Artikel top billede

Derfor gik flere af verdens store websites i sort: Kundes konfigurering udløste skjult bug, der fik det hele til at crashe

Det var en software-bug hos leverandøren Fastly, der fik en række af verdens store websites til at kollapse tirsdag.

Det var en software-fejl og ikke et hacker-angreb, der tirsdag fik en række af verdens store websites til at kollapse.

Sådan lyder meldingen fra det amerikanske softwareselskab Fastly, der driver det CDN - content delivery network - som blev ramt af buggen og som fik sites som Amazon, CNN, Spotify, Reddit, Paypal og en række andre til at gå ned.

Fastlys CDN består af en række servere og datacentre, hvor igennem indhold til internettet distribueres.

Fastly kalder selv sit setup for ‘edge cloud,’ hvilket er udtryk for, at servere og datacentre og lignende er placeret på lokationer verden over relativt tæt på brugerne, der derved kan få hurtigere svartider, når de går ind på websites.

Her gik det galt

En blogpost fortæller Fastlys teknologi-direktør, Nick Rockwell, at systemet crashede på grund af en skjult software-bug, som blev aktiveret, da en af selskabets kunder ændrede i sin konfiguration.

“Vi opdagede forstyrelsen på et minut, identificerede og isolerede årsagen og fjernede konfigurationen. Inden for 49 minutter var 95 procent af vores netværk i normal drift igen,” skriver han.

Det var dog så længe, at nyheden om kæmpe-nedbruddet allerede her var igang med at sprede sig,

Nick Rockwell fortæller, at software-fejlen lå i en opdatering, som Fastly begyndte at udsende 12. maj.

Det har siden vist sig, at buggen kunne aktiveres ved brug af en bestemt konfiguration.

Du kan læse hele Nick Rockwells forklaring på nedbruddet her.
Premium
Lars Seier headhuntede Mærsk-veteran til sit kryptoprojekt: “Jeg er sikker på, at Mærsk ville vælge en blockchain-løsning som Concordiums, hvis de i dag skulle bygge en blockhain-løsning fra bunden”
Interview: Blockchain-teknologien udvikler sig lige så hastigt som internettet gjorde i 90’erne, lyder det fra Mærsk-veteranen Lone Fønss Schrøder, som i dag står i spidsen for Lars Seier Christensens blockhain-satsning Concordium. Hun vurderer samtidig, at Mærsk ville have valgt en anden løsning til sin meget omtalte blockchain-satsning, hvis selskabet i dag skulle bygge en løsning fra bunden.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.