Artikel top billede

(Foto: PC World)

Så hurtigt finder og tester hackere din lækkede adgangskode på nettet

Forskere har undersøgt hvor hurtigt hackere opnapper og bruger lækkede brugernavne og adgangskoder, der dumpes på nettet. Det er få timer man har til at beskytte sig.

I en undersøgelse plantede cybersikkerhedsforskere falske adgangskoder på nettet, for at se, hvordan og hvor hurtigt de it-kriminelle opsnappede og fandt ud af, om de lækkede koder fungerede.

Halvdelen af de bruger-konti, der bliver kompromitterede i phingangreb, får hackerne adgang til manuelt og inden for 12 timer i gennemsnit.

Det skriver tech-mediet ZDNet.

Fremgangsmåden forskerne hos cybersikkerhedsvirksomheden Agari brugte var at plante tusindvis af legitimationsoplysninger, der så ud som om de tilhørte rigtige brugere, på websteder og fora, der var populære for aktiviteter som dumping af stjålne brugernavne og adgangskoder.

"Omkring halvdelen af ​​kontiene blev åbnet inden for 12 timer, efter at vi faktisk såede siderne," forklarer Crane Hassold, seniordirektør for trusselforskning hos Agari.

20 procent er tilgængelige inden for en time, og 40 procent har adgang inden for seks timer. Det viser virkelig, hvor hurtigt en kompromitteret konto udnyttes."

Næsten alle konti blev åbnet manuelt.

"Det er en temmelig kedelig proces i deres ende, er jeg sikker på, men de får en masse gode oplysninger fra det, og de bruger kontoerne på en række forskellige måder til forskellige typer ondsindet aktivitet," sagde Hassold.

Komtoerne kan udnyttes for den cyberkriminelle til at finde følsomme oplysninger eksempelvis i folks e-mail-indbakker eller cloud-opbevaringssoftware.

Hackerne kan også vælge at bruge de kompromitterede kontoer til at udføre andre angreb, såsom phishing eller BEC-angreb (business email compromise) fra kontoen.

Succesfuld phishing fører til mere phinhing

En angriber af forskernes falske brugeroplysninger forsøgte blandt andet at bruge en kompromitteret konto til at gennemføre BEC-angreb mod ejendomssektoren og lancerede mails.

De ondsindede mails nåede dig aldrig frem til de målrettede ofre i dette tilfælde, da forskerne kunne blokere angrebet.

"Hvor du har legitimationsfishing, fører det til en kompromitteret konto, hvilket fører til flere legitimationsfishing-kampagner, hvilket fører til mere kompromitterede konti og så videre," konstaterer Hassold.

Multifaktor-godkendelse kan være løsning

En løsning for at gardere sig mod denne type hack, er multifaktorgodkendelse, hvor brugeren af kontoen bruger en selvvalgt kode, og ved login får tilsendt en konstrueret kode specifikt for dette login-forsøg.

Fordelen ved dette er, at denne type dobbeltgodkendelse forhindre kompromitterede konti i at blive udnyttet, da det gør det meget sværere for en angriber at bruge samtidig med, at det advarer offeret om, at der er noget galt.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere


Seminar: Optimér databasen og styrk kritiske processer på tværs af platform, cloud og on-premise

Det er lettere sagt end gjort at optimere databasemiljøet i en hybrid, distribueret infrastruktur, hvor funktionalitet og stabilitet er afhængig af en lang række integrationer med platforme og teknologier fra talrige leverandører. Derfor sætter vi fokus på, hvordan du som DBA’er, infrastrukturspecialist eller IT-chef får de bedste forudsætninger for at lykkes med indsatsen. Du får konkret og opdateret viden om værktøjer og kompetencer, der gør det muligt at løfte opgaven i din virksomhed. Uanset om I satser på Oracle DB, Microsoft SQL eller PostgreSQL på eksempelvis IBM Cloud – eller en blanding heraf.

30. marts 2023 | Læs mere


SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere