Artikel top billede

EU-afgørelse holder hånden over YouTube i årelang strid: Kan ikke stilles ansvarlig for ulovligt indhold

YouTube kan ikke holdes alene ansvarlig, hvis brugerne deler indhold på platformen som de ikke har rettighederne til. det slår EU-domstolen fast og giver dermed medhold til streaming-giganten efter flere års tovtrækkeri på området.

YouTube og moderselskabet Google har vundet en storsejr ved EU-domstolen.

Streamingtjenesten kan nemlig ikke holdes ansvarlig, hvis brugerne på platformen deler indhold de ikke har rettighederne til.

Det har EU-domstolen slået fast og dermed afgjort en årelang strid mellem Google, der ejer YouTube, og rettighedsorganisationer.

Det skriver Reuters.

Streaminggiganten blev helt tilbage i 2008 første gang sagsøg for at brugere på YouTube ulovligt havde delt musikmateriale, de ikke have rettighederne til. En lignende sag fra 2013 fik de tyske myndigheder til at løfte sagen op på EU-niveau, der altså har givet YouTube medhold i sagen.

"På nuværende tidspunkt udgør udbydere af online platforme principielt ikke selv en kommunikation til offentligheden, der underlægger dem copyright-lovgivningen af ulovligt uploaded indhold, som brugerne deler på platformen," lyder det i afgørelsen fra den europæiske domstol.

Det er dog ikke en fuldstændig frifindelse af Google. EU-Domstolen understreger nemlig i afgørelsen, at det ikke fritager Google og YouTube fra ansvaret for det indhold brugerne deler.

"Udbyderne leverer dog en sådan ulovlig kommunikation i strid med copyright-lovgivningen, der går ud over bare at gøre platformen tilgængelig ved at give offentligeheden adgang til den type indhold."

I Danmark har rettighedsspørgsmålet også skabt stor debat og konkrete konsekvenser for de danske brugere.

Forrige år valgte rettighedsorganisationen Koda nemlig at trække stikket på alt dansk musik på YouTube, mens man forhandlede med Google om bedre vilkår for musikere på platformen.
Premium
Stor regnskabsuge i vente: Dette skal du holde øje med, når it-giganterne aflægger regnskaber
Der er en stor regnskabsuge i vente. I de kommende dage vil Microsoft, Apple, Alphabet, Amazom og Facebook løfter sløre for deres regnskaber og forventninger til efteråret.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Er det nu? Eller skal vi vente? Optimér udskiftning af servere i koncernen
Denne analyse giver dig svar på, hvordan du rammer ”the sweet spot”, der sikrer maksimal udnyttelse af eksisterende hardware i koncernens IT-miljø, inden du skifter til nye servere.