Artikel top billede

EU-afgørelse holder hånden over YouTube i årelang strid: Kan ikke stilles ansvarlig for ulovligt indhold

YouTube kan ikke holdes alene ansvarlig, hvis brugerne deler indhold på platformen som de ikke har rettighederne til. det slår EU-domstolen fast og giver dermed medhold til streaming-giganten efter flere års tovtrækkeri på området.

YouTube og moderselskabet Google har vundet en storsejr ved EU-domstolen.

Streamingtjenesten kan nemlig ikke holdes ansvarlig, hvis brugerne på platformen deler indhold de ikke har rettighederne til.

Det har EU-domstolen slået fast og dermed afgjort en årelang strid mellem Google, der ejer YouTube, og rettighedsorganisationer.

Det skriver Reuters.

Streaminggiganten blev helt tilbage i 2008 første gang sagsøg for at brugere på YouTube ulovligt havde delt musikmateriale, de ikke have rettighederne til. En lignende sag fra 2013 fik de tyske myndigheder til at løfte sagen op på EU-niveau, der altså har givet YouTube medhold i sagen.

"På nuværende tidspunkt udgør udbydere af online platforme principielt ikke selv en kommunikation til offentligheden, der underlægger dem copyright-lovgivningen af ulovligt uploaded indhold, som brugerne deler på platformen," lyder det i afgørelsen fra den europæiske domstol.

Det er dog ikke en fuldstændig frifindelse af Google. EU-Domstolen understreger nemlig i afgørelsen, at det ikke fritager Google og YouTube fra ansvaret for det indhold brugerne deler.

"Udbyderne leverer dog en sådan ulovlig kommunikation i strid med copyright-lovgivningen, der går ud over bare at gøre platformen tilgængelig ved at give offentligeheden adgang til den type indhold."

I Danmark har rettighedsspørgsmålet også skabt stor debat og konkrete konsekvenser for de danske brugere.

Forrige år valgte rettighedsorganisationen Koda nemlig at trække stikket på alt dansk musik på YouTube, mens man forhandlede med Google om bedre vilkår for musikere på platformen.