vores ansvar enormt seriøst. Ikke mindst når det handler om at holde vores fællesskab sikkert for yngre bruger samt når det handler om at overholde lovgivningen de steder, hvor vi driver vores virksomhed. Hver eneste dag arbejder vi hårdt på at beskytte vores fællesskab, og derfor har vi fornylig udmeldt en række nye tiltag. Blandt andet er alle konti som tilhører personer under 16 år som udgangspunkt private,” lyder det fra talspersonen.

Klagen kommer ikke alene fra den europæiske forbrugervagthund.

Ifølge Beuc har 15 europæiske forbrugerorganisationer også opfordret myndigheder i deres respektive lande til at undersøge Tiktoks adfærd.

I Danmark iværksatte Datatilsynet i sommer en undersøgelse af Tiktok, men den er efterfølgende blevet overdraget til datatilsynsmyndighederne i Irland, hvor Tiktok har etableret sit europæiske hovedkvarter.

Læs også: Datatilsynet sender undersøgelse af Tiktok videre til irske myndighderComputerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.